Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1548449 razy)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6900 dnia: 25 Marzec 2025, 20:17:43 »
kawa jakby lepiej smakuje
Gdzieś czytałem, że npf zmienia (nie zawsze poprawia) odrobinę smak - już nie pamiętam dlaczego.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #6901 dnia: 26 Marzec 2025, 08:55:28 »
Pewnie kwestia temperatur, z npf kawa leci prosto do filiżanki a z wylewkami ma krótszą drogę i teraz jak to wpływa na kawę zależy od tego jak mocno wygrzany jest pf

Offline Toxek Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso ARC / Jura E8
  • Młynek: Niche Zero / 1ZPresso Q2
« Odpowiedź #6902 dnia: 28 Marzec 2025, 20:01:33 »
Hej,
mam rozkminę.
Od paru dni samoczynnie zmienił się sposób ekstrakcji kawy. Najpierw pojawiło się lekkie kanałowanie, widoczne szczególnie przy drugiej kawie (robionej zaraz po pierwszej). Wyczyściłem ekspres, upatrując w tym przyczyny problemu. Po czyszczeniu ekstrakcja dalej jest dziwna (?). Kanałowania nie ma, ale: na tych samych ustawieniach, co wcześniej kawa parzy się we wcześniejszym czasie 7/25 sekund ekstrakcja (7 sekund czas do wypłynięcia pierwszych kropli z kolby, 25 całkowity czas ekstrakcji), uzysk 32g z 16g kawy. Niestety już po samym sposobie wypływania kawy z kolby widać, że jest zmiana na gorsze. Wcześniej kawa po starcie leciała wolno, wyglądała na napowietrzoną i tempo jej płynięcia stopniowo przyspieszało. Teraz leci cienkim, szybkim, dość ciemnym strumieniem. Zostaje też trochę wody w kolbie, ciastko nie jest prawie suche tak jak wcześniej. Przy odbijaniu nie wypada w całości. Smakowo oczywiście też zdecydowana degradacja.

Co próbowałem:
1. Doza — zwiększyłem z 16 na 16,5g --> ciastko bardziej suche, widoczny odbity prysznic, smak raczej pozostawiający wiele do życzenia, mimo zachowanych parametrów ekstrakcji 25 sek. 1:2.
2. Tamping — próbowałem mocniejszego tampowania, ale ostatecznie wydłuża to tylko czas do momentu pierwszego wypłynięcia kawy.
3. Drobniejsze mielenie — czas ekstrakcji się wydłuża, nie zmienia to sposobu płynięcia kawy, pojawia się więcej wody w kolbie.
Grubsze mielenie + zwiększenie dozy — utrzymany czas ekstrakcji i uzysk, bez pozytywnych efektów wizualnych (wypływ kawy z kolby) i smakowych.
4. Rozprowadzenie kawy w kolbie — do rozprowadzania kawy w kolbie używam Sputnika, robię to cały czas tak samo, kawa jest równo rozprowadzona, przygotowana do równego ubicia.
5. Ekspres wyczyszczony.
6. Ekspres odkamieniony, zalana woda z filtra. Wcześniej przez pewien czas była lana woda z kranu. Czy ta zmiana może mieć negatywny wpływ?

Sprzęt:
Ascaso ARC
Niche Zero

Kawa:
Brazylia z KAFARa.

Ostatnim co mi przychodzi do głowy to to, że kawa po prostu już jest niezbyt świeża (równy miesiąc od wypalenia, wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania przez ten miesiąc, zużyłem z 80% opakowania). Miałem podobny problem, jak próbowałem zużyć starą kawę, ale tutaj faktycznie było to otwarte opakowanie kilka miesięcy od wypalenia. Czy miesięczna kawa może reagować tak samo?

Offline ikpara

« Odpowiedź #6903 dnia: 28 Marzec 2025, 21:17:14 »
Jeżeli to jest to standardowe sitko Ascaso to przynajmniej u mnie jak tak się dzieje to zmniejszam dozę (wtedy daję max 15 gramów). Nie do końca zbadałem to zjawisko, ale wygląda na to, że kawa dziwnie  "puchnie" w sitku podczas ekstrakcji i dochodzi do prysznica i chyba zależy to bardziej od klimatu - czasem jest to "z dnia na dzień". A ogólnie nie wszystkie kawy nadają się do dozy 16g, ja dla niektórych daję i 14 i 15g, dla innych 16g. Sitko jest chyba rekomendowane na 14g. A i mielenia zwykle nie zmieniam, chyba, że była jakaś duża zmiana klimatu w domu (klimatyzacja, itp) to może trzeba też wstrzelić się z mieleniem. Takie zjawisko występuje u mnie sporadycznie, ale występuje.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #6904 dnia: 29 Kwiecień 2025, 14:38:37 »
Dotarły do mnie kawy od P. Gorana Mujeres oraz Finca Wush WUSH.

Jakieś wskazówki co do receptury na dobre espresso z Mujeres?
1. Temperatura 96°C czy zejść niżej?
2. Doza 18 gram sitko MHW3B Bomber BEP
3. Czas ekstrakcji jak z instrukcji 23 sekundy? czy wydłużyć?
4. mierzyć w 38g czy ratio bliżej 3?
5. preinfuzja ustawiona na 4s/1,5s

Sweetie Kitty od Blenda najbardziej mi smakuje 18g/48g temp. 94°C przy ~35-38 sekundach.

WushWusha - spróbuję zmielić grubiej,temp. 96°C, overdosing 21g, preinfuzja 10sekund i z 45s ekstrakcji, tylko jakie ratio? 1:3?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6905 dnia: 29 Kwiecień 2025, 15:11:10 »
Mujeres robię na 92*C, 14g -> 31g (1:2.2), 35 sekund. Preinfuzja jak mi się wiosłem machnie, ale okolice 4 sekund.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #6906 dnia: 29 Kwiecień 2025, 16:43:13 »
Dziękuję za wskazówki!

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #6907 dnia: 30 Kwiecień 2025, 19:02:26 »
Mujeres robię na 92*C, 14g -> 31g (1:2.2), 35 sekund. Preinfuzja jak mi się wiosłem machnie, ale okolice 4 sekund.

Ja podobnie w przypadku tej kawy: 93 stopnie, 20 g -> 40 g, ~30 sekund, preinfuzja kilka sekund. Bardzo standardowo bym rzekł, ale smakuje, więc nie wymyślam.

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6908 dnia: 31 Sierpień 2025, 13:08:53 »
Od dłuższego czasu nie miałem problemu z kawą jednak Meksyk Esmeralda skłoniła mnie do proszenia Was o rady.

Kawa: https://coffeelab.pl/pl/do-espresso/15726-meksyk-esmeralda-5904915781410.html?srsltid=AfmBOoqFv3BQPRkpFaqSlzl5dP7yH5OHWKWqaAwdALTDkmMsss--maw5

Podają palenie ciemne, choć wygląda mi na zdecydowanie jasne. Jest na pewno jaśniejsze niż Brazylia Arara, którą miałem przed kawą od LAB: https://malaczarna.coffee/produkt/brazylia-arara/

Po kilku próbach dwa finalne efekty:

1) 18g in / 36g out / 26s / 94 stopnie - body ok ale to nie to, wysoka kwasowość, brak wiodących nut z opisu jak marcepan czy czekoladowe ciastka.

2) 17.5g in / 37g out / 24s - dodałem zabawę FC zaczynając od niskiego ciśnienia i zwiększając w trakcie. Dodatkowo podstawiłem kulkę z zamrażalnika espresso. W stosunku do pkt 1 nie zmieniałem ustawień młynka.

Wyszło znacznie lepiej, pojawił się marcepan, kwasowość zniknęła, lepsza gęstość ale jeszcze coś mi umyka / brakuje.

Moje główne wątpliwości to:
- temp na PID. Palenie z opisu ciemne a dla oka jasne. Nie wiem czy iść w 91 stopni czy 96 ?
- ekstrakcja, jeśli pkt 2 wyszedł lepiej gdzie ratio jest większe ale czas dla mnie za krótki to spróbować drobniej ?

Dorzucam zdjęcie ziaren, choć nie wiem czy oddaje to realny 'odcień' palenia.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6909 dnia: 31 Sierpień 2025, 14:12:01 »
kwasowość zniknęła

Kwasowość nie zniknęła. Kwasowość musiałbyś zmierzyć papierkiem lakmusowym, by coś konkretnego o niej powiedzieć. Ciebie zaś interesuje "kwaśny smak". Zwykle smak ten maleje w miarę stygnięcia espresso, zatem jeśli użyłeś zamrożonej kulki, to uzyskałeś chłodniejszą kawę, nieco mniej kwaśną. Jeśli profil zaparzania zaczął się od małego ciśnienia, to pewnie mniej było kanałowania, więc efekt był bardziej zrównoważony.

Nie wiem czy iść w 91 stopni czy 96 ?

Raz tak, raz siak -- i sam się przekonasz czy to duża różnica i nabędziesz wiedzę ;).

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #6910 dnia: 19 Wrzesień 2025, 13:46:02 »
Pomocy, nie mogę się uporać z kanałowaniem... Sprzęt mam jak w profilu, nawet młynek zmieniłem ze Sculptor-a na DF64 gen 2, bo było ryzyko, że ta pierwsza seria z Kickstartera daje takie skutki i dalej jak krew w piach. Czy robię wet, czy używam umikot-a, czy blind shakera czy mielę prosto do kolby to kawa sobie sika jak chce. Zmieniałem już sitka (2 rozmiary Lelitowych i Ascaso, które mi zostało po Arc, rzekomo precyzyjne) i nic, żadna zmiana nic nie daje. Tampowanie też powtarzalne, bo mam tamper, który opieram o rant i wchodzi na zadaną głębokość. Kawy średnio palone z Blend-a, kilka rodzajów∑ przerobiłem, arabiki, robusty, czasem nie siknie, zwykle tak...

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #6911 dnia: 19 Wrzesień 2025, 14:02:22 »
@yarbin dorzuć jakieś parametry: ile g doza, ile g sitko, czas ekstrakcji i ile g z tego wychodzi miotla

Offline ikpara

« Odpowiedź #6912 dnia: 19 Wrzesień 2025, 14:05:24 »
Najprościej to by było, aby ktoś (kolega? forumowicz?) czujący się na siłach być przewodnikiem popatrzył na Ciebie "przy ekspresie" i skorygował to i owo. Teoretycznie sprzęt jest ok., tylko sformułowanie z tamperem jest dla mnie niejasne - jak osiągana jest powtarzalność i pozostaje pytanie o  odmierzanie ilości kawy do sitka.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #6913 dnia: 19 Wrzesień 2025, 14:11:42 »
To tak, w podwójnym sitku 18.5g, w 30s wychodzi różnie, ale celuję w ratio 2,5 w 30s od włączenia pompy. Nawet jak wychodzi właściwa gramatura to i tak dookoła ekspresu jest wszystko zawalone kawą. Powtarzalność tampowania moim zdaniem jest pełna, bo opiera się o rant sitka i wchodzi na zadaną głębokość, poza tym naciskam z tą samą siłą. Używam też Puck screena, bez niego było to samo.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6914 dnia: 19 Wrzesień 2025, 15:28:03 »
Drobniej trzeba kawę zmielić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi