Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549504 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6720 dnia: 10 Wrzesień 2024, 17:01:19 »

Puck screen bym sobie odpuścił, dobra dystrybucja WDT robi robotę, a to kolejny gadżet i trzeba myć dodatkowo.
Co ma puck screen do wdt ? - to nie działa tak samo i jedno drugiego nie wyklucza, a czasami jest pomocne. WDT i puck screen w moim przypadku to wyjątek, ale przy pewnych kawach stosuję i używam, bo dają wymierne efekty.

Co do samej ekstrakcji zmieliłbym trochę drobniej, żeby wydłużyć ekstrakcję o 3-4s i sprawdził smak, w sumie to nawet nie wiem czy czegoś Ci w nim brakuje. :)

Drobniej - raczejnie skoro przez 10s nic nie poleciało i już jest drobno zmielone.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6721 dnia: 10 Wrzesień 2024, 17:07:06 »
Nie mam silnego zdania, niech każdy robi wedle uznania.
Moim zdaniem dobre WDT sprawia, że zmniejszamy ryzyko kanałownia do zera, a ciastko wychodzi w idealnej postaci, to po co dokładać puck screen który ma takie samo działanie?
Przynajmniej jak ja używałem to mało wnosiło w ekstrakcję, ale może kwestia specyfiki grupy danego ekspresu.

Ja bym zmielił drobniej o ile jest sens smakowo, patrząc na ekstrakcję jeszcze daleko do nad-ekstrakcji.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6722 dnia: 10 Wrzesień 2024, 22:21:20 »

Nie mam silnego zdania, niech każdy robi wedle uznania.
Moim zdaniem dobre WDT sprawia, że zmniejszamy ryzyko kanałownia do zera...
Też nie mam silnego zdania , tylko czasami, kanały to nie jedyny problem. Przy niektórych kawach, pojawia się zbyt "obfity" przepływ wody przez ciastko, niezależnie od stopnia zmielenia - tak jakbyś ekstrahował bardzo starą kawę. Można się ratować profilowaniem bądź puck screenem.
W skrócie WDT "porządkuje" kawę w sitku, a puck screen "porządkuje" przepływ wody, więc są to dwa różne działania. Przynajmniej takie są moje obserwacje przy metalowym puck screenie od Normacore. Ale może się mylę....

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #6723 dnia: 11 Wrzesień 2024, 23:05:41 »
Ja używam puck  screena gdy mam dozę mniejszą niż mogę wsypać do sitka

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6724 dnia: 11 Wrzesień 2024, 23:08:32 »
A ja od kiedy przestawiłem się na kanapkę, czyli papier pod i nad ciastko, nie używam już niczego innego, nieważne ile sypię.
Owszem, bdb pluje do pf po ekstrakcji. Lata mi to :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6725 dnia: 12 Wrzesień 2024, 08:28:16 »
tutaj zdjęcie z 19,5g.
warto rozważyć zakup tzw Puck Screen ?
Dziwne to :mhh: Jak masz suwmiarkę, to zmierz, ile Ci wystaje prysznic, tj od uszczelki.
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6726 dnia: 19 Wrzesień 2024, 00:47:01 »
Ponieważ nie można w nieskończoność zamartwiać się sytuacją powodziową, wracam z doktoryzowaniem się na temat espresso.

Kupiłem nowe opakowanie ziaren z Wrocławskiej palarni / kawiarni, którą polecam:

https://monkocoffee.pl/kawa-ziarnista-monko-pure-power-1-kg.html?query_id=3

W rozmowie z właścicielem zapytałem w jakie wartości celować i uzyskałem info, żeby w 30-35s (bliżej 30) uzyskać 35g z 19g.

Nabiłem 19g w sitko vst 18g, wyczyściłem młynek i ustawiłem sobie na oko pokrętło  i wyszło to cudo, w smaku czuć marcepan, idealnie.
W 28.9s zleciało mi 35g z 19g nabitcyh.

Oczywiście na następny dzień 35g zleciało w 24s i znów muszę to ustawić [emoji38]

obrazek.jpg

Do rzeczy, bo przyszedłem tu z konkretnym pytaniem choć nie mam zdjęcia do niego.

Jak kawa zlatuje za szybko, np jak opisałem wyżej porządany uzysk zlatuje już w 24s a nie 30s to często 'crema' jest jasna i są na niej jaśniejsze warstwy, szczególnie w miejscach gdzie leje się kawa z podwójnej wylewki, widać to na koniec. Taka jasna crema z jeszcze jaśniejszą.

Czy jak mam taką creme to zawsze świadczy to under  extraction ?

Offline anderson

« Odpowiedź #6727 dnia: 19 Wrzesień 2024, 11:21:51 »
Ponieważ nie można w nieskończoność zamartwiać się sytuacją powodziową, wracam z doktoryzowaniem się na temat espresso.

Kupiłem nowe opakowanie ziaren z Wrocławskiej palarni / kawiarni, którą polecam:

https://monkocoffee.pl/kawa-ziarnista-monko-pure-power-1-kg.html?query_id=3

W rozmowie z właścicielem zapytałem w jakie wartości celować i uzyskałem info, żeby w 30-35s (bliżej 30) uzyskać 35g z 19g.

Nabiłem 19g w sitko vst 18g, wyczyściłem młynek i ustawiłem sobie na oko pokrętło  i wyszło to cudo, w smaku czuć marcepan, idealnie.
W 28.9s zleciało mi 35g z 19g nabitcyh.

Oczywiście na następny dzień 35g zleciało w 24s i znów muszę to ustawić [emoji38]

Do rzeczy, bo przyszedłem tu z konkretnym pytaniem choć nie mam zdjęcia do niego.

Jak kawa zlatuje za szybko, np jak opisałem wyżej porządany uzysk zlatuje już w 24s a nie 30s to często 'crema' jest jasna i są na niej jaśniejsze warstwy, szczególnie w miejscach gdzie leje się kawa z podwójnej wylewki, widać to na koniec. Taka jasna crema z jeszcze jaśniejszą.

Czy jak mam taką creme to zawsze świadczy to under  extraction ?

Nie mogę już edytować, dzisiaj ustawiłem drobniej względem tego wyżej i wyszło to:
19g in / 35g out / 26-27s

Nie mogę się wstrzelić w okolice 30s bo jak przestawiam oczko drobniej to 35g zlatuje w 40s. Może powalczyć z dozą ? Ustawić drobniej ale zejść z 19 na 18g ?

dzisiaj (1).jpg

PS.

tutaj zdjęcie z 19,5g.
warto rozważyć zakup tzw Puck Screen ?
Dziwne to :mhh: Jak masz suwmiarkę, to zmierz, ile Ci wystaje prysznic, tj od uszczelki.

@GostRado  pamiętam o tym :D tylko muszę suwmiarkę ogarnąć.

« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2024, 11:28:12 wysłana przez anderson »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6728 dnia: 19 Wrzesień 2024, 11:53:56 »
Może powalczyć z dozą ? Ustawić drobniej ale zejść z 19 na 18g ?
Tak. 0,5g też zrobi różnicę.
》tertium non datur《

Offline anderson

« Odpowiedź #6729 dnia: 01 Listopad 2024, 11:54:56 »
Ostatnio dostałem wskazówkę dotyczącą ziaren (jasno palona Brazylia) od osoby je wypalającej aby ustawić sobie ratio 2.5 i z 17g celować w 42-43g w 33-34s, temperatura 93 i jestem w szoku jak dobrze to smakuje. Piłem wspomnianą Brazylię na miejscu zmieloną na Mazzer ZM i zaparzoną na Famea Faemina także sprzęt znacznie droższy od mojego. Wróciłem do domu i po 5-7 próbach ustawienia młynka udało mi się wstrzelić w wspomniane wartości i jestem zadowolony, że wyszedłem powoli z ram 1:2 25-30s.

Wiem, że dla wielu tutaj to nic nowego ale ja mnie to krok w przód w odkrywaniu smaku bo cały czas sztywno się trzymałem "standardu"  :D

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6730 dnia: 01 Listopad 2024, 12:07:18 »
Wszyscy się uczymy, fajnie że idziesz naprzód i udaje się uzyskać to co chcesz. No i radość ze smacznej kawy jest nieoceniona. Im jaśniej palone i/lub gęstsza będzie kawa tym bardziej kierowałbym się w stronę większego ratio.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #6731 dnia: 01 Listopad 2024, 12:09:43 »
bo cały czas sztywno się trzymałem "standardu" 

Często jest to zgubna droga, więcej, zazwyczaj taka jest ;)

Trzeba próbować bo czasami niewielka zmiana ratio potrafi przynieść drastyczne różnice w smaku uzyskanego naparu. Tak samo z czasem, 25s to mało, zdecydowanie warto próbować z dłuższymi czasami i ewentualnie później korygować pod własne upodobania.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #6732 dnia: 01 Listopad 2024, 12:14:42 »
Eksperymenty są fajne, jeszcze lepiej jak dają smaczne rezultaty :)

Sam miałem ostatnio "problem" z jedną paczką kawy, nie chciało wychodzić nic ciekawego. W końcu, po zużyciu połowy paczki na eksperymenty okazało się że pomógł grubszy przemiał i większe ratio.

sprzęt znacznie droższy od mojego
To jest według mnie warte podkreślenia - sprzęt i jego cena to nie wszystko :)

Offline Szkice

• Ekspres: Obecnie: Quick Mill Pop Up! kiedyś: Lelit Anna
  • Młynek: Obecnie: Df 64V, kiedyś: Lelit fred
« Odpowiedź #6733 dnia: 13 Listopad 2024, 11:12:54 »
Jak mierzycie ile dane sitko ma pojemności? Bo często jest tak, że nie ma info o tym.
Teraz po 3 latach przesiadłem się z grupy 57 na 58 quick mill i kawę robię na podwójnym sitku 18,5 grama, tamper wchodzi cały przy lekkim ubijaniu.

Był taki patent, że wsypuje się do sitka całe ziarna ike się zmieści z małą gurką i kładzie na wadze mi tam wyszło jakieś 19g z groszami. Czy ti dobry sposób?
Ciśnienie mi podnosi, gdy strumień rośnie w falę

Ale dam jej szansę, przycisnę mocniej i brutalniej
By finalnie, owocniej kończyły się estrakcje
Mówię jej, że schudła gdy kładę ją na wadzę
Kosztuję ją ze smakiem a jej zapach - channel

Offline ikpara

« Odpowiedź #6734 dnia: 13 Listopad 2024, 12:06:15 »
Trzeba próbować bo czasami niewielka zmiana ratio potrafi przynieść drastyczne różnice w smaku uzyskanego naparu. Tak samo z czasem, 25s to mało, zdecydowanie warto próbować z dłuższymi czasami i ewentualnie później korygować pod własne upodobania.
Otóż to - kiedyś trzymałem się około 25 sekund dla ratio 1:2,5 16g, obecnie tak bardziej celuję w 35- 40s - zdecydowanie lepsze efekty smakowe (jak dla nas) i to chyba lepszy smak bardziej dotyczy kaw z obróbki mokrej.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2024, 12:11:02 wysłana przez ikpara »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi