Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551548 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6615 dnia: 08 Sierpień 2024, 12:52:34 »
1) Tak, właśnie dlatego entuzjaści espresso przestawiają się na SD. Albo zasypuj mniejszą ilością kawy młynek.
2) Odpowiednio wysoka temperatura i grubsze zmielenie. (Parametry w drugą stronę świadczą o podekstrakcji i jasnej cremie)
Ja najlepsze efekty uzyskuje na manualnej preinfuzji, mówię na przykładzie Flair 58 gdzie wychodzi bardzo mocno za każdym razem.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #6616 dnia: 08 Sierpień 2024, 13:04:06 »
Odpowiedź na większość pytań związanych z zaparzaniem zawiera się w... wszystko ma wpływ na wszystko ;)

1. Nie tylko co kilka dni, zdarza się że i w ciągu dnia.
2. j.w.
3. Może i ma. Pomimo tego że rota może podawać stałe ciśnienie to na grupie nie zawsze jest przykładowe 9 Bar. Jest to uzależnione od porcji i odpowiedniej dla niej miałkości.
    Dodatkowy wpływ może mieć jakość przemiału i dobra dystrybucja, szczególnie przy duży porcjach rzędu 20-22 gram.
    Często obserwowałem przy dużej porcji spadek ciśnienia w połowie zaparzania pomimo prawidłowych wartości na początku. Ma to związek z kanałowaniem, o które łatwiej przy dużej porcji.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6617 dnia: 08 Sierpień 2024, 15:19:30 »
2) Wspomniane wyżej w wątku - espresso tiger stripes. Jak uzyskać idealne ? Wskazówki ? Rady ? [emoji38] Ostatnio idealne wyszło mi gdy w trakcie ekstrakcji zmniejszałem stopniowo zaworem FC ciśnienie z 9 na +/- 8 bar. Dzisiaj na przykład crema wyszła totalnie jednolita i jasna.
Odpowiednie ustawienie filiżanki względem strużki kawy i kształt filiżanki. O dziwo najładniejsze "wzorki" wychodzą w szerokich szklankach, rozłożystych filiżankach, shot-glassach ;). W mniejszych warto ustawić strużkę tak, by spływała po ściance filiżanki.

Ale naprawdę nie ma to znaczenia. Istotna jest tekstura cremy -- lśniąca, gładka, drobna tekstura. Tygryski są zbędne i o niczym nie świadczą ;).

1) Tak, właśnie dlatego entuzjaści espresso przestawiają się na SD. Albo zasypuj mniejszą ilością kawy młynek.

Przecież taka forma też wymaga korekty ustawień młynka -- zasady są dokładnie takie same w tym względzie ;).

Pomimo tego że rota może podawać stałe ciśnienie to na grupie nie zawsze jest przykładowe 9 Bar

No tak. Duży wpływ na ciśnienie zaparzania ma również ciśnienie w sieci, gdy ekspres jest do sieci podłączony. Przy moim "hydroforze" jest to różnica paru bar. Chyba kiedyś będę musiał zastąpić go jakimś fajnym falownikiem do regulacji pracy pompy głębinowej.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2024, 15:24:24 wysłana przez Antonio »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #6618 dnia: 08 Sierpień 2024, 16:28:48 »
No tak. Duży wpływ na ciśnienie zaparzania ma również ciśnienie w sieci, gdy ekspres jest do sieci podłączony. Przy moim "hydroforze" jest to różnica paru bar. Chyba kiedyś będę musiał zastąpić go jakimś fajnym falownikiem do regulacji pracy pompy głębinowej.

Może wystarczy jakiś reduktor założyć?
https://allegro.pl/listing?string=reduktor%20ci%C5%9Bnienia%20wody

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6619 dnia: 08 Sierpień 2024, 19:34:35 »
Przecież taka forma też wymaga korekty ustawień młynka -- zasady są dokładnie takie same w tym względzie .

W moim przypadku młynek SD i przechowywanie kawy w pojemniku próżniowym praktycznie zminimalizowały problem do zera. :) Teraz muszę regulować młynek w minimalnym stopniu i to po 1-2 tygodniach w zależności od przemiału.

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6620 dnia: 09 Sierpień 2024, 16:42:15 »
Zasypałem dzisiaj nową kawę: malaczarna.coffee/produkt/brazylia-arara/

20g in / 42g out / 27s / temp ustawiona na 95 stopni. Palenie 01/07.

Crema bardzo mała, jasna, jednolita.

Rozumiem, że to kwestia tej kawy ?

Ciężko mi powiedzieć co czuję ale mlecznej czekolady na pewno nie, bardziej owoce, nie jest to kwaśny smak ale coś bardziej w czerwoną porzeczkę przy pierwszym łyku. Ziarna ciemniej palone.

IMG_0880-min (1).jpeg
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2024, 16:45:22 wysłana przez anderson »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6621 dnia: 09 Sierpień 2024, 16:51:06 »
》tertium non datur《

Offline anderson

« Odpowiedź #6622 dnia: 09 Sierpień 2024, 16:53:21 »
Wydawało mi się, jak miałem 93, że było kwaśne mimo prawidłowego ratio ale może pomyliłem ten smak z owocami.

Może nie spuściłem za dużo kawy na start jak miałem 93 i była jeszcze resztka po poprzednim ustawieniu młynka. Jutro wrócę na 93.

Tak wyglądają:

IMG_6406.jpg
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2024, 17:01:44 wysłana przez anderson »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6623 dnia: 09 Sierpień 2024, 17:21:06 »
Ja bym je potraktował 91°C i  "zobaczył", co powiedzą kubki smakowe.
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #6624 dnia: 09 Sierpień 2024, 20:19:43 »
Jest to owocowa Brazylia, a zejście z temperatury jeszcze bardziej uwypukli owocowy charakter (kwasowość). Zmiel ciut drobniej, ratio takie same, temperatura 93-95*C i czas 30-33”.

« Odpowiedź #6625 dnia: 09 Sierpień 2024, 20:48:49 »
Wyglądają na dosyć ciemne, ale może tak być.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6626 dnia: 09 Sierpień 2024, 21:11:39 »
Mniejsza temperatura -> mniejsza intensywność, łagodniej, mniej kontrastów, mniej goryczy.

Offline anderson

« Odpowiedź #6627 dnia: 10 Sierpień 2024, 17:23:58 »
Jest to owocowa Brazylia, a zejście z temperatury jeszcze bardziej uwypukli owocowy charakter (kwasowość). Zmiel ciut drobniej, ratio takie same, temperatura 93-95*C i czas 30-33”.

Dzisiaj dopiero co wróciłem do mieszkania, więc tylko jeden test i wyszło znacznie lepiej na tych sugestiach. Młynek o stopień drobniej, 93 stopnie, 20g in / 40g out /30 s. Bardziej owocowe, jak potrzymam dłużej w ustach czuć czekoladę. Najlepsze to jak smakuje ta kawa w Tonic Espresso. Totalnie inaczej niż na Brazyli, słodki posmak nadaje. Tonik jaki mam obecnie to Thomas Henry Tonic Water.

Jutro jak @GostRado radził wbije 91 i zobaczę co wyjdzie  [emoji38]

« Odpowiedź #6628 dnia: 10 Sierpień 2024, 18:29:19 »
Jeśli to jaśniejsza i bardziej owocowa jak antycypuje Goran, to raczej będzie gorzej. Może zaasekuruj się co najmniej 92 stopniami :D
》tertium non datur《

Offline anderson

« Odpowiedź #6629 dnia: 12 Sierpień 2024, 09:21:36 »
Jeszcze tak myśl mnie naszła po 3 tyg posiadania kolby  :D

Czas ekstrakcji liczycie od momentu kiedy napar wpada do filiżanki czy od momentu startu pracy pompy ?

Ja liczę cały czas od startu, ekstrakcja zaczyna się różnie, od 4 do 6/8s zanim zacznie lecieć kawa do filiżanki ale ja ten czas mierzę. Preinfuzji ustawionej nie mam, woda leci od początku tylko buduje ciśnienie w kolbie ?

Pytam bo waga mierzy czas od pojawienia się kropli a ekspres od pociągnięcia dźwigni.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi