Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551614 razy)

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6585 dnia: 23 Lipiec 2024, 13:09:34 »
No ale to chyba matematyka się zgadza. Mniejsze ciśnienie Flaira - mniejszy przepływ - potrzebne drobniejsze mielenie, żeby czas był ten sam przy tym samym uzysku. Upraszczam, bo zmiennych jest więcej (sitko prysznica/puck screen, to że we Flairze możesz "korygować" nacisk gdy czujesz, że ciastko ulega erozji itp.) Każdy młynek, ekspres czy inne akcesoria to dochodzenie od początku do optymalnego przepisu. Przynajmniej u mnie tak to z grubsza wygląda.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6586 dnia: 23 Lipiec 2024, 13:12:27 »
No właśnie matematyka mi się nie zgadza, jak robię kawę przy 9bar i mam uzysk 36g w 30s przykłaodowo, to przy 7bar powinienem grubiej zmielić, a nie drobniej, żeby obniżyć opór przy mniejszym ciśnieniu.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #6587 dnia: 23 Lipiec 2024, 13:20:06 »
Przy mniejszym ciśnieniu ciastko nasiąka bardziej równomiernie co powoduje szybszy przepływ.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #6588 dnia: 23 Lipiec 2024, 13:24:55 »
A tak, mój błąd. Czyli co innego decyduje (np. namoczone ciastko we Flairze po zalaniu wodą). W sumie nie zastanawiałem się wcześniej, jest inaczej na każdym ekspresie i przepis muszę pod każdy zestaw osobno "szlifować".

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6589 dnia: 25 Lipiec 2024, 17:27:14 »
Za mną pierwsze próby espresso.

21 gram, 25 sekund, temp 92 stopni, równe 9 bar podaje po zbudowaniu ciśnienia i wychodzi mi +/- 60ml, podstawiam dwie filiżanki i na jednej z miarką wstrzeliwuję się w single espresso.
Smakuje w mojej ocenie jak powinno, smak pokrywa się z tym co dostaje w ulubionych kawiarniach.

Macie jakieś wskazówki, rady ?

IMG_5638-min.jpg
IMG_5681-min.jpg
« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2024, 17:36:01 wysłana przez anderson »

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6590 dnia: 25 Lipiec 2024, 17:44:06 »
Wagę kup. I mierz wagę a nie objętość espresso.
Celuj w 2 x tyle espresso co mielonki w ciągu około 30 sekund.
A jak już będziesz mógł to zrobić powtarzalnie, to możesz zacząć eksperymentować:)

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #6591 dnia: 25 Lipiec 2024, 17:56:25 »
@anderson jeśli Ci smakuje to co nam do tego. Najważniejsze jest żeby Tobie pasowało. Każdy ma inne preferencje i robi na swój sposób. Mi na przykład lepiej wchodzą dłuższe ekstrakcje (powyżej 35sek 2:1) ale może Ty wolisz co innego.
Kup wagę jak już było powiedziane. Uzyskasz powtarzalność i będzie ci łatwiej sprawdzać w którą stronę iść aby było lepiej (przemiał, uzysk, temperatura, wdt itd)...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6592 dnia: 25 Lipiec 2024, 18:31:00 »
21 gram, 25 sekund, temp 92 stopni, równe 9 bar podaje po zbudowaniu ciśnienia i wychodzi mi +/- 60ml
To wychodzi m.w. 50g, więc jest oki. Dla pełnego obrazu podaj, na jakiej kawie robiłeś espresso i jej datę palenia oraz przyłączam się do apelu, abyś nabył wagę. Wystarczy zainwestować aż 20zł i da radę.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2024, 18:35:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #6593 dnia: 25 Lipiec 2024, 18:35:35 »
Sprawdzi się i taka za 20 zł ale nie polecam. Te wagi to więcej nerwów niż pożytku. Ponegocjuj cenę Black Mirror na forum (jest w Pchlim Targu) i będziesz zadowolony. Ta Bezzera nie może mieć towarzystwa dziadowskiej wagi ;) Tak serio BM2 jest chyba optymalna jeśli chodzi o cenę/jakość

Offline anderson

« Odpowiedź #6594 dnia: 25 Lipiec 2024, 18:41:41 »
Wagę już zamówiłem wcześniej, czekam na dostawę  :D Timemore Black Mirror Basic 2.

Kawa to Cortonero Brazil.

Offline anderson

« Odpowiedź #6595 dnia: 30 Lipiec 2024, 12:05:55 »
Proszę o pomoc w ustawieniu młynka.

Do tej pory miałem zasypaną Brazylię, zmieniłem kawę na Nicaragua, Aldea, ekstrakcja na ustawieniach Brazyli zdecydowanie za szybka.

Ustawiłem sporo drobniej, nie zmieniając gramatury, pozostając przy 21g. Przy 25s udało się wstrzelić w podwójne espresso idealnie ale kawa wyszła strasznie kwaśna.

Przeczytałem, że jak wychodzi kwaśna to trzeba jeszcze drobniej ustawić młynek, tak też zrobiłem, zmniejszyłem też temp. z 93 na 91 a później 92 stopnie.
Jednak teraz ekstrakcja zaczyna się dopiero po 10 sekundach i strumień ledwo leci.

Postanowiłem więc zostawić ten nastaw młynka ale zmniejszyć dozę do 18/20 g ale nadal ekstrakcja postępuje za wolno.

Nie wiem w którą stronę mam się kierować.

+ oczywiście po zmianie kawy i ustawień młynka upuściłem 18g kawy w ciemno przed prawidłowym mieleniem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6596 dnia: 30 Lipiec 2024, 12:11:12 »
Jeśli jest to fajna Nikaragua, to jest z natury "kwaśna". Pewnie jasno palona? Generalnie to niebo a ziemia -- w zestawieniu z Brazylią. Brazylia jest tym czymś, co jest "typowe" we włoskim "typowym" espresso. Myślę, że nie należy starać się o to samo z takim odmiennym ziarnem jak Nikaragua. Aby uzyskać podobne (niekwaśne) espresso jak z Brazylii, ta Nika musiałaby być dość ciemno palona... Droga jest jednak dobra: bardzo drobne zmielenie, małe, krótkie espresso, dość długi czas zaparzania -- może akurat wyjdzie z tego coś dobrego?

Offline anderson

« Odpowiedź #6597 dnia: 30 Lipiec 2024, 12:24:55 »
@Antonio palenie 21/07, powiedziałbym, że są ciemnej palone, na pewno ciemniej od Brazylii, która mam obecnie. Zastanawia mnie czy czekanie 10s aż zacznie się ekstrakcja do dobry efekt ? Brazylia zaczyna płynąć po +/5 sekundach. przy Nika strumień jest bardzo powolny.

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6598 dnia: 30 Lipiec 2024, 12:27:04 »
Ja tylko się pochwalić chciałem.
Antonio's secret. Pierwsze podejście. 18 g in, 36 g out, 30 sekund.
Trufla czekoladowa. Migdałowo, ale jest jakby ślad śliwki nałęczowskiej w czekoladzie.
No i teraz nie wiem. Dobrze zrobiłem?... :D

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #6599 dnia: 30 Lipiec 2024, 18:08:34 »
Mam Antonio's secret z 8 lipca. Tygrys za tygrysem :taktak:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi