Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552327 razy)

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6570 dnia: 27 Czerwiec 2024, 21:13:17 »
Stłucz pan termometr, nie będziesz pan miał gorączki.
:smiech: 👌👍
zasypałem młynek ciemnymi ziarnami. Ustawiłem temperaturę na 95C
Co to za kawa? Nie mogę pojąć tego offsetu w Lelitach :-\

Brazylia Santos.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6571 dnia: 27 Czerwiec 2024, 21:27:10 »
Jaka palarnia?
》tertium non datur《

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6572 dnia: 28 Czerwiec 2024, 11:30:53 »
A ja dziś z pewnością będę wołać o pomoc, bo w paczkomacie zaraz powinna się odmeldować kawa - legenda tego forum :D
Aż się boję po nią pójść. Chyba odpuszczę i pojadę na wakacje na tydzien :D

Edit: No nie, jednak nie.

Powiem szczerze że już rozumiem czemu ta kawa jest legendarna, nawet na tych parametrach ekstrakcji jest naprawdę świetna. @Antonio , masz nowego stałego klienta.

Dla porzadku: 18 g in.

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2024, 12:05:47 wysłana przez hammerhead »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6573 dnia: 28 Czerwiec 2024, 11:55:57 »
Pomoc nr 1 - daj kawie spokój na 14 dni od daty palenia by uniknąć rozczarowania zbyt ostrym smakiem i szalejącą ekstrakcją.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline hammerhead

« Odpowiedź #6574 dnia: 28 Czerwiec 2024, 12:08:04 »
Pomoc nr 1 - daj kawie spokój na 14 dni od daty palenia by uniknąć rozczarowania zbyt ostrym smakiem i szalejącą ekstrakcją.
Data palenia to 16.06, jak dla mnie jest bardzo dobrze i już :)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6575 dnia: 28 Czerwiec 2024, 13:22:51 »
Skoro taka data to już ok. A powinno być z każdym dniem lepiej jeszcze.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline hammerhead

« Odpowiedź #6576 dnia: 28 Czerwiec 2024, 13:44:18 »
Tego się spodziewam ;)
Dialing in robiliśmy z córką, kawa jak dla mnie wręcz spektakularnie reaguje na zmiany parametrów ekstrakcji. Szkoda mi było ziarenek, więc pewnie jeszcze delikatnie skręcę młynek o jakiś ułamek milimetra drobniej ale ogólnie oboje byliśmy pod ogromnym wrażeniem. Czekoladowo, gładko, ciutka kwasowości - ale właśnie takiej sympatycznej, owocowej. Chapeau bas, dawno nie miałem czegoś tak dobrego w ekspresie.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #6577 dnia: 28 Czerwiec 2024, 14:21:27 »
Ja też z kawą od Andrzeja nigdy nie miałem problemów przy dopieszczaniu ekstrakcji. Akurat większość jego kaw mi nie smakuje, ale jak sobie kupiłem teraz nowy ekspres to zamówiłem kawy od niego żeby mieć pewność że walczę z ekspresem a nie z kawą (zadziałało - 2-3 szoty i więcej nie musiałem tykać parametrów do końca paczki) ;-)

Offline Bronx113

• Ekspres: ECM mechanika max
  • Młynek: Eureka mignon
ECM Mechanika max
« Odpowiedź #6578 dnia: 18 Lipiec 2024, 19:06:56 »
Cześć,

Zakupiłem ostatnio ECM mechanika max, mam do tego młynek Eureka mignon.
Podczas pierwszej instalacja zrobiłem krok po kroku jak w instrukcji lecz podczas ekstrakcji kawy wtedy się wszystko zaczyna i kawa leci tak szybko że pełna szklanka jest w 15sek, zamiast żeby powoli leciały krople kawy 25-30sek… Jestem zielony w temacie i szczerze nie wiem co zrobić żeby espresso było espresso.
Czy jest ktoś tutaj na forum, kto może mi pomóc w rozwiązaniu tego tematu. Kawa mielona była już na każdy sposób.

Dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2024, 23:23:15 wysłana przez ranGo »

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
Odp: ECM Mechanika max
« Odpowiedź #6579 dnia: 19 Lipiec 2024, 00:03:02 »
Cześć. Stopniowo zmieniaj przemiał na drobniejszy, aż trafisz na właściwy. Ilość zmielonej kawy powinna być przy tych próbach taka sama, siła ubicia w sitku jednakowa oraz równomierna dystrybucja przemiału.  Powodzenia  :kawa:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6580 dnia: 19 Lipiec 2024, 13:06:33 »
Kawa mielona była już na każdy sposób.
Niemożliwe. Na pewno za grubo. Pamiętaj o tym, że w młynku zostaje trochę zmielonej kawy -- po zmianie ustawień usuń parę gram, by uzyskać właściwie, przy bieżących ustawieniach zmieloną kawę.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6581 dnia: 19 Lipiec 2024, 15:28:25 »
Andy, nic nie wiemy od kolegi @Bronx113 Może być dodatkowo stara kawa, zła dystrybucja czy za mało mielonki w sitku?
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6582 dnia: 20 Lipiec 2024, 10:50:15 »
W zasadzie espresso jest do niczego. Od jakiegoś miesiąca mam kryzys percepcji. Powinienem pójść na odwyk, nie brać kawy do ust i łykać maksymalne dawki cytrynianu magnezu 5 razy dziennie.

Zmieniam ustawienia młynka na wszystkie możliwe sposoby, a kawa wychodzi gorzka i niesmaczna. Próbowałem już wszystkich kaw ale są one tylko gorzkie.

Sytuacja, gdy nie jesteśmy w stanie zrobić dobrego espresso, choć takie prawdopodobnie robimy...

Receptą na to (oprócz odstawienia kawy i uzupełnienia minerałów) jest RISTRETTO :). Jest to mała, wdzięczna, zwięzła, treściwa i najbardziej aromatyczna forma kawy. Ma najmniej kofeiny i podobnych, szkodliwych pestycydów a daje najwięcej przyjemności i radości.

Podobnie bywa z czekoladą. Ostatnio jedna z najbardziej socialmedialnych influencerek czekoladowych zrobiła fajny krótki film, przedstawiający trzy scenki: reakcję ludzi na 100% tabliczkę czekolady. Sytuacja pierwsza: nie wezmę tego do ust, jest gorzkie, okropne, przecież to nie czekolada!. Sytuacja druga: jest to gorzkie ale coś w sobie ma. Sytuacja trzecia: o kurdę, ale to dobre, nie mogę bez tego żyć. Zwykle ludzie krzywią się na widok i smak ristretto -- tak samo jak na smak czekoladowej setki lub ziarna kakao. Po latach wszystko to się zmienia.