Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1093244 razy)

Offline AniaPawel

    • -
  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6495 dnia: 27 Maj 2024, 14:46:36 »
Dlaczego ciągle wychodzi mi za gorzkie espresso?

Czy ciśnienie ma aż taki wpływ na gorzkość naparu? Kombinowałem z temperaturą, dozą, wodą, jedyny czynnik jaki mi został to chyba ciśnienie ? Na ślepym sitku dobija do 12 barów, aby uzyskać espresso 1:2 ciśnienie oscyluje w granicach 11 barów aby uzyskać 1:3 ciśnienie oscyluje w granicach 10 barów. Nie jestem już wstanie mielić grubiej bo uzyskam espresso 1:4 albo i lepiej, a to przecież nie espresso, nie jestem wstanie już załadować więcej do sitka bo nie założę kolby. Skoro ciśnienie jest za wysokie, to po co takie ustawiają?  Jakaś rada co robić ?

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 811
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6496 dnia: 27 Maj 2024, 15:04:10 »
Załóż ślepe sitko i na OPV ( regulując ), zejdź z ciśnieniem do 10 bar na ślepym sitku.



Offline Ziomegz364

  • Wiadomości: 3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6497 dnia: 27 Maj 2024, 17:25:01 »
Co może być przyczyną bardzo dużej ilości cremy na espresso? Pojawia się jej bardzo dużo po samym zaparzeniu, ale równie szybko znika prawie do zera. Podczas parzenia zauważyłem też, że strumień jest nierówny i czasami na sekundę leci duża ilość cremy jakby i później znowu normalnie. Ekspres kolbowy, parzenie standardowo trwa około 25-30 sekund jak zawsze i uzyskuję koło 40 g kawy.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5508
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6498 dnia: 27 Maj 2024, 18:57:12 »
Ekspres kolbowy,
Wpisz pod swojego nicka, jaki posiadasz młynek i ekspres.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6340
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6499 dnia: 27 Maj 2024, 22:35:34 »
Co może być przyczyną bardzo dużej ilości cremy na espresso
Może być np. bardzo świeże ziarno albo duża ilość robusty w składzie lub Indie z obróbką monsunową. A to 40 g uzysku to z jakiej dozy kawy?

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6500 dnia: 29 Maj 2024, 09:11:03 »
Może też być sitko ciśnieniowe, które generuje obfitą ale szybko znikającą "pianę".
Potrzebujemy więcej informacji.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5508
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6501 dnia: 29 Maj 2024, 19:13:01 »
Może też być sitko ciśnieniowe, które generuje obfitą ale szybko znikającą "pianę.
👍
Kolega nie chce wpisać, co tam ma na blacie 🫤
》tertium non datur《

Offline Szkice

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Lelit Anna
  • Młynek: Lelit fred
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6502 dnia: 30 Maj 2024, 22:05:58 »
Kawa z palarni Dobra Palarnika Kawy. W ciagu 30 seknd zaledwie 25 gram akwy przy dozie 17,5 gram. Trzecia próba. 

Mój lelit fred dogorywa i obecnie nawet wylot mam skleojony taśmą 

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3014
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6503 dnia: 31 Maj 2024, 06:48:43 »
Grubość przemiału, ubicie. W ciastku breja czy tylko trochę wody na górze?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Szkice

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Lelit Anna
  • Młynek: Lelit fred
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6504 dnia: 31 Maj 2024, 15:29:10 »
Ciasteczko suche. Używam z akiexpressu takiego krążka, który daje się na ubitą kawę

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5508
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6505 dnia: 31 Maj 2024, 23:09:33 »
Kawa z palarni Dobra Palarnika Kawy. W ciagu 30 seknd zaledwie 25 gram akwy przy dozie 17,5 gram. Trzecia próba. 
Za drobne mielenie, ale na ristretto oki i ładnie wygląda. A smakuje?
》tertium non datur《

Offline Szkice

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Lelit Anna
  • Młynek: Lelit fred
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6506 dnia: 01 Czerwiec 2024, 10:30:20 »

Kawa z palarni Dobra Palarnika Kawy. W ciagu 30 seknd zaledwie 25 gram akwy przy dozie 17,5 gram. Trzecia próba.
Za drobne mielenie, ale na ristretto oki i ładnie wygląda. A smakuje?

Tak a ta palarnia jest naprwadę dobra. Aczkowliek co kawa to musze kombinowac, bo mlynek cały się już rusza i żarna nie są że tka powiem w jednym miejscu

Kawa z palarni Dobra Palarnika Kawy. W ciagu 30 seknd zaledwie 25 gram akwy przy dozie 17,5 gram. Trzecia próba.
Za drobne mielenie, ale na ristretto oki i ładnie wygląda. A smakuje?


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi