Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554484 razy)

Offline Jozin von Bazin

Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6270 dnia: 08 Grudzień 2023, 23:32:03 »
Po co mieszać i używać Umikota , czy robić wdt jak nie czuje się różnicy w smaku?
Po co te zbędne czynności? Nie wiem jak w innych ekspresach, ale w LM nie pamiętam kiedy musiałem wylać shota bo się trafił kanał. Są sposoby, które jednocześnie podbijają TDS i ograniczają kanałowanie. Można ustawić pre brewing. W dobrych maszynach naprawdę trzeba się postarać żeby kawa poszła w kanał. 

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6271 dnia: 08 Grudzień 2023, 23:57:37 »

Po co mieszać i używać Umikota , czy robić wdt jak nie czuje się różnicy w smaku?

Właśnie o tym pisałem i w Twoim przypadku nie ma to sensu. Tylko pozostaje pytanie czy faktycznie smak jest identyczny czy może Ty nie czujesz różnicy smaku, a ktoś inny już tak.
Dla ciebie może nie mieć to sensu, a dla innych już tak.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #6272 dnia: 09 Grudzień 2023, 01:21:26 »
A czy to przypadkiem nie dla różnicy w smaku mieszamy, dłubiemy itd. a dla poprawy innych parametrów nie mających nic wspólnego ze smakiem jak np. rozbicie zbrylenia itp.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6273 dnia: 09 Grudzień 2023, 09:22:56 »
Do rozbicia zbrylenia jest tamper. Świeża mielonka, choćby nie wiem jak źle wyglądała, nie ma zawartych, twardych grudek. One pod palcami się rozpadają, a co dopiero pod naciskiem 10-15 kg.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #6274 dnia: 09 Grudzień 2023, 10:07:46 »
A czy to przypadkiem nie dla różnicy w smaku mieszamy, dłubiemy itd. a dla poprawy innych parametrów nie mających nic wspólnego ze smakiem jak np. rozbicie zbrylenia itp.

Jka

Przecież w wątku o Umikot nikt nie napisał, że to mieszanie wpływa na smak.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #6275 dnia: 09 Grudzień 2023, 10:12:25 »
Ja się nie odniosłem do tematu o Umikocie ja napisałem to w odniesieniu do tego tematu.
Nie mieszajmy tematów.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #6276 dnia: 09 Grudzień 2023, 10:43:53 »
 Umikot służy do mieszania i jest tylko przykładem , co z tego , że w z innego wątku, może być wdt Obserwacje na forum prowadziły do tego, że ludzie nie czują różnicy.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #6277 dnia: 09 Grudzień 2023, 10:59:23 »
że ludzie nie czują różnicy.
Nie wiem dlaczego nie chcesz zrozumieć lub wolisz nie zrozumieć o czym ja napisałem i na dodatek starasz się mnie ośmieszyć.
Ja też nie czują różnicy ale czuje znaczną wygodę w innym aspekcie i dlatego kupiłem kolejnego Unikota do innego sprzętu. Było by coś innego podobnie przydatnego, dostępne U NAS  też bym kupił bo poza smakiem cenię sobie wygodę a czas nie gra roli, robię to w domu dla siebie bez pośpiechu.

Jka

Offline Matius22

« Odpowiedź #6278 dnia: 09 Grudzień 2023, 11:18:53 »
@Szczympek Jak dobrze pamiętam używacie w swojej kawiarni moonrakera - czyżby sprzęt na którym robicie kawę był z niższej półki? Bo jeśli jest z wyższej półki to w jakim innym celu by było go używać skoro według @Jozin von Bazin nie ma różnic i bez sensu używać takich urządzeń WDT.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #6279 dnia: 09 Grudzień 2023, 11:22:39 »
WDT przy młynkach single dosing zapewnia większą powtarzalność to jego główne przeznaczenie.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #6280 dnia: 09 Grudzień 2023, 12:08:45 »
@Szczympek Jak dobrze pamiętam używacie w swojej kawiarni moonrakera - czyżby sprzęt na którym robicie kawę był z niższej półki? Bo jeśli jest z wyższej półki to w jakim innym celu by było go używać skoro według @Jozin von Bazin nie ma różnic i bez sensu używać takich urządzeń WDT.
Szczympek już pisał, ogranicza im to straty na kawie bo przy takim wolumenie, szybkości pracy „złe” kawy się zdarzają, w ciągu roku pewnie jest strata, przyspiesza work flow, czyli ogranicza straty na czasie, ergo ogranicza straty na kasie, wpływu na smak kawy nie ma.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6281 dnia: 09 Grudzień 2023, 14:18:45 »
WDT przy młynkach single dosing zapewnia większą powtarzalność to jego główne przeznaczenie.
Zgadza się, tylko :
1. Dlaczego dotyczy to jedynie młynków SD?
2. Dlaczego ta kwestia nie dotyczy  LM Micra, a wszystkich innych ekspresów już tak ?

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #6282 dnia: 09 Grudzień 2023, 15:34:09 »
single dosing nie maja Hoopera który zasypany dociska ziarno wpadające do mielenie nie mam LM Micry ale na GS3 efekt był taki sam jak na innych maszynach czy to z E61 czy tez inna grupa .

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #6283 dnia: 09 Grudzień 2023, 19:26:52 »
Szczympek już pisał, ogranicza im to straty na kawie bo przy takim wolumenie, szybkości pracy „złe” kawy się zdarzają, w ciągu roku pewnie jest strata, przyspiesza work flow, czyli ogranicza straty na czasie, ergo ogranicza straty na kasie, wpływu na smak kawy nie ma.

100% - różnicy w smaku dalej nie czuje. Choc po kilku miesiącach mam jeden wniosek, moonraker do kawiarni to kupa. Zbyt delikatny, wszystko brudne, pokrzywione i pogubione. Do domku będzie super.
W przyszłym tygodniu przyjedzie za to autocomb 😅
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6284 dnia: 10 Grudzień 2023, 19:00:10 »
Zainspirowany postanowiłem zrobić szota bez wszystkich guseł. Lekkie opukanie poratfiltra i tamping. Tu przy przesypywaniu lekko wstrząsnąłem kubkiem razem z sitkiem . To co na filmie miałem praktycznie za każdym razem. Młynek 1zpresso Jmax. Jak widać bez wdt to porażka
 https://youtu.be/Woxd6wFnEn4?si=s6JfTZN2t5Qqs5ol

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi