Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554096 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6075 dnia: 27 Wrzesień 2023, 17:59:23 »
Ubijanie to wyzwanie;). Nie mam jeszcze techniki i widzę że idealnego poziomu czasami brakuje.
Musisz się postarać, bo na poprzednich zdjęciach widać wyżłobienia zawsze w tym samym miejscu albo jest to spowodowane nierównym strumieniem spadającym na ciastko z prysznica.
19/38g 35 sekund
19/35g około 30 sek
Trzymaj się bardziej 30s i krócej. Przy tym "kolorze" ziarna smak jest lepszy, jak dla mnie.

Następny shot: 92°C, doza ta sama, czas 27s, jeden ząbek grubiej. Podaj uzysk i smak. Przeczuwam, że będzie dobrze albo przynajmniej lepiej.
Czy ta dziura w ciastku to kanał ? Bo z drugiej strony nie było, w środku ciastka tez nie widziałem przelotu
Chyba są 4 kanały. To co pisałem: czy ubijasz przekręcając ukośnie tamper czy wina mocniejszego strumienia uderzającego w te miejsce.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2023, 19:26:34 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #6076 dnia: 27 Wrzesień 2023, 20:45:00 »
Przypomniał mi się klient, który przez 200000km przebiegu nie wymieniał oleju w silniku (zalecenie max. 30000km) i wyjaśnił, że w zachodnim samochodzie to myślał, że nie trzeba wymieniać oleju - i było to samo: po wymianie oleju i filtra ciśnienie oleju spadło, temperatura wzrosła i "kanałowanie" oleju do cylindrów.
To wygląda na typowy "lack of maintenance" - też to kiedyś miałem  jak wyczyściłem "działkowy" ekspres po paru latach.
To prawda. Kupiony używany miesiąc temu. Tak naprawdę to ciągle go poznaję. Generalnie nie ma w środku dużo kamienia - rurki czyste bez osadu, ale jest jeszcze przy nim trochę do zrobienia - wymiana termoizolacji bojlera (pokruszyła się ze starości), wymiana zaworu regulującego ciśnienie w bojlerze (teraz jest tak, że bardzo mały ruch śrubką to spora zmiana ciśnienia, trudno ustawić tak jak chcę), naprawa/wymiana magnetycznego pływaka-czujnika poziomu wody w zbiorniku (na razie czujnik zmostkowany). Wycieków, przecieków nie ma, wszystko szczelne, któryś z poprzednich właścicieli wymienił uszczelkę pod portafilter, zawory i wylewki wody i pary na "zimne" z QM Andreja, więc tu nie mam w zasadzie nic do roboty.

Cytuj (zaznaczone)
W silniku to była katastrofa, ale w ekspresie to niekoniecznie - ja bym powiedział, że chyba (?) właśnie teraz wszystko jest teraz w porządku, można jedynie popatrzeć czy coś się ewentualnie nie rozszczelniło.

Tak mi się wydaje że teraz z grubsza jest wszystko tak jak powinno być, i tak jak wygląda to na różnych filmach na YT. Czy coś jeszcze wyjdzie - czas pokaże. Jak sobie rozrysuję schemat elektryczny i hydraulikę, to może zbiorę się do całkowitego demontażu, czyszczenia, odkamieniania i ewentualnej wymiany zużytych części. Na razie piję kawę.

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #6077 dnia: 28 Wrzesień 2023, 10:55:17 »
19/34g  30 sekund . 
Po tampingu i ciastko na zdjęciach.
W 22 sekundzie jak zawsze przyspiesza ekstrakcja.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #6078 dnia: 28 Wrzesień 2023, 11:58:50 »
Przypomniał mi się klient, który przez 200000km przebiegu nie wymieniał oleju w silniku

Cały czas się zastanawiam, oglądając podróżników na YT przemierzających świat, jaki interwał zmiany oleju mają te obite z każdej strony auta w Afryce? Szyby przednie tak popękane a jednak spełniają swoją funkcję.

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #6079 dnia: 28 Wrzesień 2023, 12:05:17 »
19/34g  30 sekund . 
W 22 sekundzie jak zawsze przyspiesza ekstrakcja.

Jesteś uparty. Zacznij robić ratio 1:2 w okolicach 30 sek I daj znać jak ci smakuje. Wrzucanie zdjęć ciastka po ekstrakcji jest bez sensu jeśli nie podajesz opisu smaku. Kawa może być dobra nawet jak są kanały. Z tego co napisałeś wyżej wnioskuję, że było bardziej kwaskowo niż gorzko. Pijesz espresso czy zalewasz mlekiem? Jak pijesz tylko mleko to może szkoda walki i czasu. Ponadto jeśli pijesz tylko mleczne to idź w kawę pod mleko, nuty czekolady, orzechy itd

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6080 dnia: 28 Wrzesień 2023, 17:27:21 »
19/34g  30 sekund .
A czemu nie zrobiłeś, jak zasugerowałem.
Jak @kfiatos napisał, za każdym razem pisz wszystko.

》tertium non datur《

Offline RyszardTyDraniu

« Odpowiedź #6081 dnia: 28 Wrzesień 2023, 18:24:16 »
Witam zrobiłem sobie dzisiaj swoje pierwsze espresso na Ascaso Dream i m wyszło z 18gram kawy 37 gram napoju w 27s. Kawa wyszła według mnie dosyć kwaśna, jak tą kwasowość mogę zmniejszyć?
kawa jakiej używałem to Brazylia Cerrado Patrocinio z palarni hayb

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6082 dnia: 28 Wrzesień 2023, 18:57:58 »
Zmień kawę na Ariadnę ;). Z tymi Brazyliami różnie bywa -- bywa kwaśno, gdy zbyt jasno są palone -- odrobina robusty trochę to zmienia.
Postaraj się może zwiększyć temperaturę zaparzania.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2023, 19:00:47 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #6083 dnia: 28 Wrzesień 2023, 18:59:47 »
Bo one są lekko kwaskowate :mhh: śliwkowo-pomarańczowe.
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #6084 dnia: 28 Wrzesień 2023, 22:01:41 »
19/34g  30 sekund .
A czemu nie zrobiłeś, jak zasugerowałem.
Jak @kfiatos napisał, za każdym razem pisz wszystko.
No prawie zrobiłem. 3 sek  różnicy od proponowanego przez Ciebie czasu  bo zagapiłem się  na ekstrakcję. Wg mnie mniej kwasków albo się przyzwyczaiłem.  W ogóle to ciężko mi opowiadać o smaku bo jednak nie jestem „wytrenowany” w piciu espresso.  Te podstawowe smaki czyli kwaśny, gorzki słony to owszem wyczuwam . Słodkiego to jeszcze nie miałem okazji w espresso zaliczyć. Mam takie przeczucie że smak to tak subiektywny zmysł i to na co ja marudzę komuś może właśnie pasować i odwrotnie.
Potrzebuje powtarzalności tak mi się wydaje.

« Odpowiedź #6085 dnia: 29 Wrzesień 2023, 10:03:23 »
No prawie zrobiłem. 3 sek  różnicy od proponowanego przez Ciebie czasu 
A stopień przemiału, temperatura?
Staraj się zawsze napisać wszystkie parametry:
Temperatura
Stopień mielenia
Doza
Czas ekstrakcji
Uzysk
Smak
Łatwiej będziemy reagować.
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #6086 dnia: 29 Wrzesień 2023, 10:20:58 »
stopień przemiału trudno bedzie opisać:):)

« Odpowiedź #6087 dnia: 29 Wrzesień 2023, 10:39:45 »
stopień przemiału trudno bedzie opisać:):)
Kolega ma młynek na kliki i podaje numer.
》tertium non datur《

Offline Darecky

Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6088 dnia: 29 Wrzesień 2023, 10:51:06 »
No prawie zrobiłem. 3 sek  różnicy od proponowanego przez Ciebie czasu 
A stopień przemiału, temperatura?
Staraj się zawsze napisać wszystkie parametry:
Temperatura
Stopień mielenia
Doza
Czas ekstrakcji
Uzysk
Smak
Łatwiej będziemy reagować.
Dzięki panowie za cierpliwość do mnie :)
Tak jak pisałeś : 92 stopnie i przemiał jeden klik w stronę grubszego .
Dzisiaj temp 92 przemiał bez zmian.
19g / 33 g 27 sek
19g /34 g 27 sek
Smak bardziej w stronę kwasków.
19g/41g 30sek jakby bardziej wodniste i dużo goryczy - nie pijalne jak dla mnie.
Czasowo tak wyglada że zaczyna lecieć około 8 sekundy , do 15 ciemny strumień później się rozjaśnia i około 20 sekundy zaczyna się zwiększać na tyle że te 3 sekundy robią dużą różnice w uzysku.
Ciekawe jest to że właściwie zawsze prawa wylewka daje większy strumień niż lewa.

« Odpowiedź #6089 dnia: 29 Wrzesień 2023, 15:36:33 »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi