Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553481 razy)

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5985 dnia: 20 Wrzesień 2023, 19:39:23 »
Pytam o hopper i zasyp bo większość młynków lubi żeby był ciężar ziaren i tylko wtedy przemiał jest powtarzalny i prawidłowy. U mnie największy wpływ na powtarzalność miało zrobienie narzędzia do wdt i stosowanie dystrybutora do kawy. Ustaliłem że dla mojego sitka i maszyny 18g to doza idealna i reguluję tylko grubością mielenia. Jak za wolna ekstrakcja to (powyżej 35 sek dla 1:2) to często jest wyraźna gorycz (jak u ciebie). Zrób próby jak wyżej i daj znać. Obawiam się że to tak czy inaczej będzie wina kawy

Offline kfiatos

« Odpowiedź #5986 dnia: 20 Wrzesień 2023, 19:42:54 »
Niestety, przy młynku OD trzeba więcej sypać ziarna do hoppera.
Więcej tzn ile ? 1/3 , 1/2 hoppera ? Wolałbym nie narażać kawy na zbyt długie przebywanie młynku.
Przestań się przejmować takimi głupotami. Przez 2 dni w hopperze kawie nie stanie się nic takiego złego. Ja mam ok 200g lub więcej (Mignon XL) zawsze w hopperze i nie mam problemu ze starzeniem się kawy (pierwszy szot danego dnia zawsze jest szybszy niż późniejsze ale to nie problem).

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #5987 dnia: 20 Wrzesień 2023, 19:48:03 »
Pytam o hopper i zasyp bo większość młynków lubi żeby był ciężar ziaren i tylko wtedy przemiał jest powtarzalny i prawidłowy. U mnie największy wpływ na powtarzalność miało zrobienie narzędzia do wdt i stosowanie dystrybutora do kawy. Ustaliłem że dla mojego sitka i maszyny 18g to doza idealna i reguluję tylko grubością mielenia. Jak za wolna ekstrakcja to (powyżej 35 sek dla 1:2) to często jest wyraźna gorycz (jak u ciebie). Zrób próby jak wyżej i daj znać. Obawiam się że to tak czy inaczej będzie wina kawy
Dziś przyszła do mnie nowa waga. Od chińczyka miałem taką ze stoperem i nawet mieściła się kolba ale bardzo źle ważyła, w sensie waga za każdym pomiarem pływała +\- 0,5g. Czasami więcej. Teraz mam jubilerską, kieszonkową z dokładnością do 0,01g i dopiero jestem pewny gramatury dozy. Może to ułatwi mi ogarnięcie się z tym problemem.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5988 dnia: 20 Wrzesień 2023, 19:51:18 »
Zasyp cały hopper nową kawką (ciekawe jakiej jakości będzie?), popraw dystrybucję w sitku i napisz, ile gramów masz mielonki w sitku, bo najprawdopodobniej ta wcześniejsza jest winna, a potem przy shocie bez preinfuzji podaj wartości: doza, czas ekstrakcji, uzysk.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2023, 20:04:43 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #5989 dnia: 20 Wrzesień 2023, 20:18:32 »
Dzięki:) Nie mam opcji bez preinfuzji. Tylko to co w instrukcji

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5990 dnia: 20 Wrzesień 2023, 20:30:38 »
Nie rozumiem tej trzeciej "stała preinfuzja". Możesz ustawić na najmniejszą wartość, 1s? i zobacz bez pfa jak leci woda z grupy przez kilkanaście sekund.
》tertium non datur《

Offline kfiatos

« Odpowiedź #5991 dnia: 20 Wrzesień 2023, 20:31:15 »
Czytałem tą instrukcję teraz i widzę że ta łagodna preinfuzja to ustawienie fabryczne. Temperatura to 92st C. To powinno być ok. Zrób to ratio 1:2 w 30 sek (razem z tą preinf) i daj znać. Jak zmienisz kawę to napisz dokładnie jaka to kawa i też zacznij od 30sek/1:2 i zobaczymy co dalej

Offline Darecky

« Odpowiedź #5992 dnia: 20 Wrzesień 2023, 20:36:59 »
Nie zmieściła się końcówka z instrukcji

„Stała  preinfuzja: Na ubite zmielone ziarna kawy jest podawany stały strumień wody, od rozpoczęcia do zakończenia ekstrakcji. To ustawienie pozwala uzyskać espresso o ostrzejszym  smaku.”

« Odpowiedź #5993 dnia: 20 Wrzesień 2023, 20:43:13 »
To wygląda, jakby nie było preinfuzji. Puść wodę z grupy i zobacz, czy leci tą samą ilością na początku i po kilkunastu sekundach. Czy tu masz możliwość jakieś ustawień czasowych?
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #5994 dnia: 20 Wrzesień 2023, 20:49:09 »
Mogę ustawiać temperaturę, rodzaj preinfuzji i nauczyć ile wody ma być pod przyciskiem pojedynczego i podwójnego espresso. Jutro pobawię się w ustawienia i zobaczę jakie są różnice

Offline Darecky

« Odpowiedź #5995 dnia: 21 Wrzesień 2023, 15:31:07 »
To wygląda, jakby nie było preinfuzji. Puść wodę z grupy i zobacz, czy leci tą samą ilością na początku i po kilkunastu sekundach. Czy tu masz możliwość jakieś ustawień czasowych?
Dlaczego w ogóle uważasz ze preinfuzja to zło? Filmiki :

https://youtu.be/FWGeiL24AUI?si=4fIu6NorBUhVZRtW

https://youtu.be/p-9oltePEN8?si=mwVzlnIacIWP0SOm

« Odpowiedź #5996 dnia: 21 Wrzesień 2023, 16:01:07 »
Nie, że zła, tylko dobrze by było najpierw zrobić poprawne espresso bez preinfuzji, żeby mieć odniesienie. Wczoraj mnie zmyliło to, jak napisałeś, że kawa sączy się przy preinfuzji 10s, więc sądziłem że za grubo zmielone. Chyba mniej inwazyjna jest ta łagodna preinfuzja.

Widzę, że mocowanie prysznica masz na wpuszczaną śrubkę. Na ciastku był wypukły ślad po główce.
Chyba za dużo było mielonki.

To robimy espresso z nowej kawki? Masz zrobione wdt?
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #5997 dnia: 21 Wrzesień 2023, 16:44:58 »
Nowa kawka musi jeszcze  poczekać:) hopper zasypany Kolumbią
Zrobione ze stałą preinfuzją. Moneta się praktycznie nie odciska. Filmik z dzisiejszej próby. Nie ma początku bo ciężko się ogarniać jeszcze z telefonem. 1:2 w około 40 sekund. Późniejszy strzał przerwałem w 30 sekundzie i dał 30g a wiec 1:1,66.

https://youtu.be/rH1XFUaNnuI?si=XSYbbe93gQaaKwtI

« Odpowiedź #5998 dnia: 21 Wrzesień 2023, 16:57:02 »
Zrób na tej łagodnej preinfuzji i podaj: dozę, ekstrakcja 30s, uzysk.
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #5999 dnia: 21 Wrzesień 2023, 17:54:26 »
18g doza i 32g espresso w 30 sekund.

https://youtube.com/shorts/mi2FU7UbTrk?si=fiZqVikhBGX5IyGR

Po mieszaniu igłami

Dość mokre tym razem ciastko

Espresso po kilku minutach

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi