Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553180 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5940 dnia: 11 Wrzesień 2023, 13:53:33 »
Jest bardzo ciężko dostać robustę dobrej jakości. Jak robię kawę z ekspresu(co się rzadko zdarza ostatnio) to zazwyczaj w sitko sypię jakieś 18g(bo jak już przy jakimś stanę to akurat takie jest) i jakoś nie szukam mniejszego, a różne kawy przerobiłem - od węgli po np. jasne etiopie, po drodze też się robusta trafiła - nie czułem potrzeby szukania mniejszego sitka. A na siłę szukanie 14g sitka mocno zajeżdża usilnym dążeniem do przeforsowania starych standardów INEI, jak dla mnie nie ma to sensu. 18g sitko jest jak najbardziej ok, osobiście takie by mi wystarczyło i nie szukałbym innego - a już na pewno nie dlatego, że ktoś na forum napisał, że niby na takim słaba kawa będzie super smakować - bo nie będzie, czegoś byś nie zrobił. Zamiast sitka kup kawę, na tym dobrze wyjdziesz.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5941 dnia: 11 Wrzesień 2023, 14:04:30 »
Zamiast sitka kup kawę, na tym dobrze wyjdziesz.

Mam jeszcze połowę tej to na niej popróbuję ale tym razem na sitku 18g.

COFFEESITEE 2  (2).jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5942 dnia: 11 Wrzesień 2023, 14:09:03 »
Jest bardzo ciężko dostać robustę dobrej jakości. Jak robię kawę z ekspresu(co się rzadko zdarza ostatnio) to zazwyczaj w sitko sypię jakieś 18g(bo jak już przy jakimś stanę to akurat takie jest) i jakoś nie szukam mniejszego, a różne kawy przerobiłem - od węgli po np. jasne etiopie, po drodze też się robusta trafiła - nie czułem potrzeby szukania mniejszego sitka. A na siłę szukanie 14g sitka mocno zajeżdża usilnym dążeniem do przeforsowania starych standardów INEI, jak dla mnie nie ma to sensu. 18g sitko jest jak najbardziej ok, osobiście takie by mi wystarczyło i nie szukałbym innego - a już na pewno nie dlatego, że ktoś na forum napisał, że niby na takim słaba kawa będzie super smakować - bo nie będzie, czegoś byś nie zrobił. Zamiast sitka kup kawę, na tym dobrze wyjdziesz.

Ignorancja level Master :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #5943 dnia: 11 Wrzesień 2023, 14:29:08 »
Panowie nie ma się o co spierać.
Dla jednych jest to rytuał, celebrowanie napój bogów.
Dla innych takich jak ja napój jaki codziennie pijamy.

Kawa czy sitko jak dla mnie nie jest jakimś wyzwaniem finansowym.
Tak że może kupię to sitka ale tak czy siak i tak nie ma o co kruszyć ziarenek  kawka

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5944 dnia: 11 Wrzesień 2023, 14:43:53 »
Do mniejszego sitka trzeba bardziej się przyłożyć, a np 20g i jeszcze VST, to z opaską na oczach zrobię espresso z nowozakupionej kawki 😁
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5945 dnia: 11 Wrzesień 2023, 14:51:25 »
Do mniejszego sitka trzeba bardziej się przyłożyć,

To znaczy? to słowo przyłożyć np. do takiego 18g właśnie siedzi w kolbie i się wygrzewa.
Ja myślałem że zawsze robimy wszystko na 101% swoich umiejętności.

Jka

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5946 dnia: 11 Wrzesień 2023, 15:00:40 »
Bardziej precyzyjne parametry.
》tertium non datur《

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #5947 dnia: 11 Wrzesień 2023, 15:13:02 »
Spróbuj podnieść ciśnienie w bojlerze.
Dzięki za pomoc. 1/8 obrotu śrubą na presostacie pomogło. Crema ciemna, temperatura "na oko" odpowiednia. Przyszedł NPF i testuję.

https://drive.google.com/file/d/1CAaqzWThFa-S5UARtjGjJcQbGddO1ays/view?usp=drivesdk

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5948 dnia: 11 Wrzesień 2023, 15:27:15 »
Bardziej precyzyjne parametry.

To znaczy że dalej wiem mniej niż wcześniej.

20230911_143817.jpg

20230911_143953.jpg

20230911_150116.jpg

Nawet nie wiem kiedy te 17,6g mi się zrobiło, a w jakim czasie to dopiero po przejrzeniu monitoringu :lol2:zobaczę.
I? czy było to lepsze od tego co zrobiłem kilka dni temu na sitku 20g i uzysku 38g nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Ale co się pobawiłem to moje.

Jka

« Odpowiedź #5949 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:06:34 »
Bardziej precyzyjne dobrać m.in. grubość mielenia, gramaturę mielonki... słowem nie kupuj. A poza tym chyba masz z Puristiki.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 16:10:43 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5950 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:13:37 »
A poza tym chyba masz z Puristiki.
Ale com mam z Puristiki? piszesz jakimś szyfrem.
Po obejrzeniu "monitoringu" już wiem że było za grubo zmielone.

Jka

« Odpowiedź #5951 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:17:35 »
A o czym piszemy o jakiegoś czasu, od rana? Sitku na podwójne espresso.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5952 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:52:23 »
Sitku na podwójne espresso.

Hola hola ja z kartonu z ekspresem wyjąłem tylko takie coś!!!
Może i ktoś cos ????? ale ja nie z tych co to od razu reklamują do rzecznika piszą czy Brukseli.

20230621_144103.jpg

Jka

« Odpowiedź #5953 dnia: 11 Wrzesień 2023, 17:18:06 »
Te w środku to chyba podwójne (zrób zdjęcie do ĝóry nogami), a pojedynczego nie miałeś? Powinny być dwa sitka.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5954 dnia: 11 Wrzesień 2023, 18:03:06 »
Hola hola ja z kartonu z ekspresem wyjąłem tylko takie coś!!!

A co napisałem to pogrubione i tego się trzymajmy.

20230911_174000.jpg

20230911_174011.jpg

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi