Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550744 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5775 dnia: 26 Kwiecień 2023, 21:21:48 »
Ale jeśli nie ma kanałowania na boki, to chyba nie powinno być problemu
Tyle że jest mniejszy uzysk przy jednocześnie dłuższej ekstrakcji. Nie będzie Ci smakowało.
》tertium non datur《

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5776 dnia: 26 Kwiecień 2023, 21:25:19 »
Nie będzie Ci smakowało.
Tego powiedzieć nie można, dopiero jak zrobi i spróbuje to będzie wiedzieć... Mi dzisiaj jakoś dziwnie szło przy parzeniu, sporo wolniej leciała, chyba dłużej zeszło, spodziewałem się, że wyjdzie przeparzona a tu niespodzianka, lepiej niż wczoraj. Nigdy nie wiadomo.

Offline Adammalyszjumper

• Ekspres: MaraX V2
  • Młynek: Comandante C40
« Odpowiedź #5777 dnia: 26 Kwiecień 2023, 21:53:50 »
Kawa to Story Coffee Roasters - Dolce palona pod koniec grudnia
Z sitka nie leci na boki po szafkach, tylko tyle co się ze szklanki odbije i chlupnie gdzieś na boku (ale podejrzewam że przy takim ciśnieniu to i nie ma co lecieć na boki)

Spróbuję dorzucić gram kawy, zmielić oczko wyżej, ale nie wiem czy nie przyklei się do prysznica

Najdziwniejsze jest to, że opakowanie otworzyłem w niedzielę, rozsypałem po słoiczkach, pierwszy shot w poniedziałek właśnie z 16,5g i 9 na młynku był strzałem w 10 - kawa wyszła bardzo słodka i w lusterku wyglądało to całkiem normalnie.
Słoiki oczywiście są neutralne chemicznie, nie jakieś po ogórkach :D
We wtorek kawa skisła i takie ośmiornice, ale z nimi borykam się już od ponad miesiąca :mhh:
Espresso najczęściej wychodzi przeparzone, papierosy

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5778 dnia: 26 Kwiecień 2023, 22:19:17 »
Dolce palona pod koniec grudnia
Żeby Ci się spinało w 4 miesięcznej kawce mielesz drobniej. Kup taką samą świeższą i będzie dobrze.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2023, 22:29:47 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Adammalyszjumper

« Odpowiedź #5779 dnia: 26 Kwiecień 2023, 22:28:02 »
Przejmować się w ogóle czymś takim?
To nie jest tak, że po prostu świeża kawa ma więcej dwutlenku i jest przez to gęstsza na sitku i dzięki temu się tak zlepia, a ta już może się "wygazowała" i takie spaghetti leci?

Znowu jak zmielę drobniej to będą dziury i papierosy wyjdą z tego
Może wtedy dorzucę z pół grama kawy, to nie będzie się tak chciało dziurawić :D

« Odpowiedź #5780 dnia: 26 Kwiecień 2023, 22:30:08 »
A ile trwa ekstrakcja i jaki masz uzysk?
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5781 dnia: 26 Kwiecień 2023, 23:08:00 »
Źle z tą kawą się obchodzisz. Kup inną, nie trzymaj jej zbyt długo, nie rozsypuj po słoikach, nie narażaj na zbyt częste kontakty z tlenem. Im więcej CO2, tym mniej gęsta jest kawa, bardziej żywa, crema złożona z większej ilości frakcji gazowej, więc bardziej obfita...
Grudniowa kawa to już wyzwanie. Może zaraz po otwarciu torebki jest ok, ale następnego dnia i w kolejne dni coraz słabiej, trudniej się ją zaparza.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2023, 23:11:47 wysłana przez Antonio »

Offline Adammalyszjumper

« Odpowiedź #5782 dnia: 27 Kwiecień 2023, 00:30:35 »
Od czasu pociągnięcia dźwigienki (wliczając te prawie 13s przestoju) około 30s i dostaję z tego przeważnie ~35g

Słoiki to pojedyncze dozy po 16-22g, nie wyobrażam sobie życia bez nich. Kawę rozsypuję raz w tygodniu, resztę tygodnia stoją zamknięte i czekają na swoją kolej.
Takie słoikowanie jest bardziej szkodliwe dla kawy niż trzymanie większych ilości w hopperze?
Wydawało mi się, że będzie to lepsze niż otwieranie torby dwa razy dziennie ale może faktycznie psuje się w tych słoikach?

Dzięki za rady, może uda się jeszcze coś dobrego wycisnąć ;)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5783 dnia: 27 Kwiecień 2023, 07:10:36 »
Moim zdaniem za drobno mielisz, albo masz jakąś problematyczną kawę.Też mam miękki start pompy, ze stopniowym narastaniem ciśnienia i problem kanałowania w zasadzie nie istnieje. Próbuj zwiększyć przemiał i jednocześnie zwiększyć dozę. Trzymanie się gramatury nie jest idealnym rozwiązaniem (chociaż z reguły  pomaga), więc nie ustawiaj sztywnych ram gramaraturowo - czasowych.
Strumyk kawy powinien być spójny - ciągły i oleisty. Jak zaczyna się rwać, zakończ ekstrakcję i zobacz w jakim czasie to się dzieje. Spróbuj się zmieścić z 40 g espresso w 25-35 sekundach.
Poza tym, co to za dozy 16-22 g ? Zmieniasz sitka do ekstrakcji kawy z różnych słoiczków ?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2023, 07:20:27 wysłana przez fill »

Offline Adammalyszjumper

« Odpowiedź #5784 dnia: 27 Kwiecień 2023, 08:05:41 »
Zmieniam sitka, w weekend zamiast parzyć 2 kawy pod rząd, robię po prostu dwie słabsze z jednego potrójnego

Jak zwiększę przemiał to kawa zajmuje więcej miejsca, to jeszcze dozę zwiększyć? Wydaje mi się że będzie dotykać prysznica

Dzisiaj zmieliłem drobniej o jedno oczko i dorzuciłem 0,5g, na początku leciało fajnie, pod koniec zrobiła się taka ośmiornica
50s od startu, 33g i wyszła bardzo dobra, niemożebnie słodka

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #5785 dnia: 27 Kwiecień 2023, 10:49:02 »
Mało tego espresso jak na 50s, dobrze że słodkie a nie gorzkie
Ale generalnie to wygląda to tak, jakby woda nie dawała rady przecisnąć się przez kawę w sitku - zbyt drobne mielenie i stąd potencjalne kanały przy wzroście ciśnienia.
Kawa wydaje się być ok. skoro jesteś w stanie przez 50s wyciągnąć 33 g.
Dlatego szedłbym jednak w grubszy przemiał i mniejsze czasy ekstrakcji. Trudno mi powiedzieć jak szybko reaguje Twój młynek na zmianę ustawień, więc może warto zrobić 2-3 shoty, żeby sprawdzić powtarzalność ekstrakcji. Słowem, zwolnij z szybkością zmian ustawień przemiału i dozy i nie zapominaj o WDT, przynajmniej w fazie
testów.

« Odpowiedź #5786 dnia: 27 Kwiecień 2023, 17:08:16 »
Dzisiaj zmieliłem drobniej o jedno oczko i dorzuciłem 0,5g, na początku leciało fajnie, pod koniec zrobiła się taka ośmiornica
50s od startu, 33g i wyszła bardzo dobra, niemożebnie słodka
Tak jak wcześniej napisałem 4 miesięczna kawa wymaga drobniejszego mielenia. Kup świeżego średnio palonego blenda np od Gorana Mujeres, nasyp trochę więcej mielonki do sitka, zgarnij nadmiar palcem lub zrób test monety, wyłącz wszystkie te ustrojstwa, by wkonać normalną ekstrakcję przez 27÷30s dobierając tak parametry, by uzyskać ratio 1:2 do 1:2,5.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2023, 17:57:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5787 dnia: 05 Maj 2023, 10:39:49 »
Wracając do espresso i pomocy przy jego robieniu u mnie dzisiaj nowa kawa i takie cos w filiżance.
Muszę jeszcze popracować nad tym.

Trochę drobniejsze mielenie, krótsze, bardziej gęste ekstrakty będą chyba lepsze?

To normalne ratio 1:2.5 :)czas jest pojęciem względnym 48 sekund jest akceptowalne natomiast espresso na zdjęciu nie wyglada za dobrze

Ta sama kawa kilka dni później grubsze mielenie, pozostałe parametry bez zmian w filiżance wyszło mi takie coś.
W smaku też ok.

20230505_100823.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Wolnerott

• Ekspres: Sage Barista Express
  • Młynek: Sage Barista Express
« Odpowiedź #5788 dnia: 06 Maj 2023, 15:40:39 »
Siemanko znowu:)

Dostępu do ekspresu przez weekend nie mam żeby potestować ale może ktoś z Was sprawdzał to co mi dzisiaj do głowy przyszło.
Z tego co mi wiadomo to w espresso szukamy balansu (kwasowości z goryczą)

Załóżmy że ekstrakcja trwa 30 sekund (10 preinfuzja i wypływ kawy przez pozostałe 20) to czy nie zachodzi takie zjawisko, że to co leci na początku jest bardziej gorzkie (dłuższy kontakt wody z kawą) a reszta to tak jakby "przelew pod ciśnieniem" i jest bardziej kwaskowate?
Rozkmina laika dlatego spodziewam się konstruktywnej krytyki:D

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5789 dnia: 06 Maj 2023, 17:05:55 »
Zrób 1 ekstrakcję do 3 filiżanek, to co leci do trzeciej to najwięcej goryczy i najmniej miłe w smaku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi