Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549977 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5715 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:06:25 »
Zobacz ten temat.
A może sam ostatni wpis wystarczy.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12252.30

Jka

O wpis zniknął co to na niego odpowiadałem - cuda  :-[
Już jest, poprawiałem komentarz :) Masz na myśli, że prysznic, tzn grupa może się obniżyć?

Temat jest taki, że na początku próbowałem tym sposobem wyczaić pojemność sitka ale wychodziło tak, że przy drobniejszym mieleniu (po zebraniu nadmiaru kawy na równo z górą PF wchodziło ok 19 gramów kawy) podczas ubijania tamper wchodził dosyć głęboko (ok 8 mm) i po ekstrakcji było widać lejki gdzie woda wpływała (kanały)
Kanały z tego powodu nie powstają. Mielonki ma być tyle, ile potrzeba w zależności od stopnia zmielenia. Pamiętaj, aby zasypywać hopper do pełna, bo jakość drobinek wpływa na ekstrakcję.

Muszę coś zamówić to przy okazji Was poproszę co byście polecili (do 100 zł za kg)?
Zgłoś
Zamów jakąś ciemniej paloną, tylko nie Blue orca.
Tam w oryginale powinny być taki zaj...fajny" przyrząd do wyrównywania i sprawdzenia
Hmmm, to by wynikało, że prysznic więcej wystaje. Po zakręceniu tym przyrządem, mielonka jest pod krawędzią sitka?
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2023, 21:13:01 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5716 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:15:13 »
i po ekstrakcji było widać lejki gdzie woda wpływała (kanały)

To jeszcze pół biedy :) u mnie i takie cuda się działy  :evil:

kan.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Wolnerott

• Ekspres: Sage Barista Express
  • Młynek: Sage Barista Express
« Odpowiedź #5717 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:21:35 »
Hmmm, to by wynikało, że prysznic więcej wystaje. Po zakręceniu tym przyrządem, mielonka jest pod krawędzią sitka?

Pod ręką miałem 10 groszy to po zakręceniu Razorem i podpięcia kolby, moneta na 3/4 wbija się w ciastko

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5718 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:30:38 »
Pod ręką miałem 10 groszy to po zakręceniu Razorem i podpięcia kolby, moneta na 3/4 wbija się w ciastko
Mniej więcej oki. Po zakręceniu razorem, należy nałożyć na sitko funnel i zrobić wdt, igłą wyrównać i tamping.  Powinno być dobrze po odpowiednim dopasowaniu grubości mielenia.
》tertium non datur《

Offline Wolnerott

« Odpowiedź #5719 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:36:50 »
@GostRado
Razora używam po ubiciu tamperem (ewentualną nadwyżkę zdziera) Czyli zrobić tak, że ubić, użyć razora, i wtedy jeszcze raz "rozmieszać" i ponownie zrobić tamping?

« Odpowiedź #5720 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:40:09 »
Czyli zrobić tak, że ubić, użyć razora, i wtedy jeszcze raz "rozmieszać" i ponownie zrobić tamping
Nie, przed tampingiem. Jak wyżej napisałem.
》tertium non datur《

Offline Wolnerott

« Odpowiedź #5721 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:44:17 »
@GostRado
Jak się przed tampingiem razora użyje to po tampingu mało co kawy zostanie. To jest taki płaski zdzierak:D

/edit: literówka
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2023, 21:46:53 wysłana przez Wolnerott »

« Odpowiedź #5722 dnia: 12 Kwiecień 2023, 21:54:43 »
@GostRado
Jak się przed tampingiem razora użyje to po tampingu mało co kawy zostanie. To jest taki płaski zdzierak:D
To go nie używaj, tylko zbieraj nadmiar dłonią.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2023, 22:03:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #5723 dnia: 12 Kwiecień 2023, 22:25:05 »
Muszę coś zamówić to przy okazji Was poproszę co byście polecili (do 100 zł za kg)?

My możemy pisać doradzać itd. a może jest tak ze ta kawa w tym ekspresie nie podejdzie ja tak miałem z jedną kawą Dallmayr.

Ja polecę Ci taką kawę a jak Ci nie podejdzie to wszystko co kupiłeś po prostu odkupię od Ciebie i pokryje koszty wysyłki.

https://justpaste.it/32wn5

2. MIESZANKA KLASYCZNA - blend Arabik z Hondurasu, Peru i Etiopii palony średnio/ciemno, do ekspresów i kawiarek (ale nie tylko, co kto lubi)
Cena 42zł/285g

Wracając do espresso i pomocy przy jego robieniu u mnie dzisiaj nowa kawa i takie cos w filiżance.
Muszę jeszcze popracować nad tym.

now kaw.jpg

Jka
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2023, 22:27:30 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5724 dnia: 12 Kwiecień 2023, 22:38:31 »
Raczej musisz popracować... Takie smugi nie wróżą dobrego smaku.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5725 dnia: 12 Kwiecień 2023, 22:43:48 »
Raczej musisz popracować

Popróbuję mam tego tylko, albo aż pól kilo.

Jka

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5726 dnia: 12 Kwiecień 2023, 23:23:51 »
Trochę drobniejsze mielenie, krótsze, bardziej gęste ekstrakty będą chyba lepsze?

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5727 dnia: 13 Kwiecień 2023, 01:31:18 »
Czy ja wiem- to pokazane było robione do 2dwóch filiżanek 22g mielonki złapałem 51g kawy ale w aż 48sek.
Pierwsze krople pojawiły się w 11sek od włączenia maszyny.

Mam taki zwyczaj że pierwsze szoty z nowej paczki robię w kolbie z wylewką (już malowałem kiedyś kuchnię - no kawałek) i na dodatek nagrywam to sobie by widzieć co i jak się robi, stąd takie dokładne dane.

Jka

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #5728 dnia: 13 Kwiecień 2023, 20:29:57 »
51 g w 48 sekund? Z 22 g mielonki? Dlaczego aż tyle? Nie dało się wcześniej wyłączyć?...
22g? W jakim sitku? Takim na 22g? 
Ja tam się nie znam, ale wiem już, że wystarczy zwiększyć dozę o 0.5 g, żeby ekstrakcja zwolniła o kilka sekund, więc może problemem jest za duża doza?...
A z drugiej strony... Sorka, skoro smakuje, to się nie wtrącam.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5729 dnia: 13 Kwiecień 2023, 20:32:53 »
To normalne ratio 1:2.5 :)czas jest pojęciem względnym 48 sekund jest akceptowalne natomiast espresso na zdjęciu nie wyglada za dobrze :(

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi