Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549769 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5400 dnia: 23 Październik 2022, 10:15:29 »
Manipulowanie siłą ubicia nie zmienia kompletnie nic:
Znam to badanie , ale tak czy inaczej widzę różnice u siebie w zależności jaki tamping wykonam:);)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #5401 dnia: 23 Październik 2022, 11:28:34 »
Metody badania z linka nie można nazwać za naukową czy nawet pseudo naukową. 25 próbek przy 3 różnych naciskach i 3 różnych blendach to nawet nie daje 3 pomiarów w konkretnej konfiguracji. Kluczowa w zagęszczaniu jest gradacją przemiału kawy, co w tym "teście" całkowicie pominięto.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #5402 dnia: 23 Październik 2022, 15:42:14 »
Znam to badanie , ale tak czy inaczej widzę różnice u siebie w zależności jaki tamping wykonam:)

A może różnica wynika z prosto/krzywo albo innej nieprawidłowości, a nie z siły? ;)

Kluczowa w zagęszczaniu jest gradacją przemiału kawy

Co to znaczy? Bo każde słowo osobno jest jasne, ale połączone w takie zdanie kompletnie jest dla mnie niezrozumiałe.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5403 dnia: 23 Październik 2022, 16:04:32 »

Kluczowa w zagęszczaniu jest gradacją przemiału kawy

Co to znaczy? Bo każde słowo osobno jest jasne, ale połączone w takie zdanie kompletnie jest dla mnie niezrozumiałe.
No przecież inaczej zagęścisz gruby przemiał, a inaczej drobny - inaczej tłuczeń, a inaczej piasek.

« Odpowiedź #5404 dnia: 23 Październik 2022, 16:05:11 »
A może różnica wynika z prosto/krzywo albo innej nieprawidłowości, a nie z siły?

tamper dynamometryczny BRAVO , więc ta zmienna odpada :):), ewidentnie siłą ubicia wpływa na w/w

Offline kabzior

« Odpowiedź #5405 dnia: 23 Październik 2022, 16:17:33 »
No przecież inaczej zagęścisz gruby przemiał, a inaczej drobny - inaczej tłuczeń, a inaczej piasek.

Tak, rozumiem, nadal jednak niejasne pozostaje dla mnie co chcesz to włączyć do badania. W sensie że należy uwzględnić zmienną w postaci różnej grubości mielenia? Czy o co chodzi?

ewidentnie siłą ubicia wpływa na w/w

OK :) Oczywistym jest, że siła ubicia musi wpływać na ekstrakcję bo inaczej wystarczyłoby położyć tamper na kawie, nawet nie dociskając. Natomiast o ile mi wiadomo, wpływa tylko do pewnego, niewielkiego momentu. Potem już nie ma znaczenia siła, bo efekt jest ten sam. Myślisz, że może jest tak, że ubijając lekko nie przekraczasz tej granicy i stąd wynika różnica?

Warto też rozważyć warunki w jakich się robi espresso - dużo większe znaczenie siła ubicia będzie miała w dźwigniach/maszynach z preinfuzją/maszynach z regulacją ciśnienia. Im mniejsze ubicie tym większa początkowa penetracja wody przy niskim ciśnieniu na początku i brak możliwości ściśnięcia ciastka później (nasączone już drobinki). Efekt ten jest znacznie mniejszy w maszynach które od razu "walą" 9 czy tam więcej bar, bo samo uderzenie wody powoduje prasowanie kawy.

« Odpowiedź #5406 dnia: 23 Październik 2022, 17:12:00 »
Niewypada mi się nie zgodzić z większością argumentów :):)reasumujac siła ubicia nie wpływa na wynik  w filiżance ale dopiero od pewnej granicy plus siła ubicia ma inny wpływ na ekstrakcję przy maszynach dwigniowych vs ekspresy kolbowe :):):)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5407 dnia: 23 Październik 2022, 18:04:47 »

Tak, rozumiem, nadal jednak niejasne pozostaje dla mnie co chcesz to włączyć do badania. W sensie że należy uwzględnić zmienną w postaci różnej grubości mielenia? Czy o co chodzi?

No tak. Skoro używano różnych kaw - blendów, poprawna ekstrakcja wymagała zmian ustawień młynka i wobec tego różnych grubości przemiału.
Nie zdarzyło mi się dotychczas nigdy, bym po zmianie kawy nie musiał zmienić ustawień młynka. i dozy. Pomiarów było za mało, a biorąc pod uwagę, że używano 3 różnych - zdecydowanie za mało.
Nie dyskutuję z tym czy siła ubijania ma wpływ czy nie na jakość ekstrakcji, ale czy taka metodologia jest słuszna i czy pozwala na wyciąganie słusznych wniosków.

Offline kabzior

« Odpowiedź #5408 dnia: 23 Październik 2022, 18:25:43 »
No tak. Skoro używano różnych kaw - blendów, poprawna ekstrakcja wymagała zmian ustawień młynka i wobec tego różnych grubości przemiału.

OK, teraz rozumiem. Tylko skąd założenie że tego nie zrobili? Myślę, że każdy kto ma choć minimalne pojęcie o robieniu espresso (a oni sprawiają wrażenie jakby mieli nawet troszkę większe niż minimalne) zanim cokolwiek zacznie mierzyć pewnie zrobi dial-in. Po co by mieli mierzyć źle zmieloną kawę...
Abstrahując już od tego, że nawet bez dial-in wyniki oddadzą tę samą tendencję (oczywiście w rozsądnym zakresie mielenia, ale wątpię żeby nagle ktoś mierzył przemiał dla frencha np).

Co do ilość prób poszli w statystycznie istotne minimum 3^3, dwie pewnie odpadły bo zepsuli (albo po t-testowaniu). Czy fajniej jak by było więcej? Tak. A czy to co zrobili wystarczy? Też tak.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5409 dnia: 23 Październik 2022, 18:45:14 »
Ponieważ nikt w tym „teście” nie wspominał o zmianie  gradacji przemiału ani dozy, a używali różnych kaw, to jakim cudem wychodziło im poprawne espresso ?
Jeżeli to robili, to dlaczego o tym nie wspominają ? bo nie uwzględniali różnego przemiału ?
Nie można pomijać w „pomiarach” zmiennych, bo stają się niewiarygodne.
Według mnie to jest naciągane.

Offline kabzior

« Odpowiedź #5410 dnia: 23 Październik 2022, 19:23:33 »
Według mnie to jest naciągane.

Na tym polega piękno nauk eksperymentalnych - możesz powtórzyć doświadczenie z tą samą (lub ulepszoną) metodologią i bardzo łatwo obalić tezy stawiane przez poprzedników.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #5411 dnia: 23 Październik 2022, 19:43:36 »
Już sama ilość prób dyskwalifikuje dla mnie to "badanie", statystycznie pomijalne przy takiej ilości. Nie wspominając już o braku jasnej metodologii testowej jak już zostało wspomniane. Powoływanie się na takowe badania dla mnie nie ma sensu. Nie neguje rezultatu, choć moje prywatne obserwacje są nieco inne; neguje tylko sposób przeprowadzeniu testu i powoływanie się na takie nieco wątpliwe "badania".

Offline kabzior

« Odpowiedź #5412 dnia: 23 Październik 2022, 23:50:19 »
Proszę uprzejmie:
http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/

Czy ilość zdarzeń, metodologia, statystyka i prezentacja wyników oraz płynących z nich wniosków są na zadowalającym poziomie?

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #5413 dnia: 24 Październik 2022, 11:08:09 »
@kabzior  :ok: Dobra robota. Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią.
Zrobię mały dodatek. Przy umiejętnym użyciu wstępnego zwilżania (preinfuzji), siła temperowania jest również skutecznym narzędziem (ale wymaga to doświadczenia i zrozumienia procesu).

PS Czekamy na badanie wpływu 0,01 mm średnicy tampera na smak espresso.  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2022, 11:14:42 wysłana przez Valerii »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5414 dnia: 24 Październik 2022, 12:35:56 »

Proszę uprzejmie:
http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/

Czy ilość zdarzeń, metodologia, statystyka i prezentacja wyników oraz płynących z nich wniosków są na zadowalającym poziomie?

Bardzo fajne doświadczenie, tylko szkoda że temat wywołuje u Ciebie jakąś spinę. Chyba sam zauważyłeś że jakość tych doświadczeń nie ma nic wspólnego z tym co wrzucałeś wcześniej?
Warto oprócz samego testu poczytać ciekawe komentarze
Przy okazji cieszę się, że poległ mit o konieczności dopasowania rozmiaru tampera do sitka - sitko vst, a tamper zwykły 58 mm.
Co ciekawe, nie wspomniano o stosowaniu WDT, aby pozbyć się kanałowania - chyba że coś przeoczyłem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi