Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549870 razy)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5355 dnia: 18 Październik 2022, 09:06:35 »
Już od jakiegoś czasu stosuję zasadę, że jak strzelam shota do wypicia praktycznie od razu w trakcie czyszczenia kolby to wybieram filiżankę która nie jest wygrzana na ekspresie. Filiżanka odbiera ciepło i jest od razu do wypicia. Jak espresso do nieśpiesznego delektowania się to filiżanka wygrzana, żeby odczuwać różnice temperaturowo smakowe wraz ze spadkiem temperatury.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5356 dnia: 18 Październik 2022, 09:38:55 »
@MrOwArdm zrób parę zmian i sprawdź. Możesz zwiększyć temperaturę zaparzania -- swoją drogą, aby ją zmierzyć, trzeba dosyć specjalnego sprzętu. Zmiana temperatury jest już bardziej mierzalna i odczuwalna. Możesz też filiżanki potraktować wrzątkiem przed ich użyciem.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5357 dnia: 18 Październik 2022, 10:36:29 »
Pytanie było jaka powinna być temperatura po ekstrakcji w filiżance.

Nie wiem czy dobrze to wszystko odbieram, rozumuję.
U mnie dzisiaj chwilę temu było to tak.

Ekspres jak z profilu.
Na wyświetlaczu w ekspresie temperatura ustawiona na 91stopni
Ekspres wygrzany, kolba też, filiżanka też wodą z czajnika.
Gdzieś tak po minucie max 2 wyszło takie coś.

21g kawy (MASTROANTONIO ARIADNA) uzysk 43g czas w jakim to było widać i temperaturę też.
Sama kawa OK a wiedząc że zrobię sobie z tego swoje americano to od razu użyłem większej filiżanki.

??? co zrobić by zwiększyć temperaturę naparu ??? czy raczej nic nie dotykać cieszyć się tym co mam skoro mi to smakuje.

20221018_100349.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5358 dnia: 18 Październik 2022, 10:51:02 »
dla mnie 60 stopni w filiżance to trochę za chłodno , ale to moje preferencje:)najprościej ustaw PID na 95 stopni i zmierz temp. w filiżance.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5359 dnia: 18 Październik 2022, 10:56:46 »
Możesz podnieść temperaturę PID lub używając szklanek termcznych, pamiętam że różnica porcelana (chyba zimna) vs szklanka termiczna dla naparu to 7-8 stopni, tylko po co? Gorąca kawa to mniej aromatów, płaski profil smaku. Picie napojów mających powyżej 60 stopni uznaje się za czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na nowotwory przełyku.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #5360 dnia: 18 Październik 2022, 11:06:40 »
Panowie a czy ten mój ekspres z profilu ma ten PID ??? czy jak to się tam nazywa czy może tylko namiastkę tego.
Kolejna sprawa czy zwiększenie tam temperatury do np.96 stopni przy wspomnianej kawie nie spowoduje tego że już nie będzie taka smakowita :)

Proszę się nie sugerować kolorem kuchnię mam po zachodniej stronie i teraz jest trochę w niej ciemnawo  :-[
20221018_100218.jpg

Dostałem podpowiedzi by do takich kaw stosować temperatury w okolicy 90 stopni + coś tam nie za wiele.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5361 dnia: 18 Październik 2022, 11:22:07 »
Kolejna sprawa czy zwiększenie tam temperatury do np.96 stopni przy wspomnianej kawie nie spowoduje tego że już nie będzie taka smakowita
Dopóki nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5362 dnia: 18 Październik 2022, 11:22:54 »
co zrobić by zwiększyć temperaturę naparu

Oprócz manipulacji z ekspresem, dobrze wygrzej filiżankę. Najlepiej o cienkich ściankach, jeśli chcesz gorące espresso.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5363 dnia: 18 Październik 2022, 11:53:17 »
Dopóki nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Sprawdzałem i zostawiłem jak napisałem 91stopni na jutro podniosę o jeden stopień.

Oprócz manipulacji z ekspresem,

Z moimi umiejętnościami to nie wchodzi w rachubę, widziałem jakieś filmy w necie na ten temat i muszę się dokładniej temu przyjrzeć

dobrze wygrzej filiżankę.

Tutaj myślę że nie popełniam wielkiego błędu, filiżanki stoją na ekspresie, sam ekspres wraz z podpiętą kolbą wygrzewa się co najmniej 30minut.
Później przepuszczam trochę wody przez grupę i kolbę właśnie do filiżanki do której będę robił kawę.

20221018_094854.jpg

Cóż wody mi nie szkoda :-[ toż to tylko Żywiec Zdrój za cale 8zł za 5 litrów nic innego z Żywca u mnie i na dodatek taniej nie kupisz.

20221018_113902.jpg

Najlepiej o cienkich ściankach, jeśli chcesz gorące espresso.

No to ładnie teraz cienkie filiżanki  :taktak: coś tam chyba znajdę bo aktualnie oczekuję na taką nie wiem czy dojdzie bo już dawno zapłacona a zakupu nie ma, ale tutaj padło ważne pytanie ? czy chcę ciepłe espresso !!!! chyba nie tym bardziej że ja z łakomstwa (czytaj z przyzwyczajenia) szybko to pijam.

https://www.olx.pl/d/oferta/loveramics-egg-filizanka-do-espresso-80ml-CID628-IDRiDhJ.html?reason=observed_ad

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Jka

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #5364 dnia: 18 Październik 2022, 12:17:56 »
No to ładnie teraz cienkie filiżanki 
To kwestia gustu ale też odczuwania smaku. Każdy ma inaczej i każdemu inaczej pasuje. Jak lubisz cieplejsze/gorące espresso spróbuj zrobić do filiżanki z podwójnego szkła. Ładnie wygląda. Ja ich nie lubię bo zawsze się poparzę ;) Rant takiej filiżanki się nie nagrzewa i nie masz odczuwania na ustach jak gorący napój jest w filiżance.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5365 dnia: 18 Październik 2022, 13:04:45 »
Domyślam się o czym piszesz, pijałem i z takich filiżanek, szklanek, kubków "dwuściennych" ba nawet mam takie coś, małe większe i malutkie i jest jak piszesz.

20221018_123232.jpg

A z cienkich porcelanowych to na szybko takie coś z szafki wyciągnąłem.

20221018_123837.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5366 dnia: 19 Październik 2022, 12:09:45 »
dobrze wygrzej filiżankę.

Tutaj myślę że nie popełniam wielkiego błędu, filiżanki stoją na ekspresie, sam ekspres wraz z podpiętą kolbą wygrzewa się co najmniej 30minut.
Później przepuszczam trochę wody przez grupę i kolbę właśnie do filiżanki do której będę robił kawę.

A jednak popełniam, bo przy tych grubościennych filiżankach, kubkach, kubeczkach jakie używam na co dzień jest to jednak za mało.  wychodzi na to że jednak takie grube filiżanki potrzebują tego ciepła więcej lub ma to trwać dłużej.

20221019_115051.jpg

20221019_115226.jpg

Dzisiaj nalałem do filiżanki wody prosto z czajnika, potrzymałem z 15 minut, znowu nalałem takiej gotującej się odczekałem chwilę i zrobiłem kawę zmierzyłem temperaturę i było 65 stopni tylko że zapomniałem telefonu a jak "pobiegłem" po niego by zrobić fotkę to zanim wróciłem to było już po "ptokach" bo ekran w termometrze się wyłączył.

Nic znowu dzięki podpowiedziom wiem więcej niż wiedziałem.

Jka
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2022, 12:16:52 wysłana przez Jka57 »

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #5367 dnia: 19 Październik 2022, 12:17:36 »
CZyli trzeba dobrze rozgrzać filiżankę. Przetestuję zatem. Pierw trochę wody ciepłej z ekspresu a dopiero potem espresso.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5368 dnia: 19 Październik 2022, 12:20:16 »
Pierw trochę wody ciepłej z ekspresu

Jak widzisz z samego ekspresu może to być za mała temperatura, tak robiłem i było jak napisałem (pokazałem) wczoraj dzisiaj lałem wrzątek i to aż 2x

Jka

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5369 dnia: 19 Październik 2022, 12:22:50 »
Sprawdzałem i zostawiłem jak napisałem 91stopni na jutro podniosę o jeden stopień.

91 na PID w zależności jak ustawiony jest offset w tym ekspresie może dawać za niską temp. na kolbie , sensowniej podnieść do wyższej tem np.95 i sprawdzić czy w ciagu dwóch następnych dni będziesz w stanie stwierdzić zauważalną różnice , zmiana ustawień o 1 stopień to moim zdaniem za mało na tym etapie żeby "obiektywnie" zauważyć jakaś zmianę .Wrzątek do filiżanki i w międzyczasie przygotuj dozę , powinna być odpowiednio wygrzana.
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2022, 12:25:53 wysłana przez rollo45 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi