Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549656 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4890 dnia: 03 Luty 2022, 12:35:36 »
@axis Nie wiem co masz na myśli jako poprawne espresso. Mam wrażenie, że chciałbyś zrobić bardzo wg jakichś teoretycznych założeń, jednak w praktyce trzeba ilość kawy dostosować do sitka. Sitko podwójne w Ascaso, jeśli dobrze kojarzę, jest na trochę więcej niż 14 g. Poza tym poprawny czas i ratio (ilość kawy zmielonej do naparu w filiżance) będzie różna dla różnych kaw. W ekspresie masz OPV zapobiegający zbyt wysokiemu ciśnieniu. Jeśli ekstrakcja jest w okolicach 8 bar i 25-30 sekund, przy ratio 1:2 lub 1:2,5, to nie ma co się przejmować ciśnieniem. Ważne, żeby kawa była smaczna.

@Janusz Ile tam powinno wchodzić do podwójnego sitka? Chyba jakoś w okolicach 18 g ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4891 dnia: 03 Luty 2022, 12:39:38 »
Raczej w okolicach 16 g.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #4892 dnia: 03 Luty 2022, 12:42:50 »
@axis No to ja bym polecał startować od dozy 16 g i dalej tak jak pisał pj.w czyli 16 g do sitka -> 32 g w filiżance w czasie ok. 30 sekund. Dalej próbować kawy i zobaczyć wg kompasu jakie korekty nanieść.

Pod tym linkiem kolega pj.w kiedyś zgromadził sporo fajnych materiałów a propos zaparzania espresso
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2022, 12:50:41 wysłana przez krystians »

Offline ktm777

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
« Odpowiedź #4893 dnia: 03 Luty 2022, 21:25:16 »
Kawa świeża (10-14 dni od palenia, Mujeres)

Tu masz odpowiedź. Jedni forumowicze twierdzą, że odbierają espresso z niej jako lekko kwaskowate dla innych to 14 cytryn. Różnice w percepcji głównie.
Możesz próbować zwiększyć poziom ekstrakcji, czy to przez zwiększenie uzysku powyżej 1:2 lub/i zmielić drobniej i wydłużyć czas ekstrakcji. Nie przejmuj się siłą ubicia, rób jak zwykle.
No nic, mam jeszcze mućkę (La Vaca) od nich, może ta będzie mniej cytrynowa :-(.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #4894 dnia: 03 Luty 2022, 23:27:08 »
Współpracujemy z firmą która obsługuje targi we Włoszech i w Niemczech i oprócz smaku jest dla nich bardzo ważne aby kawa nie była kwaśna bo ich klienci takich kaw nie tolerują. Od lat jest to espresso Mujeres, z resztą nasza najbardziej sprzedawana kawa.

@ktm777 , co do kawy, to drobniejsze mielenie, zwiększ trochę ratio i czas parzenia o pare sekund. Co do ekspresu, to ja się dawno nie dotykałem Ascaso SB ale możesz poszukać w sieci jak zrobić „temperature surfing” na swoim ekspresie. Dobrze go ugrzej przed zrobieniem kawy, zrób flush, poczekaj jak lampka od grzałki zgaśnie i wystartuj.

LaVaca jest mocniej palona niż Mujeres i powinna tu kwasowość być mniej odczuwalna dla Ciebie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4895 dnia: 04 Luty 2022, 09:38:39 »
Nie ukrywam, że liczę na odzew osób, które mają/miały styczność z SB Ascaso.

Która to jest wersja ekspresu DREAM ? Z bojlerem, z termoblokiem ? Jaki rok produkcji ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline axis

• Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Allground Sense
« Odpowiedź #4896 dnia: 04 Luty 2022, 10:00:55 »
Grubiej zmielić i zwiększyć dozę.
I popracować na dobrą dystrybucją kawy w sitku.
Dream PID ma chyba też możliwość preinfuzji, warto skorzystać.
Do tego zacznij od mniejszego uzysku, 15 gram kawy - > 30 gram w filiżance. (w około 30-35 sekund)

Dzięki, jest prawie idealnie. Z 16,3 g uzyskałem 30 g kawy w 30 sekund. :)

Offline ktm777

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
« Odpowiedź #4897 dnia: 04 Luty 2022, 23:54:19 »
Nie ukrywam, że liczę na odzew osób, które mają/miały styczność z SB Ascaso.

Która to jest wersja ekspresu DREAM ? Z bojlerem, z termoblokiem ? Jaki rok produkcji ?
Wczesna 🥴, UP z bojlerem i zaworem 3-w.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #4898 dnia: 10 Luty 2022, 21:33:21 »
Mam teraz kawę z Meksyku, średnio paloną i mam z nią taki problem.
Zawsze z nową kawą zaczynam na ustawieniu młynka 5 i dla większości potrzebne jest minimalne dostosowanie, zazwyczaj kończy się na 4,5-5, od wielkiego dzwonu troszkę drobniej.
Teraz przy 4,5 mam wodospad, więc schodzę niżej.
Pomimo robienia sporych zmian (4, dalej w dół małymi krokami aż do 3) zmiana jest niewielka, ale jest i jest w miarę stała - przepływ coraz wolniejszy.
Tylko że do czasu - po mniej więcej 10-12 sek przepływ znacząco wzrasta i wychodzi 36 out (z 18 in) w 22-23 sek i jest... kwaśno, a przynajmniej wydaje mi się że to kwaśny smak, na pewno coś nie tak.
Im drobniej mielę, tym wolniej płynie przez te pierwsze 10 sek, ale potem już to samo - znacząco przyspiesza.
Bardzo bardzo starałem się dokładnie przygotowywać kawę, WDT, super wypoziomowanie ubicia itd (z innymi kawami nie mam problemu zazwyczaj).
Zauważyłem, że tuż przed przyspieszeniem przepływu robi się mocny błonding.

Czy ta kawa jest tak trudna w przygotowaniu w kolbie, że mimo największych starań mam kanały?
Czy też możliwe jest, że po prostu po tych 12 sek jest już tak wyekstraktowana że stawia dużo mniejszy opór niż na początku?
Jak zaradzić temu?

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #4899 dnia: 10 Luty 2022, 22:30:06 »
A kawa jest świeża? U mnie zachowywały się tak jakieś starsze, marketowe. Druga możliwość to stosunkowo jasne palenie. Wtedy również ciastko szybko przestaje stawiać opór. Jeżeli palenie faktycznie jest z tych jaśniejszych, to bez preinfuzji i profilowania dużego pola do manewru niestety nie masz. Spróbowałbym większego ratio np. 1:2,5 albo nawet 1:3 i ewentualnie obniżenia ciśnienia np. do 8 barów (w Dreamie to chyba prosta sprawa).
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2022, 22:36:23 wysłana przez arob »

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #4900 dnia: 10 Luty 2022, 23:30:31 »
A jaka masz dozę teraz? Jeśli da radę to może ją trochę zwiększyć?

Offline kabzior

« Odpowiedź #4901 dnia: 11 Luty 2022, 11:30:31 »
@arob świeżutka, 10 dni od wypału, palenie średnie, raczej bym nawet powiedział, że średnio ciemne, 30% robusty jeśli to coś zmienia. w nastawy ciśnienia nie będę się bawił, zaczekam już na nowy ekspres z tym może. ale z dozą pokombinuję.

@Dawid1144 dałem 1g więcej, ograniczyło to przepływ, ale znowu - tylko w pierwszych ~10sek, potem leciiii

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #4902 dnia: 11 Luty 2022, 12:25:11 »
Palenie średnie niestety niewiele mówi, bo tak określana jest zdecydowana większość kaw, nawet marketowych. Kawa może mieć jeszcze dużo gazu. Poczekaj parę dni i zobacz albo odłóż na noc porcję kawy, którą rano zmielisz, to zobaczysz czy ma to wpływ na stabilność ekstrakcji. Robusty często trzeba mielić drobniej. Może być też tak, że przy tak drobnym mieleniu jest problem z kanałowaniem.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2022, 12:27:59 wysłana przez krystians »

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #4903 dnia: 11 Luty 2022, 18:56:30 »
Mam teraz kawę z Meksyku, średnio paloną i mam z nią taki problem.
Zawsze z nową kawą zaczynam na ustawieniu młynka 5 i dla większości potrzebne jest minimalne dostosowanie, zazwyczaj kończy się na 4,5-5, od wielkiego dzwonu troszkę drobniej.
Teraz przy 4,5 mam wodospad, więc schodzę niżej.
Pomimo robienia sporych zmian (4, dalej w dół małymi krokami aż do 3) zmiana jest niewielka, ale jest i jest w miarę stała - przepływ coraz wolniejszy.
Tylko że do czasu - po mniej więcej 10-12 sek przepływ znacząco wzrasta i wychodzi 36 out (z 18 in) w 22-23 sek i jest... kwaśno, a przynajmniej wydaje mi się że to kwaśny smak, na pewno coś nie tak.
Im drobniej mielę, tym wolniej płynie przez te pierwsze 10 sek, ale potem już to samo - znacząco przyspiesza.
Bardzo bardzo starałem się dokładnie przygotowywać kawę, WDT, super wypoziomowanie ubicia itd (z innymi kawami nie mam problemu zazwyczaj).
Zauważyłem, że tuż przed przyspieszeniem przepływu robi się mocny błonding.

Czy ta kawa jest tak trudna w przygotowaniu w kolbie, że mimo największych starań mam kanały?
Czy też możliwe jest, że po prostu po tych 12 sek jest już tak wyekstraktowana że stawia dużo mniejszy opór niż na początku?
Jak zaradzić temu?

Teraz tak czytam jeszcze raz, masz 36g uzysku z 18g po 22 sekundach?
22 sekundy to wcale nie taki zły wynik. Przyjmuje się często że dla średnio palonych ziaren około  25 sekund to norma.
Co do stopnia palenia - ja oprócz jasnego i ciemnego rozróżniam jeszcze średnio jasny i średnio ciemny. Bo że średnim bywa różnie, jedne są ciemniejsze jedne jasniejsze.

W sumie u mnie kawa z początku też leci wolniej troszkę, potem odrobinę przyspiesza. Ostatnio codziennie udaje mi się zrobić w 25 sekund około 32g z 16g kawy, ale z początku potrzebowałem czasu żeby opanować aktualna kawę ( Coffeelab forza 80% arabika 20% robusta)

Pytanie jeszcze, jaką dokładnie to kawa? Jak 100% arabica to może być trochę kwaśna, ja dlatego wolę właśnie mieszanki. Jakie nuty smakowe ma mieć ta kawa? U mnie np jest gorzka czekolada i jest odrobinę kwasowości.

Używasz dystrybutora kawy? Niektórym wydaje się to zbędny gadżet, ja za swój z Lelita dałem 215zl, ale to chyba jedno z tych akcesoriów które dało najwięcej. Przestałem mieć takie sytuacje że z jednej wylewki leci słabo albo kąpię, z drugiej mocniej, ekstrakcja jest równa i bez kanałowania.

Offline kabzior

« Odpowiedź #4904 dnia: 11 Luty 2022, 21:48:31 »
@krystians - pisałem o kanałowaniu w pierwszym poście, to była moja pierwsza myśl, ale naprawdę mnóstwo uwagi wkładam w przygotowanie tej kawy i robię identycznie jak z innymi i z tymi innymi nie mam kłopotu. Ale to co najbardziej mnie zastanawia, to to, że musiałoby to być najbardziej powtarzalne kanałowanie świata, żeby zdarzało się tyle razy z rzędu dokładnie w tej samej sekundzie i dokładnie z taką samą siła ;)
Póki co spróbuję Twojej rady z zostawieniem kawy luzem na noc.

@Dawid1144 - jak pisałem wcześniej: 7:3 A:R. Uważam, że 22s to dużo za szybko, pomijając już to, że widać gołym okiem że przepływ jest dużo za szybki, to 22s liczę od włączenia pompy, pierwsze krople są po 5-6s i dla wszystkich kaw eksperymentalnie doszedłem do celowania w 30-32s (czyli ok 25s od pierwszych kropel).
Co do OCD - kiedyś używałem nagminnie, potem trochę mniej jak poczytałem badania i opinie, teraz czasem używam a czasem nie, ale na absolutnie najmniejszym wysunięciu żeby mi nie ubijał nic tylko wyrównywał, a potem tampuję. Dużo więcej mi daje WDT, nie widzę mierzalnych korzyści z OCD poza wygodą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi