Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552255 razy)

Słowian

• Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4785 dnia: 10 Listopad 2021, 15:18:47 »
Sprawdziłem, zmielenie 20g zajęło Eurece około 23sekundy (+/-).
Duży wpływ na czas mielenia ma ilość kawy w hopperze. Na filmiku po mieleniu zostaje praktycznie pusty pojemnik, czyli nacisk na mieloną kawę jest znikomy, stąd wydłużony czas. Przykładowo u mnie mielenie 15g pod Rotę (czyli bardzo drobno) jako sd, zajmuje około 20s (do tego trzeba pamiętać żeby zamknąć suwak, bo z otwartym i skaczącymi ziarnami po całym pojemniku byłoby jeszcze dłużej). A zasypanie hoppera w 2/3, skraca czas do około 15s.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2021, 15:21:30 wysłana przez Słowian »

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #4786 dnia: 14 Listopad 2021, 22:31:46 »
Wracam z małym updatem.
Co do czasu mielenia po zmianie kawy na "Mastro Antonio Kolumbia La Claudina espresso" zmielenie skróciło się.
20g zmieliłem w 18sekund +/- ale nie o tym chciałem pisać więc do brzegu.
Przyszedł do mnie NPF ale na razie go nie testowałem bo bałem się, że kawę będę gonił po całej kuchni z powodu problemu z prawidłowym ubiciem kawy.  Niestety mam problem z prostym ubiciem kawy, próbowałem mocniej, słabiej i daleko jeszcze do perfekcji bo zawsze gdzieś krzywo ubiję.
Zastanawiam czy to kwestia tampera Moty 57mm. Szukałem na forum wskazówek na temat prawidłowego ubicia kawy ale nic nie znalazłem, może źle szukam ?  :mhh: Przekopałem youtube ale nie znalazłem nic konkretnego :( :mhh:
Wykonuje wdt wykałaczką (czekam na paczkę z Chin), następnie ocd mottą i tamping i zawsze krzywo. Czy zakup np. od Metiu tampera na wymiar coś pomoże ? Szukałem dynamometrycznych ale nie ma np. 57,3 czy tam 57,5mm tylko jak już 57mm :(
Jakieś wskazówki ?
Żałuję już, że nie kupiłem żadnego ekspresu z grupą 58mm bo na pewno z akcesoriami było by o wiele łatwiej.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2021, 22:34:27 wysłana przez MatroX »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #4787 dnia: 15 Listopad 2021, 07:05:17 »
Spróbuj nie robić z tego wielkiego halo, nie za mocno, poziomujesz trzymając na krawędzi palce wskazujący i kciuk. Zerknij na ten filmik - Gwylim dosyć rozsądnie tłumaczy:

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4788 dnia: 19 Listopad 2021, 13:12:41 »
Jakieś wskazówki ?

Kup sobie tamper z prowadzeniem jak np The Force tamper (był jeszcze jakiś ale nie pamietam nazwy) albo po prostu kup Puqpressa i tyle.

Offline jarzynn Mężczyzna

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II, Hario V60, AeroPress, Bialetti Moka
  • Młynek: Fiorenzato F64E, 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #4789 dnia: 19 Listopad 2021, 15:24:20 »
Polecam coś takiego, mega alternatywa Force Tampera w rozsądnej cenie:
www. normcorewares .com/products/normcore-spring-loaded-tamper-upgrate-v4

Od kiedy to mam to WDT > Leveling > Tamping i mam mega powtarzalne wyniki, super ciastko, zero kanałowania.
Są w zestawie 3 sprężyny, jak sprawdzałem na wadze to opór jakoś 10/15/20kg, dałem tą najtwardszą bo do takiego oporu byłem przyzwyczajony przy zwykłym tamperze.
Wysylka jest od chińczyków, ale deklarują na paczce jakąś malutką kwotę i do dopłaty miałem tylko 17 zł VAT+obsługa celna.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4790 dnia: 19 Listopad 2021, 15:38:20 »
Matrox ma grupę 57mm, a w tym rozmiarze tampera normcorewares nie ma... przy okazji to na amazonie też są i raczej bez dodatkowych opłat.

« Odpowiedź #4791 dnia: 19 Listopad 2021, 15:44:36 »
1. można kupić 58.5 i dać tokarzowi do stoczenia ten pierścień, nawet spoko sprawa, bo możnaby sobie fajnie ciasno spasować
2. czemu na Amazonie miałoby być bez dodatkowych opłat? Jest wysyłane tak samo z Chin i tak samo wpada na kontrolę celną w Polsce

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4792 dnia: 19 Listopad 2021, 15:49:54 »
Mi się wyświetla cena 39,99 euro i nic nie wspominają o dodatkowych opłatach, sam mam zamiar zamówić, jak się zdecyduję to dam znać
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B08LCMQJSB/ref=ewc_pr_img_2?smid=A2I5K0D4DZG7WC&th=1

« Odpowiedź #4793 dnia: 19 Listopad 2021, 19:25:32 »
Okej, akurat ten sprzedawca z Twojego linka ma VAT EU i nie podlega tej procedurze. Ale trzeba uważać na Amazonie bo się można naciąć na wysyłkę bezpośrednio z Chin od firmy chińskiej bez VAT EU i wtedy wpada na kontrolę celną w PL ;)
Jakbyś go kupił to polecam rozebrać go całego i przesmarować, ja użyłem smaru grafitowego, taki świeżo wyciągnięty jest całkiem suchy, dość ciężko chodzi (tak trochę skokowo) i słychać tarcie metalu o metal i taka mosiężna tulejka ze środka się wyciera aż wióry widać :D
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2021, 19:29:40 wysłana przez jarzynn »

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4794 dnia: 19 Listopad 2021, 23:51:42 »
Wysylka jest od chińczyków, ale deklarują na paczce jakąś malutką kwotę i do dopłaty miałem tylko 17 zł VAT+obsługa celna.

Oszukali cię.

« Odpowiedź #4795 dnia: 20 Listopad 2021, 00:35:09 »

Oszukali cię.

Że kto i w jaki sposób?

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #4796 dnia: 20 Listopad 2021, 13:59:22 »
Tak, jak @pietro zauważył słusznie niestety mój Lelit ma grupę 57mm i tworzy to strasznie problematyczną sprawę z dokupieniem jakikolwiek akcesoriów do niego bo większość tamperów dynamometrycznych są na >58mm a jakoś mi się nie uśmiecha latanie po tokarzach bo jakoś nie wierzę, żeby to ogarnęli profesjonalnie. Mój błąd, że podczas zakupu Anny nie zwróciłem na to uwagi. Chciałem zaoszczędzić na ekspresie to teraz mam  :picardpalm:
Już po głowie chodzi mi zakup nowego ekspresu z grupą 58mm (marzy mi się Bianca) ale na razie odłożyłem to bo nie potrafię wykorzystać potencjały swojej Anny a co dopiero Bianca.
Czekam na info od Metiu czy wykona mi pod sitko npf tamper.

Offline hwr

• -
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #4797 dnia: 04 Grudzień 2021, 17:51:38 »
Cześć!
Wczoraj dojechał do mnie ekspres i młynek i ... walczę :)

Więc tak:
- sitko podwójne
- doza - 20g.
- uzysk - 40g.
- czas - 27-28 sek
- crema jest - wygląda ładnie

Ekspres - ascaso uno, ciśnienie podczas parzenie 9-9.5.
Młynek - G-iota (ustawiony na ok 15 na skali)

Przy tych parametrach zaraz po zaparzeniu kawa ma niską temperaturę - chwilę po zmierzyłem i 42-43 stopnie. Pierwszy łyk ok a drugo kwas.

Pomożecie ? Co poprawić?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4798 dnia: 04 Grudzień 2021, 17:57:18 »
Przy tych parametrach zaraz po zaparzeniu kawa ma niską temperaturę - chwilę po zmierzyłem i 42-43 stopnie. Pierwszy łyk ok a drugo kwas.
Czy nie można zwiększyć temperatury zaparzania?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4799 dnia: 04 Grudzień 2021, 18:03:22 »
Można - na płytce elektronicznego termostatu. Podstawowe pytanie to jednak o ten pomiar. Czym i gdzie mierzone ? Czy filiżanka była wygrzana ? Kawa bardzo szybko traci swoją temperaturę po opuszczeniu grupy kawowej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi