Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552269 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4740 dnia: 19 Październik 2021, 11:49:30 »
NPF świetnie weryfikuje skuteczność różnych mieszadeł do poprawy dystrybucji. Fakelmannowe igły z dużą powtarzalnością pozwalają mi uzyskiwać równomiernie pocące się sitko. A i tak narzędzie jest tak dobre jak umiejętności osoby, która z niego korzysta.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Baniuz

• Ekspres: ANNA PL41TEM, drip, aeropress, frenchpress
  • Młynek: 1zpresso Q2, Je PLUS
« Odpowiedź #4741 dnia: 19 Październik 2021, 13:27:42 »
Bawiłem się wcześniej takimi kolcami, dopiero jak przeszedłem na sputnika to udało mi się ogarnąć dystrybucję (na NPF). Więc przynajmniej dla nowicjusza polecam od razu brać sputnika :)

Offline R0bson

« Odpowiedź #4742 dnia: 20 Październik 2021, 20:14:29 »
Zamówię sputnika jak radzicie. Chociaż jest jakiś progres, cofnąłem się do początku i przestałem w ogóle opukiwać portafilter, tylko w trakcie mielenia manewruję kolbą żeby jak najrówniej rozsypać i tylko górkę palcami wygładzam przed tampingiem. Ekstrakcja jest dużo równiejsza i uzysk zaczął wychodzić poniżej 40ml w 25 sekund. Smak najlepszy z dotychczasowych prób.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4743 dnia: 21 Październik 2021, 07:53:48 »
To jest też bardzo dobra droga.

Offline andrzej.podgorny

• Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
« Odpowiedź #4744 dnia: 22 Październik 2021, 08:42:32 »
Ja od jakiegoś czasu do dystrybucji używam miedzianego druta z odpowiednio ułożonymi drucikami, ale manewrowanie też dużo daje.

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #4745 dnia: 22 Październik 2021, 17:10:13 »
U mnie wszystkie problemy rozwiązały VST 15g oraz Kribli Grabli od @Valerii
Doza stała - zawsze 15g. Jedyne co trzeba ustawić to grubość i temperatura na PID. Kribli zawsze elegancko i równo układa kawę i nie trzeba żadnego pukania, kołnierza ,żeby nie rozsypać ani śmigiełka. Zmiana jest jak dzień i noc. Wiem, że Kribli kosztuje więcej, ale jest całkowicie bezproblemowe i nawet moja żona czy rodzina korzystają z sukcesem.

VST 15g mam dlatego, że chciałem zmniejszyć zużycie i w moim ekspresie nie było informacji, jakiej pojemności sitka są w zestawie. Na teście monety wchodziło 18-20g na porcję. A tak mam stałą masę kawy 15g (oszczędność i ekologia 25% przy zachowanym smaku) i tylko dopasowuję grubość i temperaturę na PID.

Mam też NPF, ale szczerze mówiąc, przy ograniczonym budżecie, bym najpierw ogarnął Kribli, bo ono robi tak dużą różnicę.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4746 dnia: 22 Październik 2021, 21:48:02 »
U mnie wszystkie problemy rozwiązały VST 15g oraz Kribli Grabli od @Valerii
Doza stała - zawsze 15g. Jedyne co trzeba ustawić to grubość i temperatura na PID. Kribli zawsze elegancko i równo układa kawę i nie trzeba żadnego pukania, kołnierza ,żeby nie rozsypać ani śmigiełka. Zmiana jest jak dzień i noc. Wiem, że Kribli kosztuje więcej, ale jest całkowicie bezproblemowe i nawet moja żona czy rodzina korzystają z sukcesem.

VST 15g mam dlatego, że chciałem zmniejszyć zużycie i w moim ekspresie nie było informacji, jakiej pojemności sitka są w zestawie. Na teście monety wchodziło 18-20g na porcję. A tak mam stałą masę kawy 15g (oszczędność i ekologia 25% przy zachowanym smaku) i tylko dopasowuję grubość i temperaturę na PID.

Mam też NPF, ale szczerze mówiąc, przy ograniczonym budżecie, bym najpierw ogarnął Kribli, bo ono robi tak dużą różnicę.

Dziwne to, co piszesz.
Że sitka (w standardzie od producenta) są przerośnięte, to fakt. Choć test monety jest dla mnie dyskusyjny. Działa tak samo u mnie na 22g i 18g, dałem sobie z nim spokój.
Natomiast koncepcję igieł albo tego Kribli Grabli uważam za nieporozumienie. To może mieć sens, jak wpada Ci takie zbrylenie, że po ubiciu miałbyś styropian. Ale jak przemiał jest regularny, to naprawdę wystarczy "potrzepać" kolbę z boków i kawa się układa. Zresztą w podwójnym nawet nie trzepię, tamper załatwia sprawę, bo podwójny to studnia (inaczej pojedynczy, zważywszy na konstrukcję, lepiej trzepnąć, żeby kawa wpadła do stożka).

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #4747 dnia: 23 Październik 2021, 08:47:19 »
Najwyraźniej jesteś kilkadziesiąt poziomów bardziej kompetentny. Gratuluję i podziwiam!

Opisałem, co mi pomogło uzyskać powtarzalne wyniki każdego dnia przy minimum kombinacji. Oczywiście, sam tamper to marzenie, ale jeszcze tak nie umiem.

Co do Kribli, to ładnie rozkłada kawę w sitku po wsypaniu jej do PF z kubeczka Niche.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4748 dnia: 23 Październik 2021, 19:31:26 »
Natomiast koncepcję igieł albo tego Kribli Grabli uważam za nieporozumienie. To może mieć sens, jak wpada Ci takie zbrylenie, że po ubiciu miałbyś styropian. Ale jak przemiał jest regularny, to naprawdę wystarczy "potrzepać" kolbę z boków i kawa się układa. Zresztą w podwójnym nawet nie trzepię, tamper załatwia sprawę, bo podwójny to studnia (inaczej pojedynczy, zważywszy na konstrukcję, lepiej trzepnąć, żeby kawa wpadła do stożka).
Nagraj filmik ekstrakcji na npfie wg Twojej koncepcji dystrybucji w sitku i jeżeli wypływ naparu będzie równomierny, bez bryzg, będę tytułował Cię: mistrzu.
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #4749 dnia: 23 Październik 2021, 21:34:30 »
Musiałbym pierwej nabyć npf-a. Jakoś dotąd nie nabyłem.
Ale kto wie...

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4750 dnia: 23 Październik 2021, 23:25:46 »
Musiałbym pierwej nabyć npf-a.
Koniecznie, co by może wymusiło na Tobie zmianę w kwestii podejścia do dystrybucji, jej rozszerzenia z tym co do tej pory czynisz, a tym samym lepszego (prawdopodobnie) smaku espresso.
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #4751 dnia: 24 Październik 2021, 00:37:34 »

« Odpowiedź #4752 dnia: 24 Październik 2021, 08:35:02 »
(prawdopodobnie)
@rapoh
Dlatego użyłem tego słowa, bo być może masz taką idealną metodę dystrybucyjną, że nie musisz posiłkować się narzędziami WDT np od @Valerii -ego, ale to udowodnisz sobie i mnie, i czy będę Cię tytuował: Mistrzu, gdy zobaczysz/zobaczę ekstrakcję przy użyciu npfa.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2021, 09:45:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #4753 dnia: 24 Październik 2021, 12:37:04 »
Najwyraźniej jesteś kilkadziesiąt poziomów bardziej kompetentny. Gratuluję i podziwiam!
Nie sądzę.

Opisałem, co mi pomogło uzyskać powtarzalne wyniki każdego dnia przy minimum kombinacji. Oczywiście, sam tamper to marzenie, ale jeszcze tak nie umiem.
Używanie dodatkowych urządzeń do dystrybucji jest tak czy inaczej dodatkową kombinacją.

Co do Kribli, to ładnie rozkłada kawę w sitku po wsypaniu jej do PF z kubeczka Niche.

I tu pewnie jest clou. Mój młynek podaje mi bezpośrednio do pf-a i zapełnia go równomiernie. Kąt "wypluwki" i ustawienie uchwytu jest bdb.

(prawdopodobnie)
@rapoh
Dlatego użyłem tego słowa, bo być może masz taką idealną metodę dystrybucyjną, że nie musisz posiłkować się narzędziami WDT np od @Valerii -ego, ale to udowodnisz sobie i mnie, i czy będę Cię tytuował: Mistrzu, gdy zobaczysz/zobaczę ekstrakcję przy użyciu npfa.

Jak wyżej. Mam dobry młynek, a ideą jest postępowanie nie różniące się zasadniczo od podania mi espresso we Włoszech.
Tylko raz spotkałem się z użyciem innego, niże klasyczny, tampera (i tylko jego). Kobitka używała dynamometrycznego.
Czy filmik pokazałby te "cuda" widziane na YT? Pewnie nie. Jak sobie kupię NPF-a, podzielę się refleksjami.

« Odpowiedź #4754 dnia: 24 Październik 2021, 13:03:53 »
Mam dobry młynek
Też tak myślałem, do czasu, aż zobaczyłem i poczułem, że trzy druciki eliminują jego, Ceado 37S, niedoskonały bezpośredni wysyp mielonki do pfa.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi