Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552996 razy)

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4620 dnia: 24 Sierpień 2021, 00:05:17 »
Jednak będę się trzymał twierdzenia, że kawa zaczyna być pijalna po 14 dniach od palenia. Do tego czasu to intensywnie gazujący i kapryśny produkt o mało zróżnicowanym aromacie, któremu lepiej dać spokój.

Marketing i logistyka. Kiedyś mówiono tak o  włoskich mieszankach, które musiały mieć czas na dotarcie do Polski. Ale tak wówczas jak i dziś królowała we Włoszech świeża kawa  dostarczana na bieżąco do barów z tamtejszych  lokalnych palarni. Dziś,  w czasach rozkwitu lokalnych palarni i w Polsce,  włoskie mieszanki na kolana już nie rzucają. Niekoniecznie trzeba być turystą we Włoszech by napić się dobrej kawy.   

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4621 dnia: 24 Sierpień 2021, 01:02:37 »
8-12 dni.
Ale zdajesz sobie sprawę, że w zależności od przeprowadzonego procesu palenia jak i ziaren, kawa różnie się starzeje?

« Odpowiedź #4622 dnia: 24 Sierpień 2021, 01:35:57 »
8-12 dni.
Ale zdajesz sobie sprawę, że w zależności od przeprowadzonego procesu palenia jak i ziaren, kawa różnie się starzeje?

Chętnie o tym poczytam, napisz coś. 

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #4623 dnia: 24 Sierpień 2021, 07:49:29 »
Jednak będę się trzymał twierdzenia, że kawa zaczyna być pijalna po 14 dniach od palenia. Do tego czasu to intensywnie gazujący i kapryśny produkt o mało zróżnicowanym aromacie, któremu lepiej dać spokój.

Marketing i logistyka. Kiedyś mówiono tak o  włoskich mieszankach, które musiały mieć czas na dotarcie do Polski. Ale tak wówczas jak i dziś królowała we Włoszech świeża kawa  dostarczana na bieżąco do barów z tamtejszych  lokalnych palarni. Dziś,  w czasach rozkwitu lokalnych palarni i w Polsce,  włoskie mieszanki na kolana już nie rzucają. Niekoniecznie trzeba być turystą we Włoszech by napić się dobrej kawy.   

Moje podniebienie mówi coś innego. Wszystko poniżej dwóch tygodni było szorstkie i nieprzyjemne. Marketing nie wmówił mi, że kola zero jest tak samo dobra jak zwykła, czibo i jakobs są wspaniałe a woda perrier niesamowita mimo znacznie lepszych zasięgów swojego przekazu więc i w przypadku kawy nie ma wiele do gadania.
I tak, miałem do dyspozycji kawy wypalane dzień wcześniej, więc mogłem prześledzić cały proces organoleptycznie. W mojej opinii twierdzenie, że kawa po 12 dniach jest już nieświeża zahacza o kawovoodoo, tak jak od lat w świecie złotouchych czyni to audiovoodoo.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2021, 08:22:04 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4624 dnia: 24 Sierpień 2021, 08:00:02 »
Ja też jestem zdania, że presja świeżości palonego ziarna jest sztuczna i wydumana. Miałem okazję spróbować ziaren prosto z pieca i to był dramat, po tygodniu kawa jest już odgazowana i zaczyna mieć pełnię walorów, po dwóch tygodniach bywa w mojej ocenie najlepsza, po miesiącu wymaga drobniejszego przemiału i oceniam, że stopniowo traci na aromatach. Zależne to będzie od przechowywania ale ja wiedząc że ziarna które kupuje są pierwszej świeżości jeśli chodzi o palenie zazwyczaj odkładam je na 10 dni. 

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4625 dnia: 24 Sierpień 2021, 08:43:51 »
Mam podobne spostrzeżenia, z tym że nie tyczy sie to wszystkich kaw jednakowo, niektóre zaczynały mi smakować dopiero po około miesiącu od wypalenia np. Hopong long hay z Birmy, gdy inne już traciły "jędrność" :) Uogólniając  2-4 tygodnie po wyjściu z pieca dla średnio palonych jak dla mnie są najlepsze. Jasne po 1 tyg już są fajne.
Na stronie palarni specjalizującej się w jasnych wypałach taką informację można znaleść

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2021, 08:48:58 wysłana przez pietro »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4626 dnia: 24 Sierpień 2021, 08:51:52 »
Mam wrażenia podobne jak przedmówcy. Kilka dni po paleniu trzeba odczekać, przy jasnych ziarenkach można startować wcześniej. Najlepiej zużyć do jednego miesiąca od palenia, nie przekraczam dwóch miesięcy przy jasnych ziarenkach, i trzech, przy ciemniejszych.

« Odpowiedź #4627 dnia: 24 Sierpień 2021, 09:46:28 »
Cóż,  dziękuję za te opinie, z natury subiektywne jak i moja.  W obu przypadkach pozostają one w konflikcie  z długimi okresami "przydatności do spożycia"  przyjętym w handlu kawą. Z moich doświadczeń wynika, że dwutygodniowa kawa jednorodna  (mieszanek nie stosuję) daje już słabsze rezultaty, ale może to kwestia przyzwyczajenia lub umiejętności. Nobody's perfect.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4628 dnia: 24 Sierpień 2021, 15:28:15 »
nie przekraczam dwóch miesięcy przy jasnych ziarenkach, i trzech, przy ciemniejszych.
A ja na odwrót. Ciemne szybciej się psują, tzn. te do espresso. Jasne do przelewów mogą czasem "żyć" i pół roku.

@ROSS JB palisz kawę małymi porcjami, prawda? Ile mieści się w Gene? 250g to chyba max? Pewnie nie zamykasz ich specjalnie szczelnie po paleniu. Nieco inaczej wygląda sprawa w większych palarniach: 1kg paczka "żyje i dojrzewa" dłużej niż mała. Rozumiem Twoje doświadczenia :).
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2021, 15:32:42 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #4629 dnia: 25 Sierpień 2021, 22:03:06 »

Zgadza się Antonio, przy obróbce suchej wypalam 200 g, a  przy  mytych arabikach  250 g. To jest max dla tej wypalarki. Po wypaleniu ziarna lądują w szklanym słoiku otwartym przez 12 godzin. Zwykle wypalam na FC+,   wydajność ok. 83 proc. (czyli strata 17 proc.). No ale  za to wsad powiększa się  objętościowo.  :taktak:

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #4630 dnia: 03 Wrzesień 2021, 10:24:21 »
Cześć. Pomóżcie postanowić diagnozę. La pavoni mam 1 dzień, zrobiłem może z 8 shotów. Kawa wydaje mi się zbyt kwaśna. Doza 15g, z czego wychodzi 35g espresso. Preinfuzja około 10sek. Proces opuszczania dźwigni około 25sek. Pytanie czy teraz dopracować pracę dźwigni, czy nadal kombinować z kawą?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #4631 dnia: 03 Wrzesień 2021, 10:28:03 »
Film niedostępny.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #4632 dnia: 03 Wrzesień 2021, 11:12:05 »
Film niedostępny.
Naprawione.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4633 dnia: 03 Wrzesień 2021, 14:32:54 »
Jaka kawa i dlaczego tak krótko nagrzewałeś?

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #4634 dnia: 03 Wrzesień 2021, 15:36:52 »
Jaka kawa i dlaczego tak krótko nagrzewałeś?
Honduras SHG Estrella Lenca

Co do nagrzewania - rozwiń myśl, bo nie bardzo wiem o co chodzi [emoji3]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi