Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554221 razy)

Offline Swider21 Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II, V60, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Skerton
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4515 dnia: 21 Maj 2021, 18:46:32 »
Przeczytałem całe internety i forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój "iszju".

Przydałaby Ci się npf, wtedy zobaczyłbyś, jak wypływa napar.

Tak na szybko na NPF

« Odpowiedź #4516 dnia: 21 Maj 2021, 18:46:59 »
Dlatego też nie chciałbym zmieniać przemiału, bo jak mi się rozjedzie, to będę pluł sobie w brodę, że zjechałem ileś gram dobrej (i relatywnie drogiej bądź co bądź) kawy
Widzę to trochę inaczej: nie dowiesz się jaki wpływ na walory ekstraktu w filiżance mają zmiany na wcześniejszym etapie ;).
Też prawda ;)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4517 dnia: 21 Maj 2021, 18:51:44 »
Dlaczego ta pompa tak dziwnie brzęczy i przerywa?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4518 dnia: 21 Maj 2021, 19:37:15 »
Tak na szybko na NPF

Czym, jak poprawiasz dystrybucję w sitku?
》tertium non datur《

« Odpowiedź #4519 dnia: 21 Maj 2021, 19:38:09 »
Tak na szybko na NPF

Czym, jak poprawiasz dystrybucję w sitku?
Dystrybutorem Motta

« Odpowiedź #4520 dnia: 21 Maj 2021, 19:40:49 »
Dlaczego ta pompa tak dziwnie brzęczy i przerywa?
W zasadzie to nie wiem. Być może moje domniemanie nie będzie zbyt fachowo ujęte, ale przy kawach jaśniej wypalonych gdzie też ten przemiał jest drobniejszy tak się właśnie dzieje. Mam wrażenie jakby "pompie ciężej szło przepychanie wody przez kawę i musiała dopychać". Nie wiem jak to wytłumaczyć :P Ale jeśli ma ktoś jakieś doświadczenie i może zdiagnozować, że to defekt, to się nad tym pochylę.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4521 dnia: 21 Maj 2021, 19:41:27 »
O WDT nie myślałeś? Ostatnia ekstrakcja - kanałowania nie było?

Na ostatnim filmiku z prawej strony sitka woda leci?
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2021, 19:45:07 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #4522 dnia: 21 Maj 2021, 19:44:13 »
O WDT nie myślałeś?

Na filmiku z prawej strony sitka woda leci?
Nie myślałem, ale chyba będę musiał rozważyć bo sam widzę mankamenty dystrybutora :/ Tak, lekko. Ten NPF nie zapina się idealnie, dlatego też baaardzo rzadko z niego korzystam. Co do kanałowania, to fakt, nie przyjrzałem się wnikliwie. Na taki "standardowy" rzut oka nie było.

« Odpowiedź #4523 dnia: 21 Maj 2021, 19:51:15 »
Nie myślałem, ale chyba będę musiał rozważyć bo sam widzę mankamenty dystrybutora

W trakcie mielenia do kolby, obracasz ją w lewo i prawo? Rozprostowanym spinaczem pomieszaj mielonkę w sitku i zobacz, czy nie będzie lepiej plus obracanie npfa przy mieleniu, jeśli nie robisz.
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2021, 19:59:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #4524 dnia: 21 Maj 2021, 19:58:49 »
Nie myślałem, ale chyba będę musiał rozważyć bo sam widzę mankamenty dystrybutora

W trakcie mielenia do kolby, obracasz ją w lewo i prawo? Rozprostowanym spinaczem pomieszaj mielonkę w sitku i zobacz, czy nie będzie lepiej plus obracanie npfa przy mieleniu, jeśli nie robisz.
Powiem więcej, ja w trakcie mielenia lekko kolbą trzęsę ;) U kogoś to kiedyś zobaczyłem i patrząc na prawa fizyki wydało mi się to sensowne ;) W tym momencie uznałem nawet, że to lepsze niż WDT. Ale z ciekawości spróbuję jutro tak jak mówisz.

« Odpowiedź #4525 dnia: 21 Maj 2021, 20:01:43 »
W tym momencie uznałem nawet, że to lepsze niż WDT. Ale z ciekawości spróbuję jutro tak jak mówisz.

Nie zaszkodzi 🙂

Co do bąbli, u mnie też są:

》tertium non datur《

« Odpowiedź #4526 dnia: 21 Maj 2021, 20:04:03 »
W tym momencie uznałem nawet, że to lepsze niż WDT. Ale z ciekawości spróbuję jutro tak jak mówisz.

Nie zaszkodzi 🙂

Co do bąbli, u mnie też są:

No ale hola hola, u Ciebie są w granicach normy ;) U mnie kiedyś też takie były.

Offline Miro Miro Mężczyzna

• Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
« Odpowiedź #4527 dnia: 25 Maj 2021, 13:25:20 »
Panowie - czy jest jakaś istotna różnica w temperaturze naparu uzyskiwanego z wylewki otwartej od uzyskiwanego z wylewki zamkniętej? Zakładamy, że sprzęt nagrzany, a inne parametry te same.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4528 dnia: 25 Maj 2021, 17:15:18 »
Panowie - czy jest jakaś istotna różnica w temperaturze naparu uzyskiwanego z wylewki otwartej od uzyskiwanego z wylewki zamkniętej? Zakładamy, że sprzęt nagrzany, a inne parametry te same.

Dobre pytanie, jest się nad czym zastanawiać, a chyba  najlepiej zmierzyć temperaturę. Droga do doskonałości jest wyboista, pełna fundamentalnych pytań i niepewnych odpowiedzi.

Offline Miro Miro Mężczyzna

• Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
« Odpowiedź #4529 dnia: 25 Maj 2021, 18:04:07 »
Filozofia jest matką wszystkich nauk. :evil:

A może toś to zmierzył? Bo chcę skonstruować wylewkę do roty, a jeszcze nie wiem, jaką - i nie chcę mierzyć temperatury po fakcie. :evil:
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi