Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554454 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4500 dnia: 09 Maj 2021, 14:27:45 »
na początku piszesz że espresso to 45ml a potem podajesz przepis na 32g... i tak wiem, że gramy i ml to nie to samo
Fakt, pewnie trzeba było i tu i tu zostawić gramy.
Ale, na swoją obronę jak zważysz swoje 32 gram, to będziesz zaskakująco blisko 45 ml ;) Zwrot pieniędzy gwarantowany.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4501 dnia: 09 Maj 2021, 14:30:09 »
i tak wiem, że gramy i ml to nie to samo
dlatego napisałem ;)

i to nie był w żaden sposób przytyk - po przeczytaniu przepisu 16/32 aż wróciłem na górę ;) bo jak przeczytałem 45ml to pomyślałem - ciekawe ile kawy da i jakie ratio ;)
Never Give UP †

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4502 dnia: 09 Maj 2021, 22:49:39 »
Napiszesz coś więcej? Pracuje jako barista od lat i nigdy o tym nie słyszałem, a brzmi to co najmniej głupio.

Pretensje  "że głupio" proszę kierować  do portalu Home-Barista.com, tam  to wyczytałem ― u poważnego specjalisty.  Jako barista wiesz chyba, że np. przedłużanie ekstrakcji przynieść może opłakane skutki, a skrócenie ...?

« Odpowiedź #4503 dnia: 09 Maj 2021, 23:00:09 »
Wiesz, to są "znane sztuczki baristów" ale nikt czegoś takiego nie robi na WBC. Też się zastanawiałem po co ten wpis?

Antonio, rozmawiamy tylko, możemy mieć różne punkty widzenia oraz informacje czy doświadczenia,  na  tym także polega urok tego forum.
Jeśli piszesz, że "Nikt czegoś takiego nie robi na WBC" to,  szczerze mówiąc,  chciałbym odetchnąć twoją ufnością, ale o anegdotycznych  już zimnych łyżeczkach podawanych przez baristów musiałeś przecież słyszeć.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #4504 dnia: 10 Maj 2021, 07:54:24 »
Na WBC były nawet chłodzone kolby, ale na tym poziomie zawodniczym, gdzie bariści mają ziarna opracowane w najwyższym dla nich stopniu, nie muszą uciekać się do sztuczek z selektywnym wyborem części ekstrakcji, która wpada do filiżanki.
Tak, te sposoby są znane, ale jeśli już to stosowane zdecydowanie najczęściej w domu. To ostatnie koło ratunkowe.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4505 dnia: 10 Maj 2021, 08:51:14 »
Tak, te sposoby są znane, ale jeśli już to stosowane zdecydowanie najczęściej w domu. To ostatnie koło ratunkowe.

Dlaczego "ostatnie koło"? A jeśli ktoś się nie chce bawić, tylko mieć to co mu smakuje najprostszą drogą? Jak jesz orzechy to też wybierasz fistaszki bo najlepiej smakują ze skorupką? ;-)
Poza tym na WBC robi się to co będzie smakować sędziom, a właściwie to co się dobrze da odkreślić na formularzu, a nie to co jest najlepsze.  :P

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #4506 dnia: 10 Maj 2021, 09:05:53 »
Poza tym na WBC robi się to co będzie smakować sędziom, a właściwie to co się dobrze da odkreślić na formularzu, a nie to co jest najlepsze.
😂😂😂😂😂
WITAM I POZDRAWIAM :)

« Odpowiedź #4507 dnia: 10 Maj 2021, 23:04:08 »
na WBC robi się to co będzie smakować sędziom, a właściwie to co się dobrze da odkreślić na formularzu, a nie to co jest najlepsze.  :P

A skąd ten startujący w WBC barista  ― mała myszka biznesu kawowego ―  wie, co będzie smakować sędziom akurat w tym konkretnym dniu?

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #4508 dnia: 10 Maj 2021, 23:37:29 »
W WBC barista zna swoje espresso przy nadekstrakcji, właściwe oraz podejstrakcji by mógł właściwie określić profil smakowy zgodnie z rzeczywistością i zdobyć za to punkty Jest bardzo wiele czynników pobocznych na formularzu. Liczy też się dobra historia i pomysł na prezentację.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4509 dnia: 11 Maj 2021, 14:29:45 »
W końcu to jest WBC, a nie WCC ;-)

A skąd ten startujący w WBC barista  ― mała myszka biznesu kawowego ―  wie, co będzie smakować sędziom akurat w tym konkretnym dniu?

Zacytuję mistrzynię WBC 2018: “What was new yesterday is basically a standard today. Which is [a] good and exciting thing. But at some point, it got me thinking: Where are we heading? Where is the future for specialty coffee?”

Offline Swider21 Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II, V60, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Skerton
« Odpowiedź #4510 dnia: 21 Maj 2021, 18:06:33 »
Chciałem was poprosić o pomoc. Przeczytałem całe internety i forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój "iszju". Poniżej filmik prezentujący jak ostatnimi czasy leci mi espresso. Kawa https://coffeeplant.pl/produkt/burundi-nemba/ na pewno jest świeża. Doza: 19 g, uzysk 37 g, czas ekstrakcji 26 s. Ekspres: Oscar II, Sitko IMS, prysznic IMS. Młynek: Eureka Mignon Specialita, żarna ~100 kg przebiegu, przemiał na oko dobry. Skąd te bąble na cremie? Coś z wylewką? Wcześniej takiego zjawiska nie miałem. Ekspres i młynek regularnie czyszczone. A może to normalnie zjawisko, a ja szukam dziury w całym w dążeniu do ideału? ;)

PS. nie komentujcie proszę filiżanki. Długa historia :P

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4511 dnia: 21 Maj 2021, 18:20:43 »
Myślę, że za szybki jest przepływ. Zmiel kawę trochę drobniej. Bąbelki mogą mieć różną genezę. Zawsze możesz podstawić pod filiżanki jakąś podstawkę a strużki puścić po ściankach filiżanek. Być może we wnętrzu kolby i wylewki są jakieś zanieczyszczenia -- taka sytuacja generuje spektakularne bąble.

Pompa wibracyjna to niesamowite urządzenie -- ciekawe czy we wszystkich maszynach tak dosadnie tłoczą one wodę?

Offline Swider21 Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II, V60, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Skerton
« Odpowiedź #4512 dnia: 21 Maj 2021, 18:29:51 »
Myślę, że za szybki jest przepływ. Zmiel kawę trochę drobniej. Bąbelki mogą mieć różną genezę. Zawsze możesz podstawić pod filiżanki jakąś podstawkę a strużki puścić po ściankach filiżanek. Być może we wnętrzu kolby i wylewki są jakieś zanieczyszczenia -- taka sytuacja generuje spektakularne bąble.

Pompa wibracyjna to niesamowite urządzenie -- ciekawe czy we wszystkich maszynach tak dosadnie tłoczą one wodę?

Dzięki za odpowiedź. No właśnie wg mnie tu jest coś ze strużką, bo patrząc na wyjściowe parametry wszystko się zgadza. Odczucia smakowe są dobre i wpasowują się w profil sensoryczny. Dlatego też nie chciałbym zmieniać przemiału, bo jak mi się rozjedzie, to będę pluł sobie w brodę, że zjechałem ileś gram dobrej (i relatywnie drogiej bądź co bądź) kawy. Może to faktycznie kwestia jakiegoś syfu w kolebie albo wylewce (na jej zakamarki stawiam bardziej). Chyba po prostu ją odkręcę od kolby i looknę do środka.
Ale co do zasady bąbelki na cremie są złe w końcu czy nie są? Bo co człowiek to opinia. Oczywiście wiem, że jeśli wynikają z jakości kawy to złe zjawisko, ale chyba okazuje się, że nie muszą tak naprawdę wprowadzać negatywnych cech smakowych do naparu  :mhh:
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2021, 18:32:04 wysłana przez Swider21 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4513 dnia: 21 Maj 2021, 18:33:28 »
Przeczytałem całe internety i forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój "iszju".

Przydałaby Ci się npf, wtedy zobaczyłbyś, jak wypływa napar.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4514 dnia: 21 Maj 2021, 18:36:49 »
Dlatego też nie chciałbym zmieniać przemiału, bo jak mi się rozjedzie, to będę pluł sobie w brodę, że zjechałem ileś gram dobrej (i relatywnie drogiej bądź co bądź) kawy
Widzę to trochę inaczej: nie dowiesz się jaki wpływ na walory ekstraktu w filiżance mają zmiany na wcześniejszym etapie ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi