Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552898 razy)

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4290 dnia: 05 Luty 2021, 10:11:20 »
@jakub_stanecki , zgadzam się, da się zrobić dobrą kawę ;), ale z dopasowanym tamperem łatwiej wyeliminować kanałowanie, z niedopasowanym zawsze będzie pod górkę, chociaż jak mówisz i sie zgadzam, da się zrobić dobrą kawę ;)

Z Palarni Blend, którą poleca kolega mi się łatwo pracuje przy mieszance - Czorna, Euro Cafe - chyba najłatwiej mi szło z Extra Selekt i Mujeres, od Antonia chyba Mefisto ;) (cóż za reklama!) - obiektywnie dobre i łatwe na początek :).

Wagi z czułością 0,1 są na bazarkach i allegro - nie trzeba daleko szukać :).

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #4291 dnia: 05 Luty 2021, 10:37:37 »
Mujeres

Zamówiłem
EXTRA SELEKT Cafe Espresso
Colombia Huila Mujeres Cafeteras Excelso

Obyście mieli rację :D

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4292 dnia: 05 Luty 2021, 11:59:38 »
Najbardziej sobie pomożesz rezygnując z SD i kupując dokładną wagę.

Mielenie takim młynkiem bez zasypanego hoppera to pomyłka bo przemiał zawsze będzie loteryjny. Dobre espresso bierze się z powtarzalności procesu przygotowania i nie ma drogi na skróty ;)

Przyjmij jedną dozę i się jej trzymaj. Jeśli masz sitko VST, dajmy na to 18g, to zacznij właśnie od tych 18g. Załóż ratio i też się go trzymaj. Nie sugeruj się czasem ekstrakcji tylko własnym smakiem, nie jest celem uzyskanie tyle i tyle kawy w 25s tylko uzyskanie kawy, która smakuje. Za kwaśno? zmiel drobniej, za gorzko, grubiej.

Trzeba się liczyć z tym, że sporo kawy pójdzie w kanał, od tego nie ma odwrotu jeśli się nie posiada prawdziwego młyna SD ;)

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4293 dnia: 05 Luty 2021, 12:06:36 »
Najbardziej sobie pomożesz rezygnując z SD i kupując dokładną wagę.

Mielenie takim młynkiem bez zasypanego hoppera to pomyłka bo przemiał zawsze będzie loteryjny. Dobre espresso bierze się z powtarzalności procesu przygotowania i nie ma drogi na skróty ;)

Przyjmij jedną dozę i się jej trzymaj. Jeśli masz sitko VST, dajmy na to 18g, to zacznij właśnie od tych 18g. Załóż ratio i też się go trzymaj. Nie sugeruj się czasem ekstrakcji tylko własnym smakiem, nie jest celem uzyskanie tyle i tyle kawy w 25s tylko uzyskanie kawy, która smakuje. Za kwaśno? zmiel drobniej, za gorzko, grubiej.

Trzeba się liczyć z tym, że sporo kawy pójdzie w kanał, od tego nie ma odwrotu jeśli się nie posiada prawdziwego młyna SD ;)

Przed zakupem czytałem sporo o tym młynie i pisali że nadaje się do SD.
Ok rezygnuje z SD i będę ważył kolbę. Dzięki za wskazówki ;)

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4294 dnia: 05 Luty 2021, 12:16:06 »
Wiem, że tak piszą, ale szczerze mówiąc to takie "oszukiwanie samego siebie" i przy okazji wprowadzanie w błąd kolejnych osób ;) Takie jest moje zdanie, ale dopuszczam myśl, że ktoś może się z tym nie zgadzać i robić po swojemu :)

Przygotowanie dobrego espresso to ciężki temat i tu naprawdę liczy się powtarzalność procesu przygotowania.

18g zmielone jako SD (w młynku który nie jest prawdziwym SD), a 18g zmielone z zasypanym hopperem to jest coś zupełnie innego.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4295 dnia: 05 Luty 2021, 14:53:00 »
18g zmielone jako SD (w młynku który nie jest prawdziwym SD), a 18g zmielone z zasypanym hopperem to jest coś zupełnie innego.

👍
》tertium non datur《

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4296 dnia: 05 Luty 2021, 15:06:45 »
Jest tak jak piszesz. Początkowo leci ładny tłusty strumień a mniej więcej od połowy zaczyna lecieć z kranu w PGR.

Nie ma opcji z 17g. Spróbowałem zrobić jak mówisz i po 10 sekundach miałem ze 100ml naparu.

17g i grubsze mielenie:

Nie waż dozy ściśle, bo moim zdaniem nic to nie da. Zmniejsz dozę wyraźnie i jeszcze pogrub mielenie, bez dociskania kawy do sitka. Dojdź do sytuacji, w której strumień masz spokojny, choćby (jak w Green Coffee) poszedł Ci w 6 sekund. Ale ma być SPOKOJNY. Potem etapowo - delikatne zmniejszenie grubości, zwiększenie czasu mielenia, za każdym razem. Aż napar będzie szedł coraz wolniej.
Ja tak robię, jak mam zmianę kawy na "zupełnie inną" i muszę ustawiać na nowo. Nie wiem, czy to najlepsze rozwiązanie i kawy trochę mi idzie do zlewu, ale metoda "od pyłu w grubsze" mi nie wychodzi.
BTW: nie zrzucaj kawy (nie miel "do ręki") po każdym mieleniu i zmianie ustawienia z powodu retencji - to nie ma znaczenia przy takim etapowaniu.

« Odpowiedź #4297 dnia: 05 Luty 2021, 15:25:07 »
Nie waż dozy ściśle, bo moim zdaniem nic to nie da.

Za takie porady powinni banować, serio.

Posługiwanie się wagą to jedyna sensowna droga do przygotowania espresso.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4298 dnia: 05 Luty 2021, 15:25:31 »
Jest tak jak piszesz. Początkowo leci ładny tłusty strumień a mniej więcej od połowy zaczyna lecieć z kranu w PGR.

Nie ma opcji z 17g. Spróbowałem zrobić jak mówisz i po 10 sekundach miałem ze 100ml naparu.

17g i grubsze mielenie:

Nie waż dozy ściśle, bo moim zdaniem nic to nie da. Zmniejsz dozę wyraźnie i jeszcze pogrub mielenie, bez dociskania kawy do sitka. Dojdź do sytuacji, w której strumień masz spokojny, choćby (jak w Green Coffee) poszedł Ci w 6 sekund. Ale ma być SPOKOJNY. Potem etapowo - delikatne zmniejszenie grubości, zwiększenie czasu mielenia, za każdym razem. Aż napar będzie szedł coraz wolniej.
Ja tak robię, jak mam zmianę kawy na "zupełnie inną" i muszę ustawiać na nowo. Nie wiem, czy to najlepsze rozwiązanie i kawy trochę mi idzie do zlewu, ale metoda "od pyłu w grubsze" mi nie wychodzi.
BTW: nie zrzucaj kawy (nie miel "do ręki") po każdym mieleniu i zmianie ustawienia z powodu retencji - to nie ma znaczenia przy takim etapowaniu.

Jak zmniejszam dozę i pogrubiam mielenie to leci jak z węża. Mogę zrobić jedno albo drugie

Offline rapoh

« Odpowiedź #4299 dnia: 05 Luty 2021, 15:34:26 »

17g i grubsze mielenie:

Jak zmniejszam dozę i pogrubiam mielenie to leci jak z węża. Mogę zrobić jedno albo drugie

Problemu z sama kawą nie przeskoczysz. Ale jak masz jakiś stan rzeczy (ciastko nieprzyciśnięte do sitka), to każde zwiększenie czasu mielenia przy zmniejszeniu grubości mielenia pozostawi Ci z grubsza tą samą objętość ciastka. Kawa, wbrew temu, co obstawia korea83, zachowuje się różnie. Jedna po ekstrakcji puchnie, inna wygląda jak susz, zresztą przedtem też bywa różnie. Dlatego ja wyjściowo mierzę dozę głębokością "zanurzenia" tampera (nie mam kolekcji sitek, żeby je dopasowywać do ściśle odmierzonej wagi dozy).

Za takie porady powinni banować, serio.

Posługiwanie się wagą to jedyna sensowna droga do przygotowania espresso.

Zaiste, interesujące.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2021, 15:44:24 wysłana przez rapoh »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4300 dnia: 05 Luty 2021, 16:34:53 »
Jak zmniejszasz dozę - to mielisz drobniej a nie grubiej
Never Give UP †

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4301 dnia: 05 Luty 2021, 18:01:42 »
Przed zakupem czytałem sporo o tym młynie i pisali że nadaje się do SD.

Ale ważysz po mieleniu czy przed? Sprawdzasz ile zostało w młynku? Specialita nadaje się do SD, ale trzeba mieć gruchę i wydmuchować resztki.

Offline rapoh

« Odpowiedź #4302 dnia: 05 Luty 2021, 18:21:33 »
Jak zmniejszasz dozę - to mielisz drobniej a nie grubiej

Właśnie o to mi chodzi. "Zejście z dozy" i "pogrubienie" to była propozycja stanu wyjściowego. Potem zwiększać i dozę i zdrobnienie, ale stopniowo.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4303 dnia: 05 Luty 2021, 18:29:46 »
Powrót do Hayb Yellow i 6-ty bardzo dobry shot z K-plus i LDT:
》tertium non datur《

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4304 dnia: 06 Luty 2021, 14:05:14 »
Mielenie takim młynkiem bez zasypanego hoppera to pomyłka bo przemiał zawsze będzie loteryjny
Ilość kawy w hopperze ma znaczenie, ale wydaje mi się, że chodzi o wagę kawy i siłę z jaką dociska tą na dnie, a zmiany w przemiale przebiegają raczej liniowo niż loteryjnie. Różnica jest, jeśli się zmienia z SD na OD i odwrotnie. Dziś mieląc kolejną z porcji, jak kawa zeszła poniżej ogranicznika w hopperze, położyłem tamper i ekspres ledwo przecisnął, ekstrakcja wydłużyła się o 25sek :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi