Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549402 razy)

Offline Element07

• Ekspres: lelit anna, v60, aero
  • Młynek: comandante, eureka mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4155 dnia: 02 Styczeń 2021, 17:35:10 »

- sitko 51mm z pojedynczym dnem z Aliexpress
- tamper stalowy 50mm
Pomijając fakt, że wątpie aby ten ekspres rzeczywiście był w stanie wykonać to espresso pod dobrym ciśnieniem - z jakiegoś powodu maszyny "na początek" zaczynają się od około 1500zł, to podstawową kwestią jest dopasowany tamper, który idealnie pasuje do sitka, nawet 0,2-0,3mm robi różnicę i powoduje kanałowanie na obrzeżach.

W tym budżecie chyba najlepiej jest kupić sobie cafflano compresso - wiele osób chwali i mówi, że jest to bardzo bliskie prawdziwemu espresso, a zachodu za pewne mniej niz przy mocno budżetowym ekspresie.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #4156 dnia: 02 Styczeń 2021, 18:04:26 »
Niezbyt wiem jak to zrobic. Mógłbyś trochę rozjaśnić?
Na ślepym sitku sprawdź jakie masz wskazanie - powinno być dla pompy wibracyjnej około 10,5 z tego co pamiętam.
Jeżeli jest wyższe trzeba wyregulować - nie wiem dokładnie gdzie u Ciebie w ekspresie się to robi, ale to pewnie @skansen pomoże.

@danielson - spróbuj zmniejszyć dozę i zwiększyć ratio, czyli z 17g uzyskać około 45-50g. Jednak nie wiem czy przy Twoim ekspresie coś się uda.

Offline danielson

• Ekspres: Imat MC37, Hario V60-1
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
« Odpowiedź #4157 dnia: 02 Styczeń 2021, 18:17:51 »
podstawową kwestią jest dopasowany tamper, który idealnie pasuje do sitka, nawet 0,2-0,3mm robi różnicę i powoduje kanałowanie na obrzeżach.
Zmierzyłem suwmiarką. Sitko na poziomie gdzie mam ciastko przy dozie 19g: 51,2mm, tamper: 51,0mm. Pasują do siebie idealnie, kanałowania na obrzeżach nie zaobserwowałem.

W tym budżecie chyba najlepiej jest kupić sobie cafflano compresso
Cafflano znam i ta koncepcja nie pasuje do moich potrzeb. Chodzi o to, że jeśli przeżyję parę tygodni z tym Lidlowym sprzętem to kupię sobie jakiś sensowny ekspres, a jeśli nic nie wyczaruję, to po weekendzie będę zmuszony kupić ten za 1500 ;)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4158 dnia: 02 Styczeń 2021, 18:30:01 »
to podstawową kwestią jest dopasowany tamper, który idealnie pasuje do sitka, nawet 0,2-0,3mm robi różnicę i powoduje kanałowanie na obrzeżach.

Tak... na pewno mu to zrobi różnicę w tym ekspresie ;-) Poza tym udowodnił ktoś kiedyś że dopasowany tamper ma znaczenie? Szukałem na HB, ale nic nie znalazłem.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4159 dnia: 02 Styczeń 2021, 18:43:48 »
Padłeś ofiarą mitu, że nieważne jaki ekspres w espresso liczy się tylko młynek.
Tak nie jest. Espresso jest tak słabe jak najsłabszy element (kawa, młynek, ekspres, ręka).
Pomyśl o Robot / Rota. Albo coś z pompą ale to musi być  już normalny ekspres a nie zabawka z marketu.

Offline danielson

• Ekspres: Imat MC37, Hario V60-1
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
« Odpowiedź #4160 dnia: 02 Styczeń 2021, 19:01:30 »
Padłeś ofiarą mitu, że nieważne jaki ekspres w espresso liczy się tylko młynek.
Nie mogłem paść, bo nie znałem tego mitu. Wiedziałem, że młynek musi być nie gorszy niż ekspres. Po prostu kompletowanie zestawu do espresso zacząłem od młynka a reszta już była. Do tej pory parzyłem w ekspresie z Lidla (w sitku ciśnieniowym) kawę mieloną przez palarnie i dało się to spokojnie pić, choć z espresso miało niewiele wspólnego.

Offline Riva

• Ekspres: Rocketr R58, LM Gs3
  • Młynek: Mazzer Mini
« Odpowiedź #4161 dnia: 02 Styczeń 2021, 20:27:28 »
Zakupiłem taką oto kawę Le Piantagioni del Caffe - El Salvador La Cumbre, reklamowaną w coffedesk jako wyśmieita do espresso.

Od miesiaca posiadam LM GS3, i bez problemów uyskiwałem na tej maszynie wg mnie poprawne espresso z mojej ulubionej kawy Parana espresso , a także z Pellini Espresso bar też nie najgorsze. Nie miałem problemów żebu ustawic odpowiednio gradacje, dose , ratio itd...

natomiast ta wyżej wymieniona kawa reklamowana jako doskonała , droga bo okolo 170 zl/kg  -niestety wykończyłem całą kg paczkę i nic, kawa kwaśne bez cremy, ciążko uzusykać taką prawidłową oleistą konstystncje z wylewki.   Wiem że za mało danych ale czy ktoś może tę kawe próbował i ma opinie bo zachodze w głowę o co chodzi... Nie jestem zawodowym baristą ale od kilku lat się w to bawie i przy innych kawach nie mam problemów...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4162 dnia: 02 Styczeń 2021, 21:41:48 »
Wybacz ale oczy bolą  :picardpalm:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4163 dnia: 03 Styczeń 2021, 13:38:01 »
@Riva pora już przesiąść się na jakąś polską kawę. El Salvador La Cumbre to akurat wyśmienita plantacja należąca do Cuatro M bodajże, niedawnego, podwójnego zwycięzcy CoE. Enrico z Arcaffe Estero zna właścicieli od dawna. Możliwe, że ziarno źle wypalone -- wyślij mi jakieś 100g a sprawdzę to ;).
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2021, 13:56:44 wysłana przez Antonio »

Offline Riva

« Odpowiedź #4164 dnia: 03 Styczeń 2021, 15:25:07 »
Wybacz ale oczy bolą 

A to przepraszam za te kilka literówek, nie popełniłem ich celowo, nie wiedziałem że będzie to czytał taki językowy purysta. Wybacz ;)

Offline Riva

« Odpowiedź #4165 dnia: 03 Styczeń 2021, 15:32:47 »
@Riva pora już przesiąść się na jakąś polską kawę. El Salvador La Cumbre to akurat wyśmienita plantacja należąca do Cuatro M bodajże, niedawnego, podwójnego zwycięzcy CoE. Enrico z Arcaffe Estero zna właścicieli od dawna. Możliwe, że ziarno źle wypalone -- wyślij mi jakieś 100g a sprawdzę to .

Dzięki za opinie. Kilka razy próbowałem kaw z polskich palarni a właściwie z dwóch i nie zrobiły na mnie najlepszego wrażenia, co nie znaczny,  że nie będę próbował dalej. Jak wspomniałem nie jestem ekspertem, a ekspres mam nowy i dopiero go poznaje. Dlatego chyba zacznę od kaw,  które znam, bo wiem czego mniej więcej oczekiwać, natomiast z ciekawości zakupiłem tę paczkę i troszkę się zdziwiłem, ale pewnie jest jakaś wina po mojej stronie.  Niestety nie wyśle bo zużyłem a włąsciwie zmarnowałem całą paczkę ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4166 dnia: 03 Styczeń 2021, 18:56:30 »
Ekspres masz doskonały, ale można z nim zrobić różne rzeczy, by kawę osłodzić, nie marnować... ;) W ogóle nie warto tak brutalnie do kawy podchodzić. Jeśli Ci dana kawa nie smakuje, to odstaw ją na jakiś czas i wróć później. Sam możesz być w jakiejś niedyspozycji. Mam nadzieję, że nie zwiodą Cię mniemania o wyższości włoskiej kawy...
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2021, 18:59:27 wysłana przez Antonio »

Offline Riva

« Odpowiedź #4167 dnia: 03 Styczeń 2021, 19:28:51 »
Włochy to można powiedzieć  taki mój drugi dom (bywam tam kilka razy co roku) , tam się zaprzyjaźniłem z espresso a Polsce w wielu miejscach się na espresso zawiodłem -mam na myśli zarówno palarnie jak i kawiarnie co nie oznacza że nie będę poszukiwał swoich smaków także w polskich palarniach.  Ale najpierw muszę troche poczytać opinie na forum bo nie wiem od czego zacząć.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #4168 dnia: 05 Styczeń 2021, 18:15:01 »
Ekspres to Lelit Anna PL41LEM. Podwójne sitko zasypuje 17g kawy. Ekspres grzeję zazwyczaj dłużej niż 30 minut.
Napar wychodzi intensywnie gorzki i trochę kwaśny. Niby balans jest ale nie jestem w stanie wyczuć żadnych innych nut smakowych, zero słodyczy. Nie idzie go wypić inaczej niż w capu (zalany mlekiem nie smakuje już tak źle).

Po wygrzaniu ekspresu, włącz pompę i spuszczaj wode do czasu aż włączy sie grzałka (wyłączy się lampka). Po nagrzani wody (włączy się lampka) czekasz 4 minuty. Odpinasz kolbę, osuszasz papierem, mielisz kawę bezpośrednio do kolby (do oryginalnego podwójnego sitka wchodzi max już max i ledwo 16g kawy, jęsli ty wciskasz 17g, to chyba po zapięciu kolby wprasowujesz kawę w prysznic, polecam 14g, jeśli chcesz więcej, dokup sobie sitko Lelit na potrójna porcję - oczywiście używasz wagi jubilerskiej??), wyrównujesz mniej więcej palcem, kilka razy uderzasz kolba w stół aby kawa się ułożyła, tamperujesz tamperem Lelit w taki sposób aby jego zagięcie zrównało się z krawędzia sitka, zakładasz i włączasz pompę ( ma ci to zająć max 1 minutę lub mniej).
Jeśli chcesz mieć kawę mniej gorzką, a bardziej kwaśną, zwiększasz czas od zapalenia lampki, jeśli chcesz iść bardziej w gorzka stronę, zmniejszasz czas od zapalenia lampki.
Powodzenia w szukaniu balansu, do każdej innej kawy będziesz musiał go znaleźć od nowa.

Napisz jaki efekt uzyskałeś. Smacznego.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2021, 18:21:25 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline Przemkos

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #4169 dnia: 06 Styczeń 2021, 18:13:54 »
do oryginalnego podwójnego sitka wchodzi max już max i ledwo 16g kawy, jęsli ty wciskasz 17g, to chyba po zapięciu kolby wprasowujesz kawę w prysznic,
Ciekawe co piszesz. Mam co prawda inny model (Grace), ale grupa jest chyba ta sama. Ilość kawy wchodzącej do sitka zależy głównie od stopnia zmielenia. Przy mieleniu grubo kawa ubije się słabiej, przez co będzie miała większą objętość w sitku - wtedy faktycznie te 17g może się wbić w prysznic. W moim wypadku zależnie od konkretnej kawy daję od 15 do 17g. Mielę zbyt drobno?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi