Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549401 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4125 dnia: 13 Grudzień 2020, 10:05:52 »
Dlatego napisałem, że coś podobnego też będzie OK. Cena thermofiltra Scace jest duża z różnych powodów. Można samemu coś takiego zrobić za ułamek tej kwoty.

Woda wypływająca z grupy -- swobodnie -- nie daje nam żadnej informacji o temperaturze zaparzania czyli o temperaturze w kawowym ciastku.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4126 dnia: 13 Grudzień 2020, 10:24:04 »
Woda wypływająca z grupy -- swobodnie -- nie daje nam żadnej informacji o temperaturze zaparzania czyli o temperaturze w kawowym ciastku.

Masz rację, ale mimo to większość i tak instaluje termometry na grupie itd. aby choć trochę mieć rozeznanie :) Pozostaje kierować się smakiem, a jak ktoś potrzebuje szerszego zrozumienia wpływu temperatury zaparzania na efekt końcowy, to jednak thermofiltr.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4127 dnia: 13 Grudzień 2020, 10:36:10 »
Zauważ, że czujnik umieszczony w grupie E61 działa również w trakcie zaparzania kawy, w sytuacji gdy przepływ wody jest ograniczony kawowym ciastkiem -- tutaj mamy jakąś informację również o temperaturze zaparzania.

Z podobnej dziedziny, mam do czynienia z pomiarem temperatur w piecu. Tutaj jest jeszcze większa niejasność, brak ścisłości, zależność pomiaru od wielu czynników, w tym od przepływu powietrza, od ciągu powietrza, od ilości badanego ziarna w bębnie, od prędkości obrotowej tegoż bębna.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2020, 10:40:44 wysłana przez Antonio »

Offline pietro

« Odpowiedź #4128 dnia: 13 Grudzień 2020, 10:52:24 »
O tym nie pomyślałem, wydawało mi się, że chodzi o spadek temperatury w trakcie kontaktu wody z chłodniejsza kawą, czyli jeśli przepływ jest ograniczony, ciśnienie wody rośnie? to temperatura spada? Jest na to wzór?

Miłej niedzieli :)

« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2020, 11:01:55 wysłana przez pietro »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4129 dnia: 13 Grudzień 2020, 11:02:17 »
Nie wiem czy to sprawa ciśnienia czy po prostu szybkości, z jaką poruszają się strugi wody. Bez oporu kawowego ciastka mamy zupełnie inną sytuację: w większości ekspresów znacznie więcej wody wylewa się wtedy z grupy. Zatem szybciej do układu dostaje się zimna woda, inaczej więc pracują grzałki itp. itd.

Offline pietro

« Odpowiedź #4130 dnia: 13 Grudzień 2020, 13:37:00 »
W moim amatorskim pomiarze wygląda to tak, wyjściowa temp. np. 90, rośnie o 2-3 stopnie tak do połowy dozy, po czym spada do wyjściowych 90 stopni. Termopara pokazała by pewnie inne wartości ;)

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4131 dnia: 15 Grudzień 2020, 13:07:13 »
@MarcinG
Na przyciskach fabrycznie zaprogramowana jest ilość napoju.
Ja pod 1 filiżanką zaprogramowałem sobie dłuższą ekstrakcję gdzie z 17-18 g kawy otrzymuję 60 g naparu, a   pod przyciskiem z 2 filiżankami mam fabryczne ustawienia,  przy których ciężko mi osiągnąć czas ekstrakcji powyżej 25 s.
Ja robię teraz na kawie z Etno cafe  Abyssynian Highland  Etiopia/Kolumbia palonej pod koniec października i wg Konesso to świeża kawą i mówią, że nawet na rocznej nie wyjdzie gorzej. Może ten sprzęt tak ma, że nie ma się co trzymać sztywnych reguł tylko kierować się smakiem. Tak mi powiedzieli w Konesso. Wcześniej wkurzało mnie przyklejone ciacho i w zasadzie niezależnie jak mieliłem czy ubijałem.
Czas ekstrakcji też się nie zwiększał nawet jak bardzo mocno ubiłem 17 g kawy,  że tamper już nie schodził niżej.
Ja jeszcze na tej puszce mieszanki z robustą Sagę nie pracowałem,  ale niewykluczone,  że na takiej ten zestaw lepiej się spisuje.
@MarcinG Dzisiaj zmieniłem kawę na tą: https://allegro.pl/oferta/kawa-la-storia-sellezionespeciale-1kgswiezo-palona-9868327959?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

I rezultat lepszy t.j. ciastko nie przykleja się, na dozie 16 g, i w 27 sekund otrzymałem 32 g naparu.
Prawdopodobnie lepszym wyborem pod ten model są blendy.
Ponadto rozmawiałem z baristą czy produkt managerem z Sage i dowiedziałem się,  że ten model co mamy został zaprojektowany pod sitka z podwójną ścianką czyli ciśnieniowe,  na których lepiej pracuje. Jutro wrócę do tego sitka,  bo na początku na tym robiłem i jak mieliłem dróbniej to rzeczywiście był jakiś efekt, a przy sitku z pojedynczą ścianką nie ma w zasadzie różnicy w czasie ekstrakcji czyli czy młynek na 15 czy na 5 to leci tak samo t.j. za szybko. O dziwo crema jest tylko kawa  leci niejednolitym strumieniem.
Po wielu testach zrobionych na kawie,  do której link podałem doszedłem do wniosku,  że blendy na moim sprzęcie lepiej się sprawdzają.
Ciastko już nie jest mokre jak wcześniej, w całości wylatuje z kolby, która nie jest tak upaprana kawą jak wcześniej.
Ciastko jest ładne, jednorodne i suche.
Jedyny minus, że bardzo mocna wychodzi z 18 g, kiedy w ciągu 29 s otrzymuję 31 g naparu.
Dlatego robię też z 9-10 gram na sitku ciśnieniowym ekstrakcję 40 g w ciągu 28 s i jest ok.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4132 dnia: 15 Grudzień 2020, 13:38:57 »
Jedyny minus, że bardzo mocna wychodzi z 18 g, kiedy w ciągu 29 s otrzymuję 31 g naparu.
a zmiel o stopień czy dwa grubiej - i celuj w 40-50g - w 25-27s
Never Give UP †

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4133 dnia: 15 Grudzień 2020, 14:15:54 »
@jakub_stanecki ok, ale ten czas to u mnie jest z preinfuzją, czyli od momentu wciśnięcia przycisku.
Wtakim razie postaram się chociaż jak mieliłem grubiej 6-8 (teraz młynek mam ustawiony na 4) to miałem mokre ciastko i wodę u góry, ale może przy tej większej dozie 18 -19 g tego nie będzie, bo problemy były przy 16 gramach.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2020, 14:52:46 wysłana przez Makgajwer »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4134 dnia: 15 Grudzień 2020, 14:25:14 »
@jakub_stanecki ok, postaram się chociaż jak mieliłem grubiej 6-8 (teraz młynek mam ustawiony na 4) to miałem mokre ciastko i wodę u góry, ale może przy tej większej dozie 18 -19 g tego nie będzie, bo problemy były przy 16 gramach.
mokre ciastko - propozycje:
 - zrób test monety
 - poczekaj kilkanście sekund z wyjęciem kolby
 - jak kawa dobra - nie zwracaj uwagi ;)
Never Give UP †

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #4135 dnia: 15 Grudzień 2020, 14:48:50 »
@Makgajwer za bardzo skupiasz się na ciastku. Ekspres masz jaki masz i najlepiej znaleźć możliwie najlepsze jego cechy.
Odłóż sitko ciśnieniowe, korzystaj z normalnego. Najważniejszy jest efekt w filiżance, a nie woda nad ciastkiem.

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4136 dnia: 15 Grudzień 2020, 14:54:27 »
@pmichal Teraz robię na sitku bezciśnieniowym i olewam czas czy nawet ilość naparu, a skupiam się na smaku, bo nawet jak manualnie przedłużam ekstrakcję smak wg mnie jest lepszy.

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4137 dnia: 15 Grudzień 2020, 14:55:38 »
@jakub_stanecki ok, postaram się chociaż jak mieliłem grubiej 6-8 (teraz młynek mam ustawiony na 4) to miałem mokre ciastko i wodę u góry, ale może przy tej większej dozie 18 -19 g tego nie będzie, bo problemy były przy 16 gramach.
mokre ciastko - propozycje:
 - zrób test monety
 - poczekaj kilkanście sekund z wyjęciem kolby
 - jak kawa dobra - nie zwracaj uwagi ;)
Mam specjalny razor, który przykładam do kawy i jest idealnie, t.j. dotyka spodem do kawy po tamperowaniu.

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #4138 dnia: 15 Grudzień 2020, 17:58:16 »
Ja w ogóle gdzieś w pudełku trzymam te sitka ciśnieniowe. Wszystko dosłownie wszystko idzie zmodyfikować grubością przemiału i odpowiednią dozą. Kawę robię smaczną, ale nie mam za bardzo porównania. Najważniejsze są oczywiście ziarna natomiast myślę, że opanowałem swój ekspres w stopniu zadowalającym.

Aktualnie w zależności od ziaren moja ulubiona proporcja to 42-45g ekstraktu z 18g ziaren w czasie 33 sekund od naciśnięcia przycisku. Jakich ziaren nie używam to w takie proporcje celuje i zazwyczaj jest to różnica 1-2 klików na młynku.

Nie mam problemu z przyklejonym ciastkiem, nie ma problemów z kanałowaniem. Nadal nie przyszedł mi dystrybutor z Chin więc używam tylko sputnika (własnej roboty) do mieszania plus oryginalnego tampera. Jak już przyjdzie ten dystrybutor to zakładam że dojdę do bardzo wysokiej powtarzalności - na teraz czasem zdarzy mi się że kawa nierówno leci i w jednej filiżance jest jej mniej w drugiej więcej, na pewno to powoduje nierównomierne parzenie więc ten dystrybutor jest konieczny.

Ogólnie ekspres jest spoko, kupiłbym go drugi raz bo sama procedura spieniania mleka w sposób manualny by mnie doprowadziła do szału w każdym innym. Kawa też jest przeskokiem o dwie galaktyki względem parzonej sypanej że sklepu.

Co do przycisków - one mają zaprogramowana ilość wody. Jeden przycisk to standardowo 47-48g wody, podwójny to koło 70g. Ja swój dla podwojej dozy przeprogramowałem na 82g wody. Niestety ale nie działa pfeinfuzja - tj programowanie jej. Przynajmniej u mnie nie działa. Jak próbowałem zaprogramować po swojemu z pfeinfuzją to w ogóle się nie programowało.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2020, 18:09:59 wysłana przez loubou89 »

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4139 dnia: 15 Grudzień 2020, 21:10:10 »
@loubou89 Ja na ciśnieniowym robię tylko z dozy 10 g, bo na bezciśnieniowym nie wychodzi i kawą jest spoko.  Generalnie parę kaw przerobiłem i jak pisałem ten model lepiej pracuje na blendach.
Mój dystrybutor przyszedł 11 dnia od zamówienia od Chińczyka.

Preinfuzji nie da się w tym modelu zaprogramować.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2020, 21:38:11 wysłana przez Makgajwer »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi