Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549604 razy)

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3990 dnia: 14 Listopad 2020, 12:16:29 »
@Valerii, kawa teraz zaczyna lecieć po ok. 8 sekundach - czy na pewno jeszcze drobniejsze mielenie poprawi sytuację?

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3991 dnia: 14 Listopad 2020, 12:34:35 »
Kanały nie zależą od wielkości przemiału. Zależa od jakości dystrybucji
One zależą i od dozy, jakości przemiału,  od dystrybucji i od jakości kawy i nieczgo tu nie uprościmy.

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #3992 dnia: 14 Listopad 2020, 12:39:15 »
@yarbin Na pewno nic wiadomo.  :) Wypróbuj różne opcje, eksperymentuj.  Cofnij się o krok, gdy nie było sputnika.

@kafcio co doradzisz dla yarbin konkretnego?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2020, 12:42:01 wysłana przez Valerii »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3993 dnia: 14 Listopad 2020, 12:46:19 »
@yarbin. Jeśli robiłeś test monety i przy lekkim ubiciu ta doza 17g sięga pod twój prysznic to zafiksuj ten parametr, tzn trzymaj cały czas 17g. Staraj się by ratio było pomiędzy 1:2, 1:2.5 to znaczy, że zważone espresso powinno w twoim przypadku wynosić od 34-42.5g. Czas ekstrakcji dla tej dozy powinien być ok 27-35s. Jeśli w zadanym czasie dostajesz za mało lub za dużo to kręcisz młynem. Inny ważny parametr który staraj się utrzymać stały to temperatura. Jeśli będzie się wahać to i czas ekstrakcji będzie się zmieniał, a i prawdopodobieństwo kanałów także.

Offline yarbin

« Odpowiedź #3994 dnia: 14 Listopad 2020, 15:37:09 »
Dzięki za rady Panowie, sytuacja wygląda następująco: nie zmieniałem nic, dodałem tylko WDT - pojawiło się kanałowanie. Za radą @Valerii skręciłem młynek o stopień drobniej i poleciało równiutko 36g z 17g kawy, czyli w punkt - jutro zobaczę jak będzie wyglądała powtarzalność, liczę na to, że tak zostanie  kawka

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #3995 dnia: 14 Listopad 2020, 15:48:22 »
WDT też musisz sobie przećwiczyć odpowiednią ilość razy - nie zrażaj się jeśli nie będzie za każdym razem ten sam efekt.. Na samym początku mej przygody raz mi pomagało kiedy niechcący poprawnie to zrobiłem, a raz doprowadzało do furii, jeśli coś zepsulem :). Ja stosuję schemat rysowania kwiatka w sitku i robię dwa lub trzy powtórzenia. W jakimś wątku @Valerii wrzucił właśnie taki schemat rysowania w WDT - robię właśnie tak samo i niemal za każdym razem jest poprawnie. U mnie jeszcze WDT wymusza grubszy przemiał. Dodatkowo jeszcze lekki tamping.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2020, 15:50:35 wysłana przez MarcinK »

Offline yarbin

« Odpowiedź #3996 dnia: 14 Listopad 2020, 16:05:39 »
WDT też musisz sobie przećwiczyć odpowiednią ilość razy - nie zrażaj się jeśli nie będzie za każdym razem ten sam efekt.. Na samym początku mej przygody raz mi pomagało kiedy niechcący poprawnie to zrobiłem, a raz doprowadzało do furii, jeśli coś zepsulem :). Ja stosuję schemat rysowania kwiatka w sitku i robię dwa lub trzy powtórzenia. W jakimś wątku @Valerii wrzucił właśnie taki schemat rysowania w WDT - robię właśnie tak samo i niemal za każdym razem jest poprawnie. U mnie jeszcze WDT wymusza grubszy przemiał. Dodatkowo jeszcze lekki tamping.
Ja starałem się naśladować to, co jest na filmie ze Sputnikiem i pierwsze efekty po dopasowaniu mielenia wydają się super.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2020, 16:14:57 wysłana przez yarbin »

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #3997 dnia: 14 Listopad 2020, 17:10:27 »
Nie widziałem w życiu żeby na jakichkolwiek zawodach WBC ktoś stosował WDT.
Naturalnie. Tylko jakich młynków się tam używa? No właśnie.

@yarbin. Jeśli robiłeś test monety i przy lekkim ubiciu ta doza 17g sięga pod twój prysznic to zafiksuj ten parametr, tzn trzymaj cały czas 17g.
Warto zaznaczyć że test jest prawidłowy tylko i wyłącznie dla kawy którą w danym momencie używamy. Zmiana kawy = nowy test.

Ja stosuję schemat rysowania kwiatka w sitku
To super metoda, pojawiła się na HB lata temu. Z tym że wg mnie  działa tylko dla jednej igły. U mnie dla sputnika się nie sprawdza.

Offline yarbin

« Odpowiedź #3998 dnia: 14 Listopad 2020, 17:27:49 »
Warto zaznaczyć że test jest prawidłowy tylko i wyłącznie dla kawy którą w danym momencie używamy. Zmiana kawy = nowy test.
Dlatego ja dobieram dozę tak jak mi poradzili w serwisie u Janusza - tamper Motta ma "schować się" w sitku.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #3999 dnia: 14 Listopad 2020, 20:02:32 »
Pierwsze próby na modowanej Gaggii Classic v1 za mną.
Młynek i-1 mini.
Sito IMS 18/22, prysznic IMS.
Kawa Peru Chanchamayo SHB Organic (średnie palenie).
Skąd taka? Od kilku miesięcy szukam swojego smaku kupując
w różnych palarniach, różne ziarna. Akurat taką paczkę miałem otwartą.
W automacie się sprawdza.

Ekspres rozebrany, wyczyszczony, złożony. Pstryk.
PID ustawiłem na 95 stopni, bo czujnik nie siedzi w dyfuzorze, więc stwierdziłem,
że może te 3 stopnie wyżej zrobię (takie pomysły newbie). Nie wiem czy to był dobry pomysł.
Młynek też pierwszy raz odpalony, nie znałem go. Co ja się nakręciłem tą gałeczką...
Pół kilo kawy wylane do zlewu lub wysypane (po każdej zmianie mielenia swoje trzeba było odczekać).
Zacząłem źle, bo ustawiłem mielenie na prawie najdrobniejsze i kawa po prostu nie leciała,
a w sitku zamiast ciastka błoto, na dnie skorupa kawy:
1.zwiększenie grubości mielenia-->sito-->tamper--->ekstrakcja (a właściwie jej brak)
2.GoTo 1
i tak kilka razy, aż stwierdziłem, że podejdę od drugiej strony. Zwiększyłem dość znacznie
grubość mielenia i... poleciało... W 25 sekund z 20 gram kawy powstało jakieś 120 ml płynu.
No to od nowa:
1.zmniejszenie grubości mielenia-->sito-->tamper--->ekstrakcja (za dużo kawy)
2.GoTo 1

Aż w końcu doszedłem do 40 ml płynu z 20 gram kawy w 25 sekund. Tak chyba powinno być(?)
Wyszło oleiste i dość ciekawe. Wcześniejsze były kwaśne. Ta była gęsta, mało kwaśna ale bardzo gorzka...
Może nie jestem przyzwyczajony, bo jednak w większości piję słodkie kawy mleczne na bazie ristretto lub espresso z automatu,
ale gorycz niemożebna. Zawsze porównuję do dobrej kawy w kawiarni z porządnego ekspresu i tu jestem z moim parzeniem baaaardzo daleko.
Dodatkowo crema była bardzo ciemna, zresztą z wylewek leciała smoła. Ciastka wyskakiwały bardzo foremne i dość suche, zbite.
Wypiłem te 40 ml z 20 gr i chyba przesadziłem z mocą, bo napięcie spore, pikawa lata, a w uszach szumi.
Za mocna jak dla mnie. Zwłaszcza, że piję 2 słabsze, mleczne dziennie. Za mocna i za gorzka.  :'(

Jutro kolejna próba. Inna kawa? Niższa temperatura?
Chciałbym coś delikatniejszego, słodszego w smaku. No i pytanie, czy dobrze zacząłem, czy błądzę?  :ups:

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4000 dnia: 14 Listopad 2020, 23:17:47 »
Jeśli chcesz mieć pewność  odnośnie PIDu, możesz spróbować jak ja odnaleźć właściwą temperaturę w kolbie jakimś miernikiem z sondą temperatury.
Miałem podobne przeboje, zanim poznałem właściwy offset dla swojego PIDa, na Twoim miejscu próbowałbym zmielić odrobinę grubiej, żeby uzyskać więcej espresso i zmniejszyć temperaturę.
Jest jeszcze możliwość, że trochę przegrzałeś ekspres i temperatura mogła być za wysoka - ale to być może fałszywa hipoteza.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4001 dnia: 15 Listopad 2020, 00:33:20 »
PID ustawiłem na 95 stopni
Jak miałem Giaggie i Pid Auber - ustawiałem na 102 - dawało to 92 na grupie i na "ciastku"
Never Give UP †

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #4002 dnia: 15 Listopad 2020, 09:06:34 »
Cześć

Zanim wrzucę pełen filmik (już ze trzy nagrałem ale żaden się nie nadaje ;). Chciałem dopytać - co jest powodem pozostawania ciastka przyklejonego do prysznica? Czasem ładnie odchodzi a czasem muszę je ściągać sam. Jak już odchodzi to wyglada jak poniżej na zdjęciu - chyba całkiem ok?

Kawa Cappuccino wychodzi bardzo smaczna - każdy zachwala. Espresso w dalszym ciągu niepijalne (dla mnie). Z 9g kawy uzyskuje 23-25g napoju. Nie stosuje podwójnego sitka bo wolimy wypić dwie małe kawy niż jedna duża dziennie.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #4003 dnia: 15 Listopad 2020, 10:27:11 »
Chciałem dopytać - co jest powodem pozostawania ciastka przyklejonego do prysznica?
Być może zbyt mała ilość wolnego miejsca nad ciastkiem. Jest to też objaw poprawnie działającego układu - woda jest dobrze odsysana zaworem trójdrożnym i przy okazji zasysa ciastko.

Jak już odchodzi to wyglada jak poniżej na zdjęciu - chyba całkiem ok?
Odchodzenie odchodzeniem. Pooglądaj zdjęcia 'coffee puck' w internecie. Twoje wygląda jednak 'trochę' inaczej.

Z 9g kawy uzyskuje 23-25g napoju. Nie stosuje podwójnego sitka bo wolimy wypić dwie małe kawy niż jedna duża dziennie.
Używając takiej gramatura musisz pogodzić się z kiepskimi wynikami. Wszyscy wszędzie piszą, że pojedyńcze sitka są bardzo trudne. No ale przecież zawsze warto próbować. A Ty lubisz przecierać nowe szlaki. Ratio dla espresso to 1:2 więc chcąc uzyskać taki napój powinieneś celować w 18g.

Poczytaj ile mg kofeiny zawiera średnio espresso i ile mg dziennie można bezpiecznie przyjmować. Zweryfikujesz swoją teorię.

PS1 - dobre cappucino to żaden wyznacznik, wszystko zalane mlekiem i zasypane cukrem będzie 'dobre'.
PS2 - w którymś Twoim poście przeczytałem że grzejesz ekspres 3 sekundy?  Mam nadzieję że to błąd. Jak długo ekspres jest włączony przed ekstrakcją?
PS3 - młynek ręczny potrzebuje trochę więcej uwagi przy puck prepie. Robisz WDT, RDT, cokolwiek co rozbije grudki?
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2020, 10:45:55 wysłana przez Kasper »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4004 dnia: 15 Listopad 2020, 10:52:30 »
Wygląda jakby porobiły się kanały przy rancie, także trochę więcej zabawy z dystrybucją by się przydało  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi