Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552232 razy)

skansen

• Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3855 dnia: 11 Październik 2020, 17:55:19 »
Jeśli woda od razu wypływa pod dużym ciśnieniem z dyszy (jak to się dokładnie nazywa?)
Krążek dyspersyjny?

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3856 dnia: 12 Październik 2020, 21:22:49 »
A zrobisz fotografię tego "nieładnego"? Bo tak, to możemy się wymieniać nie wiadomo czym ;). Czy coś złego jest w "kanalikach" wchodzących w głąb kawowego ciastka? Jakoś woda musi je spenetrować. Idealnie byłoby, gdyby proces przepływu wody przez kawę był równomierny. Zwykle w uzyskaniu tej równomierności pomaga powolne narastanie ciśnienia a nawet zatrzymanie jego wzrostu na dłuższy czas na niewielkiej wartości czyli preinfuzja.

Konstrukcja prysznica ma całkiem konkretny wpływ na sposób dostarczania wody do kawowego ciastka. Jeśli woda od razu wypływa pod dużym ciśnieniem z dyszy (jak to się dokładnie nazywa?), to pomimo rozpraszającego działania prysznica, to pewnie jest w stanie wyżłobić nawet widoczne kratery...

Nie wiem czy jest coś złego. Pytam bardziej doświadczonych. Myślałem, że przy wykorzystaniu NPF, takie coś jak poniżej będzie skutkowało bałaganem, jakimiś strzałami kawy na boki. Tymczasem nic z tych rzeczy. Poniższe dzieje się u mnie 1-2 razy na 10 strzałów, ale jestem ciekaw Waszych komentarzy.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3857 dnia: 12 Październik 2020, 21:42:39 »
Skoro nie pryska, widocznie nie ma kanałów płynących przez całe ciastko, tylko jakieś powierzchowne nierówności w rozłożeniu kawy, grudki itp.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #3858 dnia: 15 Październik 2020, 10:08:40 »
Hej, uzywam drugi dzien ekspresu RS i nie potrafię się nawet zbliżyć do 15 senkund ekstrakcji a już 60-ml miarka mi sie przelewa, kawa pryska, o cremie nawet nie wspomne. Smakowo też niedobrze.
Widziałem często tutaj takie problemy, ale prawie zawsze odpowiedzią jest więcej kawy, mocniej ubić, drobniej zmielić. problem taki, że ja już drobniej nie zmielę, wiecej siły tamperem nie wcisnę, a do sitka (na doppio) wsypałem dzisiaj 21g zamiast sugerowanych 14 i różnicy prawie nie zauwazyłem.
Macie jakieś inne pomysły?

Edit: dzisiaj jeszcze rozprowadzałem kawę igłą więc to chyba też nie to.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3859 dnia: 15 Październik 2020, 10:10:45 »
Kto mówił nowy młynek?  :ups: Jaka kawa? Bo jak marketówka to normalne, przesuszona i zleżała nie stawia oporu wodzie.

Offline lordlolek

« Odpowiedź #3860 dnia: 15 Październik 2020, 10:15:42 »
kurka, to prawda, wsypuję marketówkę. Na jakiejś stronie widzialem zeby zaczać od marketówki bo i tak się zmarnuje przy pierwszych shotach. No to spróbuję z świeżą.
A młynek kupię, obiecuję! (ale nie mogę jeszcze teraz...)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3861 dnia: 15 Październik 2020, 10:51:29 »
I świeża wiele nie zmieni przy tym młynku.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #3862 dnia: 15 Październik 2020, 11:16:49 »
@lordlolek z tym młynkiem to tak jaki pisze Kekacz nawet świeża nic nie pomoże a tylko zmarnujesz dobre ziarno. Jeżeli ręczny to 1zpresso JE/Je plus, kinu, kazak. Jeżeli elektryk to startuj od kwoty 1500 zł.

Offline lordlolek

« Odpowiedź #3863 dnia: 15 Październik 2020, 11:44:10 »
1500? a taki ascaso i-2 mini nie daje jeszcze rady?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3864 dnia: 15 Październik 2020, 11:50:02 »
Daje radę. Gaggia MDF też. Pomijając kwestie samego sposobu podawania zmielonej kawy do kolby - bezpośrednio, z karuzelą - czy szybkości działania.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #3865 dnia: 15 Październik 2020, 12:39:31 »
Ja mam szybkie pytanie.

Mam sobie to Ascaso DREAM PID I Niche Zero. Opanowałem pojedyncze sitko. Sypię do niego 10 g. i zazwyczaj mielenie w okolicach 20 daje radę by w te 25-28 sekund uzyskać 25 g. kawy. Ciśnienie między 8 a 9.

Od jakiegoś czasu próbuję dojść do ładu z podwójnym sitkiem. Sypię ostatnio 19 g. kawy. Mielę na 25, i mam czas około 35 s by otrzymać 2x25 g. kawy. Ale ciśnienie mam wtedy około 6. Jak zmielę trochę drobniej, ciśnienie dobija do 8 ale czas ekstrakcji jest około 50 sekund. Co robię nie tak? Muszę wybierać między ciśnieniem, a czasem zaparzania. Wygląda jakby przy większym ciśnieniu ekspres nie był w stanie przepompować odpowiedniej ilości wody.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3866 dnia: 15 Październik 2020, 12:44:39 »
@Jellyeater: Jakich dokładnie używasz sitek? Możesz w dużym zmniejszyć trochę dozę i/lub zmniejszyć grubość mielenia i/lub zmniejszyć tamping. Najlepiej jednak zacząć od zmiany jednego tylko parametru, ja bym zaczął od grubości mielenia, a jeśli ciśnienie będzie za bardzo spadać, to zmniejszyłbym dozę przy mieleniu na 25.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2020, 13:00:45 wysłana przez skansen »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3867 dnia: 15 Październik 2020, 12:45:35 »
Chyba za dużo kawy masz w sitku...

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #3868 dnia: 15 Październik 2020, 12:57:56 »
Hej, uzywam drugi dzien ekspresu RS i nie potrafię się nawet zbliżyć do 15 senkund ekstrakcji a już 60-ml miarka mi sie przelewa, kawa pryska, o cremie nawet nie wspomne. Smakowo też niedobrze.
Pisałem Ci o młynku - bez młynka nie podziałasz - zostaw wszystkie inne poszukiwania na boku - i zbieraj na nowy młynek ;)
Never Give UP †

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #3869 dnia: 15 Październik 2020, 13:01:19 »
Sypię ostatnio 19 g. kawy. Mielę na 25, i mam czas około 35 s by otrzymać 2x25 g. kawy.
kalibrowałeś Niche?
U mnie poruszam się w zakresie 14-17 przy dawce 12-14g oraz 18-20 przy dawce 18g jasnego ziarna - ale zauważ, że mam wąskie sitko 49mm

Nie masz za dużej dozy? robiłeś test monety?
Never Give UP †

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi