Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550796 razy)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3825 dnia: 03 Październik 2020, 15:06:50 »
Kieruj się tym https://www.baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/
nie ma jednoznacznej odpowiedzi
dobry punkt startowy to sitko VST i doza = sitku np. 18g w VST18
Zmielić na czas ekstrakcji 30s i ratio 2:1

P.S> Londinium R ma prysznic nisko, więc jest tendencja użycia mniej kawy

Dlaczego polecasz ten kompas, skoro autor pisze, żeby go nie stosować do espresso?

>Please note, this compass doesn’t:
>– work for espresso.

Tutaj jest wersja pod espresso: https://www.baristahustle.com/blog/the-espresso-compass/
Kompas do espresso lepszy, ale oba mówią to samo ;)

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #3826 dnia: 04 Październik 2020, 14:28:35 »
Może ktoś tego nie widział.
Zwróć uwagę, ciasteczka nie dotykają prysznica. Po zwolnieniu ciśnienia ciasteczka powiększają się, umożliwiając wodzie dalsze nasycenie przestrzeni między cząstkami kawy. Używam tej sztuczki kiedy parzę kawę na Rotie po pierwszych 5 sekundach zwilżania, obniżając ciśnienie do prawie 0.

« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2020, 14:36:05 wysłana przez Valerii »

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3827 dnia: 04 Październik 2020, 14:42:27 »
Mnie też się czasami przyklei do prysznica, załatwiam to w ten sposób że zaraz po zakończeniu ekstrakcji odpinam kolbę zanim trójdrożny zassa resztkę wody i przy okazji ciastko do prysznica.  :mrgreen:

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #3828 dnia: 07 Październik 2020, 09:17:51 »
Chciałbym się niedługo pochwalić nowym ekspresem i tym, jaką świetną kawę parzy - tylko z tym drugim jest problem.
Mianowicie kwas wychodzi jak 150. Lelit Elizabeth, lelitowskie podwójne sito. Temp 95, preinf 3s, poza tym odczekane 0,5h od włączenia.
Doza 16g, uzysk 32-36g, mielenie 17-20 wg podziałki Niche. Przedziały oznaczają kilka prób. Za każdym razem kwas straszny lub jeszcze gorszy. Jak również za każdym razem w sitku błotko (choć wypada całkiem przyzwoicie), widoczne kanały jak również syf kawowy pozostający na prysznicu - co shot trzeba czyścić. Kawa to Brazylia (średnia) lub klasyczny espresso blend (ciemny). I nawet z tej drugiej kwas.

Podpowiedzcie, czy technika dystrybucji i ubijania do kitu?, czy może coś z dozą?, czy jeszcze coś innego.

Edit: Sama kawa wygląda smakowicie, ładna crema. Podczas ekstrakcji nawet paski widać. Tylko ten pierwszy łyk psuje cały efekt ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2020, 09:20:00 wysłana przez arizonaoov »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3829 dnia: 07 Październik 2020, 09:27:47 »
A mieszasz espresso łyżeczką przed wypiciem?
Trochę dziwi mnie ten syf kawowy na prysznicu, robiłeś test monety?
W pierwszej kolejności popracowałbym nad dystrybucją, spróbuj poprawić rozprowadzenie kawy chociażby wykałaczką...

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #3830 dnia: 07 Październik 2020, 09:35:21 »
Chciałbym się niedługo pochwalić nowym ekspresem i tym, jaką świetną kawę parzy - tylko z tym drugim jest problem.
Mianowicie kwas wychodzi jak 150. Lelit Elizabeth, lelitowskie podwójne sito. Temp 95, preinf 3s, poza tym odczekane 0,5h od włączenia.
Doza 16g, uzysk 32-36g, mielenie 17-20 wg podziałki Niche. Przedziały oznaczają kilka prób. Za każdym razem kwas straszny lub jeszcze gorszy. Jak również za każdym razem w sitku błotko (choć wypada całkiem przyzwoicie), widoczne kanały jak również syf kawowy pozostający na prysznicu - co shot trzeba czyścić. Kawa to Brazylia (średnia) lub klasyczny espresso blend (ciemny). I nawet z tej drugiej kwas.

Podpowiedzcie, czy technika dystrybucji i ubijania do kitu?, czy może coś z dozą?, czy jeszcze coś innego.

Edit: Sama kawa wygląda smakowicie, ładna crema. Podczas ekstrakcji nawet paski widać. Tylko ten pierwszy łyk psuje cały efekt ;)
U mnie przy pracy z Niche wygląda to tak:

1. odmierzenie dozy/mielenie
2. przesypanie do PF
3. WDT na stacji, mieszadełkiem z cienkimi drucikami od Valeriego
4. zakręcenie śmigiełkiem z Aliexpres
5. tamping tamerem od Valeriego - zawsze 100% równo ;)
6. ekstrakcja
(bez innych pukań, stukań, etc.)

U mnie wazna jest tez powtarzalna technika WDT - robię jakby kwiatka dwa razy na kawie w PF - dosyć wolno i potem lekko wyrównuję.

Zazwyczaj potem wychodzi wszystko ok - chyba, że trafi mi się kawa, która jest trudna i wtedy bywa różnie (ale obarczam wtedy winą nie wyrobione żarna ;)).
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2020, 09:46:32 wysłana przez MarcinK »

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3831 dnia: 07 Październik 2020, 09:43:53 »
Kawa to Brazylia (średnia) lub klasyczny espresso blend (ciemny).
Z jakichś naszych palarni czy z dyskontu? Bo Brazylia Brazylii nie równa szczególnie jak niepoprawnie wypalona i stara.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3832 dnia: 07 Październik 2020, 09:47:08 »
Doza 16g, uzysk 32-36g,

Nie napisałeś o długości ekstrakcji, ale spróbuj przedłużyć ją do 30 - 35 sekund. Uzysk także może być większy, około 40 g.

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #3833 dnia: 07 Październik 2020, 10:14:36 »
A mieszasz espresso łyżeczką przed wypiciem?
Tak

robiłeś test monety?
A nie. Szczerze nie do końca wiem jak go wykonać...

1. odmierzenie dozy/mielenie
2. przesypanie do PF
3. WDT na stacji, mieszadełkiem z cienkimi drucikami od Valeriego
4. zakręcenie śmigiełkiem z Aliexpres
5. tamping tamerem od Valeriego - zawsze 100% równo
6. ekstrakcja
(bez innych pukań, stukań, etc.)
Dokładnie tak. Nawet ten sam sprzęt od Valeriego. Smiegiełko tylko Lelita ;)

Z jakichś naszych palarni czy z dyskontu? Bo Brazylia Brazylii nie równa szczególnie jak niepoprawnie wypalona i stara.
Kawa raczej w porządku, BRAZIL YELLOW BOURBON FAZENDA RAINHA z CoffeLab. Wypał 01.10, świeżo otwarta. Ten drugi blend espresso od Braci Ziółkowskich, ale on faktycznie trochę już leży.

Nie napisałeś o długości ekstrakcji, ale spróbuj przedłużyć ją do 30 - 35 sekund. Uzysk także może być większy, około 40 g.
Słuszna słuszność! Przy dozie 16g kawa przelatuje raczej szybko: 25-29s. Manometr wskazuje 9-10 bar.
Spróbuję tj piszesz, dzięki!

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #3834 dnia: 07 Październik 2020, 12:11:15 »
Też myślę, że problemem może być czas ekstrakcji, swoją drogą doliczasz czas preinfuzji do czasu ekstracji?
Podejrzewam, że jeśli zmielisz drobniej i zrobisz 30s + czas preinfuzji (czyli całkowity czas ekstrakcji wyjzdzie Ci 33-35s) smak powinien się wyklarować.  :)

Offline Element07

• Ekspres: lelit anna, v60, aero
  • Młynek: comandante, eureka mignon
« Odpowiedź #3835 dnia: 07 Październik 2020, 13:20:10 »
Dziś zacząłem z nową kawą i nie wiem o co chodzi, bo przy ekstrakcji 18-20s i lekkim tampingu kawa wychodzi bardzo okej, mocna czekoladowo orzechowa z minimalną kwasowością, a przy mocnym tampingu i ekstrakcji 28-30s wychodzi kwas. Nie powinno być przypadkiem na odwrót?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3836 dnia: 07 Październik 2020, 13:24:45 »
przy mocnym tampingu i ekstrakcji 28-30s wychodzi kwas. Nie powinno być przypadkiem na odwrót?

Jeżeli w tym przypadku masz zbyt drobny przemiał i złą dystrybucję, możesz mieć kanałowanie które na koniec skutkuje pod ekstrakcją.
Masz NPF?

Offline Element07

• Ekspres: lelit anna, v60, aero
  • Młynek: comandante, eureka mignon
« Odpowiedź #3837 dnia: 07 Październik 2020, 13:41:59 »
Nie wiem co to NPF, ale jeśli jest to dystrybutor do wyrownywania kawy przed tampingiem to nie. Zawsze jednak staram się to jakoś ręcznie rozprowadzić, żeby było w miarę równo.
Edit: Już sprawdziłem w google i mam tylko klasyczny portafilter, który jest w zestawie z lelitem

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3838 dnia: 07 Październik 2020, 14:25:18 »
OK, to skoro udało Ci się zrobić kawę która smakuje, zostań przy tych ustawieniach jako wyjściowych. Tak samo tamping, nie siłuj się, rób lżej ale równo.
Zrób sobie test monety, żebyś mniej więcej wiedział jak wygląda o Ciebie pojemność sitko vs objętość kawy. (wkładasz monetę 1 grosz, zapinasz kolbę, wyjmujesz i sprawdzasz jak bardzo/czy się zagłębiła).

Potem, albo delikatnie pójdziesz w górę z dozą, albo w dół z przemiałem. Do momentu kiedy smak zacznie się pogarszać. Wtedy cofasz się o krok i masz optymalną ekstrakcję dla danej kawy.

Na gwiazdkę dokup sobie: https://www.konesso.pl/product-pol-2684-Portafilter-NPF-57mm-bez-wylewek-typu-naked-Lelit-PLA570V.html

« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2020, 14:27:31 wysłana przez pj.w »

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #3839 dnia: 09 Październik 2020, 20:16:11 »
Witam,
Niestety od dłuższego czasu walczę z tym, co widzę w kolbie po zrobieniu espresso i niestety nie radzę sobie. Potrzebuję Waszej pomocy - jednym słowem Ratujcie:)
To co mam w kolbie wygląda tak
20201009_201348.jpg
A ciastko wygląda o tak
20201009_201018.jpg

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi