To i ja podzielę się swoim problemem. Ekspres Lelit Anna PL041E + młynek Bartaza Sette 30 z dołożonym regulatorem mielenia z Sette 270. Próbuję już od około miesiąca sobie poradzić z problemem, ale nie bardzo wiem gdzie popełniam błąd. Otóż moje dotychczasowe doświadczenia to (w każdym przypadku ekspres nagrzany przez ponad 30 minut):
1. Lampka pokazująca że ekspres gotowy do pracy i shot - "14 cytryn"
2. Lampka pokazująca że ekspres gotowy do pracy, flush ok. 5s i shot - delikatny kwasek, sporo goryczy, całkowity brak słodyczy
3. Lampka pokazująca że ekspres gotowy do pracy, flush do zgaśnięcia lampki gotowości, odczekanie aż lampka się zapali i shot - delikatny kwasek, sporo goryczy, całkowity brak słodyczy
4. Lampka pokazująca że ekspres gotowy do pracy, flush do zgaśnięcia lampki gotowości, odczekanie aż lampka się zapali, odczekanie jeszcze 30s i shot - więcej kwasu, mniej goryczy, całkowity brak słodyczy
Ratio na kawie wychodzi mi 1:2, tj. z 17g kawy ok. 34g naparu.
Dodam, że od jakiegoś czasu używam NPFa żeby sprawdzić kanały, ale wygląda że wszystko jest ok - co prawda trochę kropel jest wkoło ekspresu, ale nie jest to efekt "sikawki".
Brak słodyczy podpowiadał że temperatura zaparzania jest nie teges a zatem zacząłem buszować po internecie jak zrobić temp surf na tym ekspresie i natrafiłem na to: http s://www.home-barista.com/espresso-machines/pulling-shots-with-lelit-pl041-t13746-70.html także z wielką nadzieją zastosowałem tę podpowiedź no i efekt - kwas kwas kwas :/
Dodam że do tej pory przeleciałem tak 1kg Ariadny i nic zadowalającego mnie (choć odrobinę słodkiego) nie wyszło.
Ze względu na, przynajmniej tak mi się zdaje, prawidłową ekstrakcję, powinienem szukać problemu w temperaturze, ale już sam nie wiem w jaki sposób prawidłowo ją ustawić na tym ekspresie a na necie właśnie jedyną podpowiedź jaką znalazłem to ta wyżej. Może ktoś miał do czynienia z tym ekspresem i problem braku słodyczy rozwiązał i coś podpowie?
Dodam, że nigdy nie piłem dobrego espresso więc nie mam jak porównać z tym co mi wychodzi, no ale wydaje się że słodycz powinienem jednak poznać