Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552660 razy)

Offline radzik71

• Ekspres: Lelit, Aeropress, Drip, Kawiarka
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3510 dnia: 08 Styczeń 2020, 11:30:20 »

Trochę pomaga dłuższe rozgrzewanie ekspresu - ok. 20 minut przed robieniem kawy.

20 minut to jest dłuższe? W większości przypadków to o wiele za mało. Pół godziny to moje minimum ale wtedy muszę czarować flushami żeby dogrzać kolbę, 40 minut to minimum bez kombinacji.

Sugerując się tą radą rozgrzewałem go wczoraj 30 minut, ale niewiele to zmieniło. Lampka zgasła po ok 5 sekundach od puszczenia wody. Dzisiaj spróbuję odczekać godzinę, ale trochę wątpię czy to wiele zmieni, skoro 5minut vs 30minut daje podobny efekt...

Zastanawia mnie też co w sytuacji gry lampka gaśnie? Wyłączyć przepływ wody i poczekać aż znów się zapali?

Halik

• Gość
« Odpowiedź #3511 dnia: 08 Styczeń 2020, 14:02:56 »
No ale czy po wygrzaniu ekspresu zmienił się według Ciebie na plus smak samej kawy? Moim zdaniem za bardzo się skoncentrowałeś na światełkach. Istotne jest, czy kawa Ci smakuje.
Samo gaśnięcie /zapalanie lampki podczas ekstrakcji, wykluczając uszkodzenie termostatu, nie powinno mieć decydującego wpływu. Po prostu trzeba zaakceptować wady małego bojlerka, a przez to wahania temperatury znajdującej się w nim wody, co powoduje włączanie/wyłączanie grzałki. Moja Silvia potrafi się np. niespodziewanie włączyć podczas zaparzania espresso i to sekundę po jego rozpoczęciu, pomimo tego, że ekspres wygrzewał się godzinę.
Jeśli masz podejrzenia, że ekspres jest uszkodzony (w co wątpię, ale nie mam szklanej kuli), to weź termometr kuchenny i sprawdź temperaturę wypływającej wody w momencie, gdy kontrolka się świeci i gdy jest wyłączona. Nie będzie to oczywiście pomiar precyzyjny, ale pozwoli wykluczyć sytuację, że dokonujesz ekstrakcji początkowej w powiedzmy 95 stopniach, a po tych kilku sekundach już tylko w 60.
Ale się rozpisałem... :)

Edytka - nie wiem, jaki masz dokładnie model Anny, ale obejrzałem na yt kilka filmików z ekstrakcji Lelitami i według mnie wszystko jest, jak należy - na niektórych się pali, na innych nie, w jeszcze innych gaśnie w trakcie zaparzania.
Nie wiem, jakie materiały oglądałeś, ale mogło być i tak, że ekspres był użyty chwilę po włączeniu, albo tuż po wcześniejszej ekstrakcji, więc siłą rzeczy kontrolka będzie się palić, gdyż temperatura wody albo jeszcze nie osiągnęła w tym pierwszym przypadku wartości zadanej, albo w drugim - woda miała odpowiednią temperaturę, ale po ekstrakcji bojler został uzupełniony zimną wodą ze zbiornika, którą ponownie musi podgrzać.
Już chyba bardziej zawile bym nie potrafił. :P
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2020, 14:25:37 wysłana przez Halik »

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #3512 dnia: 08 Styczeń 2020, 14:58:46 »
@radzik71 z mojej strony proponuję, co następuje:
 - masz przygotowaną kolbę z kawą i rozgrzany ekspres,
 - puszczasz wodę do momentu zgaśnięcia lampki
 - jak lampka powtórnie się zapali (czyli uzupełni się woda w bojlerze i dogrzeje do odpowiedniej temperatury) zapinasz kolbę i bez czekania zaczynasz ekstrakcję.

A potem opowiedz, co się działo - lampka nie powinna się zapalać w czasie ekstrakcji

Halik

• Gość
« Odpowiedź #3513 dnia: 08 Styczeń 2020, 15:27:06 »
@szym-h a według Ciebie dlaczego w trakcie ekstrakcji nie powinna się zapalić, bo nie zgadzam się z tym, co napisałeś? Jeśli sensor podał sterownikowi zbyt niską wartość temperatury wody, to grzałka powinna się włączyć, bez względu na to, czy trwa akurat ekstrakcja, czy właśnie się skończyła, a w telewizji leci "Klan".
Oczywiście to są moje przemyślenia i nie muszą być zgodne z prawdą. Tak po prostu wnioskuję z obserwacji mojego ekspresu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3514 dnia: 08 Styczeń 2020, 15:35:30 »
Z wpisu szym-h zrozumiałem, że lampka zapala się gdy jest nagrzany ekspres, a więc grzałka wtedy nie działa. W takim wypadku w trakcie ekstrakcji lampka nie powinna się zapalić, bo oznaczałoby to wyłączenie grzałki.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3515 dnia: 08 Styczeń 2020, 15:38:51 »
Zależy od sterownika w elektronicznych czy pstryczków w elektrycznych. Niektóre mogą odcinać instalację grzałki. Gaggia Classic na przykład nie odcina, ale za to chyba wyłącza żarówkę więc nie widać czy grzeje czy nie.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #3516 dnia: 08 Styczeń 2020, 15:56:09 »
W moim Classicu lampka zapala się wtedy, gdy temperatura dojdzie do "odpowiedniej"; lampka gaśnie w trakcie ekstrakcji (znaczy że do bojlera wpłynęła zimna woda i trzeba dogrzać).
Założyłem ze skoro koledze gaśnie lampka w trakcie ekstrakcji to mechanizm jest taki sam jak w Classicu, stąd moja propozycja. Aha, czas rozgrzewania nie ma tu nic do rzeczy - czy ekspres stoi podłączony 5 czy 40 minut - jest tak samo

Halik

• Gość
« Odpowiedź #3517 dnia: 08 Styczeń 2020, 15:58:49 »
Z wpisu szym-h zrozumiałem, że lampka zapala się gdy jest nagrzany ekspres, a więc grzałka wtedy nie działa. W takim wypadku w trakcie ekstrakcji lampka nie powinna się zapalić, bo oznaczałoby to wyłączenie grzałki.

A to możliwe, że albo w Lelitah jest jakoś odwrotnie, albo ja źle zrozumiałem, bo wydawało mi się, że lampka powinna zapalać się w momencie, gdy uruchamia grzałkę, gasnąć, gdy grzałka przechodzi w stan spoczynku, ale nie posiadam, ani nawet chyba nigdy na żywo nie widziałem ekspresu, którego dotyczy ta dyskusja.
Zmierzam do tego, że moim zdaniem w małych bojlerkach nie powinno być niczym niepokojącym włączanie się grzałki w trakcie ekstrakcji.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3518 dnia: 08 Styczeń 2020, 16:40:34 »
Z instrukcji do trzech modeli Ann wynika, że światełko zapala się w momencie kiedy maszyna osiągnęła docelową temperaturę i jest gotowa do ekstrakcji czyli grzałka jest wyłączona.
Modele z US na końcu nazwy mają odwrotnie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Halik

• Gość
« Odpowiedź #3519 dnia: 08 Styczeń 2020, 20:30:38 »
Więc wychodzi na to, że ekspres @radzik71 zachowuje się jak najbardziej prawidłowo - uruchamia grzałkę kilka sekund po rozpoczęciu ekstrakcji, a po prostu trafił na filmik, gdzie był ekspres US, który zachowuje się dokładnie odwrotnie.
Przypomina mi to sytuację ze szkoły podstawowej, a były to czasy, kiedy płaskostopie sprawdzano za pomocą pomalowanej farbką stopy i jej odcisku na kartce bloku szkolnego. Mój kumpel przyniósł swoje odciski, ale z ciekawości chciał najpierw z kimś porównać. Domyślacie się, co się wydarzyło?
Tak, trafił na jedynego w klasie gościa z platfusem, z przerażeniem zobaczył, że u niego jest odbity tylko kawałek stopy, dorwał farbkę, pobiegł do ubikacji szkolnej i fachowo palcem zamalował braki.
Na drugi dzień, z czerwonym uchem, dumnie przyniósł drugą serię odbitek.  :lol2:

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3520 dnia: 08 Styczeń 2020, 20:37:58 »
@radzik71 - a z czym dokładnie masz problem, chodzi tylko o świecenie/nie-świecenie tej lampki?
Jakiej kawy używasz? Jak zaparzasz espresso? Smakuje, nie smakuje? Za kwaśna, za gorzka, zbyt wodnista?

Offline radzik71

« Odpowiedź #3521 dnia: 08 Styczeń 2020, 21:04:50 »
Chodziło głównie o lampkę, wydawało mi się, że skoro mam nagrzaną wodę w boilerku, a jeśli dobrze zrozumiałem jeden z filmów które oglądałem to boiler zapełnia się do połowy, więc powinno tam być około 125ml gorącej wody, to zdziwiło mnie, że lampka symbolizująca odpowiednią temperaturę (jak ktoś już wyżej napisał, lampka zapala się, kiedy ekspres się rozgrzeje) gaśnie tak szybko, mimo, że "upłynęło dopiero jakieś 50ml wody. Nasunęła się wątpliwość, czy w związku z tym dalsza woda nie jest np... zbyt zimna?
W starym, tanim ekspresie Saeco wydawało mi się to normalne, że woda przepływając przez thermoblock ochładza go i gaśnie lampka, bo termostat reaguje, tutaj jakoś... no po prostu myślałem, że nie zgaśnie tak szybko.

A z filmem może faktycznie jak ktoś sugerował, widziałem inna wersję, dlatego zwątpiłem czemu tam świeciła się przez cały czas, a u mnie po chwili gaśnie.

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #3522 dnia: 08 Styczeń 2020, 21:08:01 »
@radzik71 generalnie jak masz dobrze wygrzany ekspres to podczas ekstrakcji grzałka nie powinna się zapalić pod warunkiem że w krótkim czasie (dla RS jest to około 20-30 sek.) od wyłączenia grzałki zaczniesz ekstrakcję. To że ekspres dogrzewa wodę w boilerze podczas ekstrakcji świadczy że masz słabo wygrzany sprzęt. U mnie dobrze wygrzaną Silvę mam po 45-60 minutach a niezbędne minimum to 30 minut ale wtedy czuć różnicę.

Jak byś podał dokładniej z czym masz problem to było by łatwiej coś podpowiedzieć :)

Offline radzik71

« Odpowiedź #3523 dnia: 09 Styczeń 2020, 15:14:09 »
Ponad godzinę dzisiaj. Niewiele to zmienia. Po około 5 sekundach gaśnie lampka.

>>Niestety mam taki problem, że odpisuję Wam w miarę na bieżąco, ale niestety moje posty wiszą oczekując na zatwierdzenie przez moderatora. I potem Wy ciągniecie dyskusję dalej, a one... gdzieś tam się pojawiają w środku i trochę to tak chaotycznie wygląda przez to.
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2020, 15:16:52 wysłana przez radzik71 »

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #3524 dnia: 10 Styczeń 2020, 09:18:50 »
Ciekawe doświadczenie naszego kolegi: mielenie jest mniejsze niż zwykle, w ogóle nie używamy tampera. Ta metoda przygotowywania espresso w Rosji nazywa się"włoska".
 (A we Włoszech "Rosyjska" :)) (w rzeczywistości nie wiem  [emoji38])

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi