Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553291 razy)

Offline Pluto

• Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3435 dnia: 21 Grudzień 2019, 10:13:10 »
Możesz wyciąć "zewnętrzne" dno z jedną dziurką (najlepiej posłużyć się znajomym tokarzem i flaszką ;)) albo szukać pasujących ze zwykłym dnem.
No jeszcze brygada spawaczy sie przyda... :o i zaciagnac na etat.
Albo czekasz albo pijesz kwas ;) w szczególności z tego ekspresu.
W zasadzie to mi wystarczy, zakupie zatem inny ekspres, uzywany pod trening.
Czy taki podstawowy Sage BES810 wystarczy do nie marnowania czasu?
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2019, 10:16:05 wysłana przez Pluto »

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #3436 dnia: 21 Grudzień 2019, 10:44:59 »
A ja zapytam od innej strony. Kwestia liczenia od włączenia pompy i pierwszej kropli w filiżance nie została rozstrzygnięta. Rozumiem, że można uznać mielenie za poprawne jak w NPF od razu leci strużka kawy, a nie kapie po kropelce, poci się itp, tak ?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3437 dnia: 21 Grudzień 2019, 10:45:21 »
Moim zdaniem to jest pokłosie wątków "jaką tanią kawę polecicie" i przyzwolenia na te wątki. Zaraz większość kontentu forum będzie stanowić narzekanie na to, że espresso to syf i nie moja bajka, że przelewy byle jakie, że co za różnica, czy silikonowy ekspres czy za miliony jak kawa i tak do niczego, a mi i tak zależy na tym, żeby mleko inaczej smakowało.

Czy naprawdę chcecie takiego forum? Ja nie chcę ...
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #3438 dnia: 21 Grudzień 2019, 11:11:03 »
@Heniutek na początek spróbuj kaw z Brazylii w wersji natural...według mnie słodsze. Po drugie odpuść "tanie" kawy z marketu, ale "tanie" nie znaczy że masz kupować za miliony monet ziarna...idź do Gorana i w dobrej cenie zakup paczkę Brazylii... Zmiel tak żeby mieć ratio 1:2 lub 1:2,5 w czasie 25-30 sekund. Po takim doznaniu smaku będziesz miał punkt odniesienia i będzie można wtedy dalej walczyć o mityczną słodycz :P

Mam, fortaleze i mogiane średnio palona, dzięki za uwagi, zanotowalem sobie ;)
Tanie, tzn wersja 100% Arabici ciemno palonej w świątecznej promocji i nie z marketu!
Dawniej w cenie kilograma espresso kupowalem 0,5 kg single, a czasem  0,25kg, zdarzało sie nawet 0,2 kg w przyplywie emocji świątecznych pod przelew.
Owszem uważam te opcje jako budżetową i nie chcę nikogo urazić, mam świadomość tego że może coś jednak robię nie tak, albo najzwyczajniej w świecie ta kawa to nie jest mój target.
Świadomie wybralem taka kawe z uwagi na duza ilosc surowca, mała znajomość kaw ciemno palonych i prawdopodobienstwo powtarzalnosci w pierwszych próbach i początkach z "espresso".
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2019, 11:53:21 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #3439 dnia: 21 Grudzień 2019, 12:40:11 »
Czy naprawdę chcecie takiego forum? Ja nie chcę ...

Coś w tym jest...
Forum często dla niektórych ma służyć za biuro informacyjne outletu

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3440 dnia: 21 Grudzień 2019, 17:23:48 »
A ja zapytam od innej strony. Kwestia liczenia od włączenia pompy i pierwszej kropli w filiżance nie została rozstrzygnięta. Rozumiem, że można uznać mielenie za poprawne jak w NPF od razu leci strużka kawy, a nie kapie po kropelce, poci się itp, tak ?

Ja tak nie uważam. Na poczatku NPF się spoci, kapnie coś, być może będą 2-3 stróżki. Ten stan powinien w miarę szybko zbiegnąć do pojedynczego lejka i strumienia wielkości „mysiego ogonka”. I jeśli od włączenia do wyłączenia pompy minie 25-30 sekund i w filiżance jest 1:2, to jest książkowo.
Na to nakładamy filtr preferencji, języka i świadomie naciągamy.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3441 dnia: 21 Grudzień 2019, 18:27:38 »
Tylko czy te książkowe 25-30s. tyczy się też NPF'a? Bo przecież tutaj kawa dużo szybciej trafia do filiżanki jak w kolbie z wylewkami gdzie musi przebyć "dodatkową drogę".

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3442 dnia: 21 Grudzień 2019, 20:34:44 »
Liczenie od momentu włączenia pompy ma wadę, ponieważ nie uwzględnia szybkości narastania ciśnienia. Jeśli mamy dużo powietrza w bojlerze to ciśnienie będzie rosło wolniej i ekstrakcja zacznie się później. Liczenie od pierwszej kropli przynajmniej gwarantuje że mamy te 9 barów i ilość kawy w funkcji czasu zależy tylko od kawy.

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #3443 dnia: 21 Grudzień 2019, 20:54:37 »
@Heniutek arabika arabice nie równa...itp. Ja podałem Ci źródło i kawę która wg. mnie i moich umiejętności dość łatwo udaje się "sporządzić" z efektem który jest naprawdę zadowalający :)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3444 dnia: 21 Grudzień 2019, 21:14:42 »
Liczenie od momentu włączenia pompy ma wadę, ponieważ nie uwzględnia szybkości narastania ciśnienia. Jeśli mamy dużo powietrza w bojlerze to ciśnienie będzie rosło wolniej i ekstrakcja zacznie się później. Liczenie od pierwszej kropli przynajmniej gwarantuje że mamy te 9 barów i ilość kawy w funkcji czasu zależy tylko od kawy.

Apeluję - nie dajmy się zwariować - to są pewne wartości umowne. Do nich trzeba przyłożyć to co nam smakuje.

Aż tak nie wnikałem w wewnętrzny mechanizm ekspresu - to jak narasta ciśnienie i resztę - profil ciśnienia - traktuję jako cechę mojej maszyny i nie wnikam. Na chłopski rozum, jak już chcesz to rozkminiać, jak mam HX to tego twojego powietrza jest mało i połowę czasu nie traci się na jego zbudowanie.

Nie zrozum mnie źle - jestem inżynierem z wykształcenia i też lubię ścisłe numerkowe podejście. Ale pilnuję, żeby się nie zatracić w liczeniu kosztem smakowania.

Tylko czy te książkowe 25-30s. tyczy się też NPF'a? Bo przecież tutaj kawa dużo szybciej trafia do filiżanki jak w kolbie z wylewkami gdzie musi przebyć "dodatkową drogę".

Liczę od włączenia pompy (bez preinfuzji), mało mnie interesuje jakiego typu kolba jest zapięta. Moja waga to Brewista Smart Scale - tryb 2 idealnie się nadaje: stawiam filiżankę, tarowanie, włączam pompę, startuje się zegar na wadze po tarowaniu (w momencie włączenia pompy).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3445 dnia: 21 Grudzień 2019, 21:29:01 »
Przecież te pierwsze krople wcale nie muszą zależeć od ciśnienia akurat 9 bar...

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #3446 dnia: 21 Grudzień 2019, 21:59:53 »
Jaki jest wpływ powietrza w bojlerze na ciśnienie produkowane przez pompę? Przecież o prędkości narastania tego ciśnienia będzie przede wszystkim decydować wydajność samej pompy, może większe ciśnienie w bojlerze czyli i na wejściu pompy przyspieszy jej pracę? O to chodzi? Tylko czemu powietrze miało by coś zmieniać? Rozumiem że więcej luftu powoduje wolniejsze rozgrzanie go, ale przecież zaczynasz ekstrakcję po nagrzaniu i osiągnięciu określonej stabilnosci.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #3447 dnia: 21 Grudzień 2019, 22:03:26 »
@Heniutek - bardzo mocno nie chcesz podać nazwy kawy (z jakiej palarni itd.) na jakiej ćwiczysz. Kup sobie polecane kawy na początek jak Ariadna od @Antonio lub Mujeres od @ranGo i na tych kawach ćwicz uzyskanie odpowiedniego espresso.
@Perzua - kwestia liczenia czasu jest indywidualna i na forum jak można zauważyć są dwie szkoły. Najważniejszy na końcu i tak jest smak i Twoje osobiste preferencje. Ja bym musiał super grubo mielić, żeby zmieścić się w 25-30 sekundach od włączenia pompy.
@Henry - pierwsze krople jak zauważył @Antonio nie muszą być wcale przy 9 barach. Na maszynach z możliwością profilowania przepływu lub ciśnienia możesz mieć pierwsze krople przy dużo mniejszym ciśnieniu.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #3448 dnia: 21 Grudzień 2019, 22:30:25 »
@Heniutek - bardzo mocno nie chcesz podać nazwy kawy (z jakiej palarni itd.) na jakiej ćwiczysz. Kup sobie polecane kawy na początek jak Ariadna od @Antonio lub Mujeres od @ranGo i na tych kawach ćwicz uzyskanie odpowiedniego espresso.

Dzięki, nie chce robić reklamy, ani tym bardziej antyreklamy.
Jak wykończe większość z tego co mam, na 100% zamówię te 2 kawy.
Popróbuje jeszcze drobnej mielić, albo nawet pokusze się o zmielenie w recznym i porównam.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2019, 22:49:04 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3449 dnia: 22 Grudzień 2019, 08:24:08 »
Przecież te pierwsze krople wcale nie muszą zależeć od ciśnienia akurat 9 bar...
Wskazówka od jakich czasów ekstrakcji zacząć jest raczej skierowana do początkujących, co zazwyczaj oznacza prostą maszynę. Wydajność Ulki nie pozwala na szybki wzrost ciśnienia.  "Docelowe" może być różne (nie wszystkie tanie ekspresy mają OPV) ale przynajmniej w tym momencie jest już w miarę stabilne.

To tak technicznie. Bo ja też mierzę od startu pompy bo tak wygodniej ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi