;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 406116 razy)

Online rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 718
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2910 dnia: 11 Styczeń 2019, 12:50:32 »
Ja używam tej wody do gotowania - jak potrzebny wrzątek. Wtedy raz na dzień- dwa mam świeżą, bo do garnka na np. parówki czy jajka schodzi całość.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1042
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2911 dnia: 11 Styczeń 2019, 15:00:56 »
Tak się generuje sporo kamienia...


Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1229
  • Pomógł: 19
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2912 dnia: 11 Styczeń 2019, 16:26:49 »
Fakt że zimna kolba i nienagrzana filiżanka to więcej owoców, poeksperymentuję w tym kierunku jeszcze.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1042
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2913 dnia: 11 Styczeń 2019, 16:44:13 »
Nie mieszać, zimna filiżanka to lepszy odbiór espresso.

Zimna kolba może zmniejszyć temperaturę ekstrakcji, to raczej dla ciemno palonych kaw jak jest ustawiona wysoka temperatura wody.
Dla jasno może zrobić pod-ekstrakcję...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1229
  • Pomógł: 19
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2914 dnia: 11 Styczeń 2019, 17:00:08 »
Czy już potrzebuję PIDa ? Ktoś chętny na HXa ?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1042
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2915 dnia: 11 Styczeń 2019, 19:50:55 »
W HX bez problemu regulujesz temperaturę flushem...
Przy czym jak w jansych kawach pomaga niższa temperatura, to na 90% masz undekstrakcję w normalnym trybie, z zimną wchodzisz w 16% (loklane optimum) gdzie rezultaty są lepsze niż 17-18.5%

Proponuję WDT jak nie robisz...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1229
  • Pomógł: 19
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2916 dnia: 11 Styczeń 2019, 20:16:30 »
@lucasd nic nie rozumiem, możesz mi jak zwykłemu baranowi wytłumaczyć  :picardpalm:

WDT robię za każdym razem.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1042
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2917 dnia: 11 Styczeń 2019, 21:18:56 »
Według Rao
Ekstrakcja kawy wygląda tak:
16% słodycz (ristretto 1:1 zazwyczaj tu ląduje)
17-18.5% płasko
>18.5% balans
>xx% nadekstrakcja drewno lub utrata czegoś (wartość zależy od kawy, wody, sprzętu, techniki)

Znajdź też kompas Matta Pergera i skorzystaj w celu kalibracji.
Np.
Standard 2:1 20g->40g
masz podekstrakcję spróbuj 20->50g
masz nadekstrakcję 20->30g

Na początku takie same nastawy młynka i długość flusha (więcej flusha - zimniejsza woda, mniej cieplejsza)

Offline minero

  • Wiadomości: 43
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: GClassic '18
  • Młynek: M5, HSkerton
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2918 dnia: 12 Styczeń 2019, 23:35:22 »
Mam do was pytanie co prawda bez wielkiej ilosci szczegolow ale wszystko przede mna. Jeszcze dobrze nie przerobilem mlynka wiec aktualnie miele sobie troche wiecej,nie na biezaco. Zastanawiam sie czy grubosc dobra bo wychodzi mi dosc gorzki smak i aromat spalonego drewna.
Kawy 12g w podwojne sitko GC, wagi ekstraktu nie znam gdyz jeszcze nie kupilem wagi jubilerskiej. Co jest ciekawe dosc szybko sie nalewa i mala crema. Pytanie gdzie zwrocic uwage i co moze miec na to wplyw? Zalaczam jaka kawa i jaki stopien mielenia.
Patrzac to o czym piszecie to moze problemem byc to ze czasami przeciagne ekstrakcje zeby wypic wieksza kawe a nie espresso?
Sledze juz chwile ten watek, wiem ze glupie moje pytania ale moze cos doradzicie na co zwracac uwage i co wazne przy takim skutku..

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, V60-02, Kalita 185, Chemex, Aeropress + Prismo, Gabi
  • Młynek: Niche Zero, Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2919 dnia: 12 Styczeń 2019, 23:52:10 »
Bez uzysku ciężko powiedzieć.
Jeżeli szybko się nalewa to albo za grubo zmielone albo jest kanalowanie i woda znajduje szybkie ujście.

1. Zakup dobrą kawę - lista palarni na forum jest spora i wystarczająca.
2. Zakup wagę - ważne jest ile kawy sypiesz i ile kawy uzyskujesz i w jakim czasie - powinieneś mieć ratio 1:2 w czasie 25 sekund.
3. Poczytaj o WDT, nagraj filmik jak przygotowujesz kawę i dzięki temu łatwiej będzie ocenić.
4. Ekspres służy do przygotowania espresso - nie przeciągaj kawy - chcesz dużą czarną to wypij americano lub jakieś metody alternatywne. Nie warto robić sobie pod górkę.

Online rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 718
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2920 dnia: 13 Styczeń 2019, 09:27:51 »
Tak się generuje sporo kamienia...

Dlaczego? Pytam z perspektywy tego względem samego używania dyszy pary i wody z grupy (bez wylewki).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6246
  • Pomógł: 72
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2921 dnia: 13 Styczeń 2019, 12:20:41 »
bo wychodzi mi dosc gorzki smak i aromat spalonego drewna.
Nic się tu nie da zrobić. Kawy S są dokładnie takie.

Offline minero

  • Wiadomości: 43
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: GClassic '18
  • Młynek: M5, HSkerton
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2922 dnia: 13 Styczeń 2019, 12:25:13 »
Aktualnie mam wage kuchenna wiec sprawdzic moge uzysk juz po. W ciagu 11s wyszlo 50g. Nie ma kanalowania bo ciastko jest ciapkowate ale nie widze kanalowania bo na poczatku mi sie pojawialo. Czyli mielenie drobniejsze? Wtedy mi potrafilo sie przyklejac do sitka grupy.
A co sadzicie o stopniu mielenia na foto? Moze byc grubo? Aktualnie na na mlynku mam wartosc kolo 4

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1631
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2923 dnia: 13 Styczeń 2019, 12:41:48 »
Zwiększ dozę do 15 gram, uzysk 40-45g skoro lubisz lungo, czas 30-35 sekund. Będzie lepiej niż w Starbucks. A potem kup sobie jakiś blend od Java Coffe, Coffee Proficiency, Euro Cafe, Mastro Antonio (co tam masz bliżej). Fajnie jak zamówisz coś 10-14 dni od daty palenia. Staraj się zamówić taką ilość żeby wypić w ciągu 60 dni. I pewnie w torebkach 250-500 gram, żeby po otwarciu skończyć  każdą w  tydzień- dwa.
Edit : widzę że Kraków, więc możesz zacząć od palarni CP. Napij się u nich kawy żeby poznać smak, spytaj o przepis jak zaparzyli, kup te same ziaranka. I walcz. W  CP chyba nawet kurs espresso prosty możesz kupić.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2019, 12:45:10 wysłana przez pj.w »
---
Paweł
Gardelli - Rwanda Muhura / Mastro Antonio - Double Origin

Offline piomic

  • Wiadomości: 2287
  • Pomógł: 18
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2924 dnia: 13 Styczeń 2019, 13:38:48 »


Tak się generuje sporo kamienia...
Dlaczego?

Bo więcej wody przechodzi przez boiler.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything