Paaanyy, przeczytałem w kilka wieczorów chyba z 70 stron tego wątku i jak już mi się wydawało, że wszystko rozumiem, to czym dalej w to brnąłem, rozumiałem coraz mniej, a teraz to już w ogóle nic nie wiem... :p
Szczególnie, że mililitry objętościowo nie odpowiadają gramaturze (dużo cremy, mało cremy).
Dobra, poproszę o jasne wyjaśnienie mojego dylematu, bo już całkiem zgłupiałem.
Mam trzy sitka - pojedyncze, podwójne i oryginalne z NPF Rancilio, które mieści 21 gramów, więc nazwę je potrójnym.
I teraz tak:
- pojedyncze: 8 gramów kawy, ekstrakcja między 25-30 sekund; ile espresso powinienem uzyskać? Takie standardowe espresso to 30ml, ale czy jest otrzymywane z 8 gramów kawy? Zakładam, że między 16-24g. naparu jest w porządku, czy się mylę?
- podwójne: no tu już dylemat - 16 gramów kawy i teraz mi wychodzi, że około 30 gramów ekstraktu to jest to, ale w jakim czasie? Dobrze wnioskuję, że również między 25-30 sekund?
A może powinienem uzyskać 60 ml (skoro podwójne sitko, to i podwójna objętość standardowego espresso, czyli 2x30ml.)? No i w czasie 30 sekund, czy w minutę? :p
- sitko potrójne: tu już w ogóle nie wiem - 3xespresso, czyli 90 ml? Bo mi wychodzi, że 45 gramów będzie odpowiednio. A w jakim czasie tyle powinienem uzyskać? Standardowo 25-30 sekund, czy może czas x3, więc półtorej minuty ekstrakcji?
POMOCY!