;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 381916 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2317
  • Pomógł: 32
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2445 dnia: 10 Styczeń 2018, 23:39:26 »
rzy próbie dolania spienionego mleka "rozkrusza" się na drobne kawałki
Może to jakaś kawa dla budowlańców z zaprawą ?:D

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 547
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cappuccino Amore, alternatywa
  • Młynek: Nemox, projekt własny, stare stożki
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2446 dnia: 11 Styczeń 2018, 10:33:34 »
Wy to od razu "send nudes" byście chcieli :P Nie mam pod ręką, może wieczorem po pracy coś cyknę. Ale wracając do tematu, może to wynik tego, że mieszanka ma 60% robusty.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 245
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, V60, Kalita 185, Chemex, Aeropress + Prismo, Gabi
  • Młynek: Ascaso i-bar 15, Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2447 dnia: 11 Styczeń 2018, 22:29:25 »
Ratio zależy od kawy, tak jak temperatura czy preinfuzja.
Osobiście wybieram się co jakiś czas na kawę i ciastko do kawiarni, gdzie pytam doświadczonego baristy o porady.
Przykładowo ostatnio miałem dwie Etiopie Aramo i Kochere i dla Aramo stosowałem temperature 88 stopni i ratio około 1:2 - 1:2,5 zaś dla Kochere już 90 stopni i ratio pomiędzy 1:1 - 1:1,5. Smaki były inne, warte eksperytowania.
W każdym razie warto popytać, pochodzić albo zapytać dostawcy kawy o jakieś szczegóły co poleca na początku dla danej kawy (ratio, temperatura).
Na początek polecam, żebyście nagrywali filmiki, robili zdjęcia i wstawiali tutaj. Mi dużo osób tu pomogło i na spokojnie wam też pomoże.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6436
  • Pomógł: 94
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2448 dnia: 12 Styczeń 2018, 04:03:12 »
Ale wracając do tematu, może to wynik tego, że mieszanka ma 60% robusty.
Tak, crema z robusty jest jak galareta, można kroić nożem.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 547
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cappuccino Amore, alternatywa
  • Młynek: Nemox, projekt własny, stare stożki
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2449 dnia: 12 Styczeń 2018, 10:57:58 »
Dobrze, że małżonce bardziej potrzebne w kawie jest latte, a nie latte art :D Ale, niedługo kawa w młynie się zmieni to zobaczymy jak z tą cremą. Wydaje mi się, że wcześniej na 100% arabikach takiego efektu nie miałem.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2450 dnia: 16 Styczeń 2018, 10:41:12 »
Jak byście oceniali taką ekstrakcję: kawa Tufi doza 17,6 g uzysk 39 g w 35s ciastko suche, wypada w całości. W smaku b. dobrze :) Poniżej efekt w filiżance:

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: kawiarka, Ascaso Basic t-blok, aeropress
  • Młynek: Porlex mini, Ascaso i-2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2451 dnia: 16 Styczeń 2018, 10:47:21 »
Ja chyba trochę mniejszą dozę miałem przy tej kawie. Wygląda dobrze, smakuje dobrze :) Nic więcej nie trzeba.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5657
  • Pomógł: 54
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2452 dnia: 16 Styczeń 2018, 10:47:45 »
Czy przyniesiesz mi tę filiżankę? ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4076
  • Pomógł: 17
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2453 dnia: 16 Styczeń 2018, 11:03:28 »
Jak byście oceniali taką ekstrakcję: kawa Tufi doza 17,6 g uzysk 39 g w 35s ciastko suche, wypada w całości. W smaku b. dobrze :) Poniżej efekt w filiżance:

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Wygląda bardzo apetycznie ;-)



Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2454 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:03:29 »
Drodzy,

coś mi ta moja crema nie pasuje, jest jej strasznie mało i jest nietrwała, szybko znika (poniżej foto). Kawa smakuje w miarę ok, "nie wykręca pyska", kolokwialnie mówiąc.

Robione z 14 g espresso mujeres w podwójnym sitku w ascaso basic, myślę, że tamping ok, wychodzi równo. Ekstrakcja trwała 25 sekund.

Co może być nie tak?


Offline Kekacz

  • Wiadomości: 328
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rancilio Silvia v4 PID
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Stepless
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2455 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:08:30 »
Taka blada crema mogłaby sugerować niską temperaturę zaparzania. Mujeres ma kilka procent robusty, więc crema nie powinna być tak symboliczna. W ciemno tez zakładam, że jest bardzo świeża.
W młynku: Agust Gentile

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2456 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:10:42 »
Miło słyszeć ;)
@Antonio Trochę za daleko [emoji14]
@szubiq
Tyle cremy tuż po ekstrakcji? A jaki uzysk?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2232
  • Pomógł: 20
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2457 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:25:30 »
Crema w espresso mujeres powinna wyglądać mniej więcej tak

2018-01-16_12-24-16 by Marek Miklewski, on Flickr
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3799
  • Pomógł: 53
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2458 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:28:22 »
coś mi ta moja crema nie pasuje, jest jej strasznie mało i jest nietrwała, szybko znika (poniżej foto).

Inaczej kojarzę Mujeres :). Na zdjęciu jedno z dwóch espresso z podwójnego sitka.

https://images82.fotosik.pl/967/64b1933380ec6cdegen.jpg
Pomóż mi robię espresso


Crema jest ładna i obfita. Wygląda, że u Ciebie jest problem z temperaturą parzenia. Poza tym, może jest za mała doza, chociaż nie znam tego sitka. Kawy nie żałuj :).

Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2459 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:30:15 »
Taka blada crema mogłaby sugerować niską temperaturę zaparzania. Mujeres ma kilka procent robusty, więc crema nie powinna być tak symboliczna. W ciemno tez zakładam, że jest bardzo świeża.

ziarna były palone 5 stycznia, a kawa zrobiona 30 sekund przed zrobieniem zdjęcia

Miło słyszeć ;)
@Antonio Trochę za daleko [emoji14]
@szubiq
Tyle cremy tuż po ekstrakcji? A jaki uzysk?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka



Uzysk 55 g naparu. Zrobiłam teraz jeszcze raz, ale tym razem wszystko poleciało do 1 filiżanki, nie do dwóch. Proporcje wszystkiego takie same.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything