Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552050 razy)

Offline Gragor

• Ekspres: Ascaso ARC
  • Młynek: La Spaziale Astro 12
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2145 dnia: 30 Sierpień 2017, 13:31:54 »
Tak też pomyślałem - ale możliwe że waga nakłamała jak ją wytrzepało - filiżanka espresso w 2/3 wypełniona - nie powinno być więcej jak 60ml. Drobniej spróbuję. Co do ilości to tego siętrzymać czy zmniejszyć jasną dla doppio też do 14g?

Ekspres kolbowy nie służy do robienia kubka kawy. Z 16g uzyskałeś prawie 80g. To nie jest ratio 1:2 czy nawet 1:3. W 25s powinieneś uzyskać maksymalnie 40g a to i tak jest dużo.
 Taka ilość jaka uzyskałeś dała Ci kwas bo w pewnym momencie lała się woda zabarwiona lekko na żółto.
Może nie dopisałem - duże sitko - 2 porcje w filiżance espresso, czyli doppio z 16g. NIestety ale szkoda mi kawy żęby sprawdzić pojemność ile było po zaparzeniu. Waga jak napisałęm pokazywała chyba 78g dokładniej - ale waga też kuchenna 5kg - niby dokłądność do 1g - niby
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2017, 13:34:45 wysłana przez Gragor »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2146 dnia: 30 Sierpień 2017, 13:38:15 »
Jak dla mnie to na zdjęciu jest jakaś filiżanka przynajmniej ze 120 ml, taka do cappuccino. Napełniona w 2/3 czyli by wychodziło, że waga nie kłamie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #2147 dnia: 30 Sierpień 2017, 13:51:58 »
Zostań przy 16g i uzyskaj z tego to co ci smakuje. Tylko jak drobniej zmielisz będziesz miał mniej kawy w siku. Wtedy ewentualnie zwiększ doze do 17-18g. Jednak zrób jedną rzecz na raz. Niestety musisz liczyć się z tym, że trochę kawy się zmarnuje.

U mnie np. z comandante wygląda tak, że jak kawę mielę na 12 klikach to sypie nawet 19g. Jak mielę na 14 klikach to sypie 17g. Wszystko zależy od kawy.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2017, 13:55:48 wysłana przez Mader »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #2148 dnia: 30 Sierpień 2017, 13:55:37 »
Ja bym tylu zmiennych naraz nie wprowadzał. Zostańmy przy 16g i drobniejszym przemiale. Czas do uzyskania zakładanej gramatury naparu i tak ulegnie wydłużeniu, tym bardziej jeśli zwiększymy ilość kawy do 17-18g.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2149 dnia: 30 Sierpień 2017, 13:56:10 »
Dane zaparzania: Zelmer :) 16g, ok 50-60ml, 25s, 75-80g po zaparzeniu.

Rzeczywiście jest coś nie tak z pomiarami.
Zwykle 1 g naparu kawy ma objętość 1 ml. W zaokrągleniu. Espresso może ważyć mniej niż wynika to z przelicznika 1 g = 1 ml z powodu cremy.
Ale żeby napar ważył więcej niż wynika to z objętości to jakieś novum. Ciężka woda? ;)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Gragor

« Odpowiedź #2150 dnia: 30 Sierpień 2017, 14:05:21 »
NIeno - jak ciężka? 1ml waży 1g, więc nasycona woda kawą - gęsta - mus ważyć odrobinkę więcej.
Czyli miele drobniej, leje krócej i jutro test :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2151 dnia: 30 Sierpień 2017, 14:08:32 »
To w tą stronę nie działa. Espresso waży mniej niż to wychodzi z objętości z powodu cremy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Gragor

« Odpowiedź #2152 dnia: 30 Sierpień 2017, 14:15:18 »
No właśnie crema - była jak widać i to gęsta ale bardzo niska, po rozmieszaniu widać było kawę. Zobaczę co wyjdzie jutro.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2153 dnia: 30 Sierpień 2017, 14:20:02 »
NIeno - jak ciężka? 1ml waży 1g, więc nasycona woda kawą - gęsta - mus ważyć odrobinkę więcej.

Na poziomie pomiarów laboratoryjnych tak jest. Ale nie w takim wymiarze jak u Ciebie. I na pewno 1 ml czystego naparu kawowego nie waży 1,33 g, jak wynika z górnych wartości podanych przez Ciebie danych.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2154 dnia: 30 Sierpień 2017, 15:27:34 »
Czy to przypadkiem nie powinna być proporcja odwrotna? 1g espresso = 1,33 ml?

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #2155 dnia: 30 Sierpień 2017, 16:29:21 »
Panowie znów wątek się rozjeżdża. Czy nie można by po prostu przyjąć że 1 ml nie jest równy 1 g espresso i po prostu należy używać wagi bo ta nigdy nie kłamie niezależnie jaką objętość ma napar ? Koszt wagi tzw "dilerki" albo "jubilerskiej" to ok 30 zł. Dla postronnych taka informacja jest dużo łatwiejsza i bardziej czytelna niż dywagacje ile g ma 1 ml espresso - a to przecież nic stałego. Mam wrażenie że ważenie suchej kawy jak i uzysków jest standardem jak kiedyś włosie normy 25 s i nikogo chyba już to nie dziwi ? Może propagujmy ważenie podkreślając że jest ważne, ale nie siejmy zamętu w wątku, który powinien dawać informację "jak zrobić żeby dobrze zaparzyć espresso". Taki wątek powinien być czytelny i prosty w odbiorze, bo mimo iż przygotowanie espresso wymaga doświadczenia i wyćwiczonej sensoryki to nie są to trudne czynności - a ten ma już 144 strony... :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #2156 dnia: 30 Sierpień 2017, 17:34:15 »
a ten ma już 144 strony...

Tylko 144 strony, będzie 500 stron. Są pewne parametry które niejeden powinien użytkownik wykuć na pamięć. Nie wymagam, żeby to rozumiał. ;)
Gdybym miał komuś proponować to:
Espresso- 7,5 g kawy , 25 ml kawy, ekstrakcja 25 sek.
Doppio -   15  g kawy, 50 ml kawy, ekstrakcja 25 sek.
Tolerancja dla espresso i doppio (czas, waga, ml.) + - 10%
Patrz uważnie tolerancja, jest spora. Jak ona nie wystarcza to proponuję zrobić sobie gorącą herbatkę lub zimnego soku napić się.
Wszystko w temacie. Jak to ogarniesz to sobie zrób na inne sposoby. O ile tylko będziesz miał na to ochotę. :)

Czytać, czytać zadawać pytanie. NIE o to biega. Nauczyć się coś zrobić to znaczy trzeba jakiś kg. kawy na ten cel poświecić.
Jak ktoś oszczędny, leniwy, myśli, że na kawie zaoszczędzi, bo się ją nauczy wirtualnie zrobić, to mogę go zapewnić jesteś w błędzie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2157 dnia: 30 Sierpień 2017, 17:41:07 »
Espresso- 7,5 g kawy , 25 ml kawy, ekstrakcja 25 sek.
Doppio -   15  g kawy, 50 ml kawy, ekstrakcja 25 sek.

No ale czemu uparcie idziesz w te mililitry????

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #2158 dnia: 30 Sierpień 2017, 17:43:49 »
No ale czemu uparcie idziesz w te mililitry?

Masz słuszną rację  :redface:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2159 dnia: 30 Sierpień 2017, 18:49:01 »
Kiedy w końcu zrozumiesz, że:
a) uzysk liczy się w g, tak jak napisał manfred;
b) uzysk dla doppio to nie jest 1:3,33(minimum, bo liczyłeś nawet do 1:5) tylko 1:1,5-1:2,5 przy optymalnym 1:2;
c) doza to OKOŁO 15-18 g, nie ma sztywnej wartości bo:
d) doza jest zależna od sitka i nie można się trzymać żadnej podanej przez kogoś;
e) świat nie kręci się wokół Twoich teorii, które są oderwane od rzeczywistości
?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi