Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551554 razy)

Offline Jeżyk

Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2115 dnia: 29 Sierpień 2017, 12:06:09 »
krążek rozprowadzający przetoczyć w celu pogłębienia
Piszesz o prysznicu? To bardzo dobry pomysł, zwłaszcza jeśli chodzi o problem z głębokością sitek. Trzeba by się zorientować jak gruby jest ten element. Trzeba by to rozebrać i zwymiarować. Też nie mam tego ekspresu i tak na odległość trudno coś wymyślić sensownego. Można co najwyżej podsuwać rozwiązania już zastosowane w innych maszynach. Z drugiej strony wszelkie nieodwracalne przeróbki mogą tylko pogorszyć sprawę. Przecież Ascaso nie zrobiło czegoś na "odwal się" i ich inżynierowie wiedza co robią. Może być też tak, że gorsze rozwiązania są po to, żeby kupować lepsze, droższe maszyny. Któż to może wiedzieć.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2116 dnia: 29 Sierpień 2017, 12:19:02 »
Można też dowiercić kilka dziurek w tym krążku powiedzmy 6 bliżej krawędzi.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2117 dnia: 29 Sierpień 2017, 12:39:14 »
Wypróbuję opcję z blaszkami jak tylko jakąś znajdę i wytnę. W sprzęcie na gwarancji wiercić nie zamierzam :) Jeśli z blaszkami od razu będzie lepiej  to chyba nie ma się nad czym zastanawiać - sitko kosztuje mniej niż kilo kawy i załatwia sprawę.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #2118 dnia: 29 Sierpień 2017, 13:47:54 »
Wypróbuję opcję z blaszkami jak tylko jakąś znajdę i wytnę.
Ja to robiłem z puszki po Fancie - uważaj tylko, żebyś komuś nie stępił ulubionych nożyczek ;-). Jak masz, używaj nożyc do blachy.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #2119 dnia: 29 Sierpień 2017, 14:31:21 »
używaj nożyc do blachy.

Bardzo fajne do cięcia cienkiej blachy są nożyczki ratownicze. Można nimi przeciąć nawet pięciogroszówkę bez problemów. Można je kupić w sklepach medycznych. Do blaszki z puszek po napojach są aż za dobre. Tną taką blaszkę jak papier.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2120 dnia: 29 Sierpień 2017, 14:56:39 »
używaj nożyc do blachy.
Napisałem tak, żeby go nie pokusiło użyć zwykłych domowych nożyczek (a nie daj Boże nożyczek do paznokci) bo go mama/żona/kobieta/dziewczyna na miejscu ukatrupi.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2121 dnia: 29 Sierpień 2017, 15:02:51 »
Hehe, chciałem użyć takich większych krawieckich bo co to za blacha z puszki od napoju, prawie papier. Ale skoro mówisz że można się narazić żonie to poszukam nożyc do blachy.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2122 dnia: 29 Sierpień 2017, 15:08:56 »
takich większych krawieckich
Przetną bez problemu, tylko, że ostrza stępisz. Jak by się żona połapała, to dała by Ci popalić. To tylko aluminium, ale nożyczki tępi i to od jednego razu (sam sprawdziłem :-()

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #2123 dnia: 29 Sierpień 2017, 17:57:59 »
Przecież Ascaso nie zrobiło czegoś na "odwal się" i ich inżynierowie wiedza co robią. Może być też tak, że gorsze rozwiązania są po to, żeby kupować lepsze, droższe maszyny. Któż to może wiedzieć.

Jeżyku, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. ;) Inżynierem można być tylko na papierku. Teoretycznie wie pewnie wszystko, a jak tylko trafi się po drodze jakiś problem, to sobie z tym nigdy nie poradzi. Będzie bubel bublem poganiał. ;) :lol2:
Fakt, papierek dobrze mieć, lecz on nie czyni z człowieka dobrego fachowca.

Można też dowiercić kilka dziurek w tym krążku powiedzmy 6 bliżej krawędzi.

Z tymi dodatkowymi dziurkami to bym się poważnie zastanowił. :mhh:  Ascaso ma 3 otwory, a to jest sporo jak na wydajność Ulki. (Proszę nie róbcie mi teoretycznych obliczeń i nie wspominajcie o OPV . Dzięki)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2124 dnia: 29 Sierpień 2017, 18:36:59 »
Inżynierem można być tylko na papierku.
Można być li tylko na papierku, zgadza się, ale dlaczego zaraz sugerujesz, że tacy pracują dla Ascaso? Sądzę, że inżynierowie z Ascaso są OK, a firma ma na tyle dużą produkcję, że trzeba ją dokładnie zaplanować pod każdym względem: technicznym, estetycznym, ekonomicznym itd.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2017, 18:39:50 wysłana przez Antonio »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2125 dnia: 29 Sierpień 2017, 18:47:27 »
Większa ilość otworów w tym krążku chyba nic nie pogorszy tylko równiej rozłoży się siła na ciastku, otrzymamy fajny deszczyk z prysznica, jak zapniemy kolbę bez kawy to mamy pustą dużą dziurę i nic się z pompą nie dzieje 😀

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #2126 dnia: 29 Sierpień 2017, 19:01:17 »
@Antonio. To mnie źle zrozumiałeś.  :redface: Chodzi mi, że papier nie czyni człowieka fachowcem. Jedynie wykształconych. Być jednym i drugim to rzecz nie jest prosta.
A co do Ascaso, czy innej filmy produkującej ekspresy, to choćby mieli inżynierów z najwyższej półki to może wydarzyć się , że ich zapędy w pozytywnym słowa znaczeniu będą hamowane np. przez wzrost kosztów, motywacją kupna lepszego modelu, lub co my wymyślimy w przyszłości, żeby nasz sprzęt był bardziej atrakcyjny dla kupującego. Co nie znaczy, że będzie lepszy jakościowo. Jak z tym jest na tą chwilę? Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2127 dnia: 29 Sierpień 2017, 19:09:29 »
Większa ilość otworów w tym krążku chyba nic nie pogorszy tylko równiej rozłoży się siła na ciastku
Byli tacy, co próbowali - i nic. Rozwiązania (co już kilku z nas przetestowało) są dwa:
1) Blaszka zasłaniająca strymyczki wody,
2) Sitko prysznica IMS CI35WM.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #2128 dnia: 29 Sierpień 2017, 19:10:32 »
Tedi, proponuję by ten wątek dotyczył konkretnej pomocy w robieniu espresso a nie stanowił wywód na temat filozofii inżynierii...
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #2129 dnia: 29 Sierpień 2017, 19:31:46 »
Myślę, że ekspresy Ascaso powstały "na każdą kieszeń". Jak wszystko zresztą. Zauważ, że młynki też są tanie, w średniej cenie, drogie. Niedawno proponowałeś (skądinąd dobry pomysł) założenie do regulacji grubości przemiału w młynku Macap M2M przekłądnię ślimakową. To upgrade do wyższej kategorii. Myślę, że gdyby taką przeróbkę zafundowała fabryka, kosztował by więcej, ale co wtedy ze sprzedażą droższych młynków? Nie można zrobić taniego ekspresu, który zadowoli dużą grupę ludzi. Marketing panie, marketing. A teraz wróćmy do tematu...
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2017, 19:33:49 wysłana przez Jeżyk »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi