Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551898 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1935 dnia: 05 Maj 2017, 15:37:02 »
nie mierzyłem objętości, a jedynie wagę
A zmierz, bo okazuje się, że potrafi się zmieniać (kawa razem z cremą) dla 36 gramów kawy od 36 do 50 mililitrów.

Offline Denim

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione v2
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #1936 dnia: 05 Maj 2017, 15:45:10 »
@Denim
Nie przesadzaj z tymi 20-30 espresso pod rząd. Choćby nawet były smaczne  to od samego próbowania kubki smakowe zwariują ...
Wszystko z umiarem. Popróbuj dzis, jutro itd. Nie od razu Rzym zbudowano.

Ja wszystkiego nie proboje tylko chce dojść do momentu gdzie ekstrakcja w końcu nie będzie się szarpać i zawijać i będzie wyglądać tak jak ma wyglądać  poprawnie a z tym mam problem .Moje pierwsze espresso na tej maszynce o dziwo  było dobre  a potem zaczęło się coś chrzanić .Może to wina kawy a może kawy i maszyny albo tego i tego i tamtego  trudno to stwierdzić .same problemy .

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1937 dnia: 05 Maj 2017, 16:03:15 »
Moja kawa zakupiona do testu Salvador Shg z palarni tommycaffe palona 28 kwietnia .
Robię chyba już 20 espresso  :Bicz: :Bicz: i dalej kawa wychodzi ciemna z tym białym punktem co oznacza powyżej ekstrakcji .Ekspress był nagrzewany powyżej 45 min do godziny .Do sitka z podwójną wylewka wsypalem 17-18 g kawy Świezo zmielonej .Przed przystapieniem do ekstrakcji ,zrobiłem dosyć długiego flusha 13-15 s. NA 25  sekund ekstrakcji wyszło nieco ponad 25 ml kawy licząc z crema.

25 ml to za mało z 18g kawy jak wiesz z przytoczonej poniżej definicji ;)
Jak zrobić więcej kawy z tej samej dozy? Odrobinę grubiej zmienić, pozostawiając resztę parametrów takich samych.

No i przy HX ważny jest flush, spuszczasz wody tylko tyle żeby przestała syczeć. W zależności od tego jak długo ekspres stał wcześniej nieużywany ten czas flusha będzie różny. I znowu na początek, ważne żeby robić to powtarzalnie, czyli po skończonym flush, rozpoczynaj ekstrakcję mniej więcej po tym samym czasie, załóż sobie np 10 sek. Czym dłuższy czas tym temperatury wody rośnie. 
Dojdź do 50-60 ml w 25-35 sek. Potem zrób nam przyjemność i zważ, będziesz wiedział ile w tej objętości jest płynu a ile cremy. Pewnie będzie OK, w okolicach 36 g, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
I to powinna być Twoja baza do dalszych eksperymentów.

Offline Denim

« Odpowiedź #1938 dnia: 05 Maj 2017, 16:35:02 »
Moja kawa zakupiona do testu Salvador Shg z palarni tommycaffe palona 28 kwietnia .
Robię chyba już 20 espresso  :Bicz: :Bicz: i dalej kawa wychodzi ciemna z tym białym punktem co oznacza powyżej ekstrakcji .Ekspress był nagrzewany powyżej 45 min do godziny .Do sitka z podwójną wylewka wsypalem 17-18 g kawy Świezo zmielonej .Przed przystapieniem do ekstrakcji ,zrobiłem dosyć długiego flusha 13-15 s. NA 25  sekund ekstrakcji wyszło nieco ponad 25 ml kawy licząc z crema.

25 ml to za mało z 18g kawy jak wiesz z przytoczonej poniżej definicji ;)
Jak zrobić więcej kawy z tej samej dozy? Odrobinę grubiej zmienić, pozostawiając resztę parametrów takich samych.

No i przy HX ważny jest flush, spuszczasz wody tylko tyle żeby przestała syczeć. W zależności od tego jak długo ekspres stał wcześniej nieużywany ten czas flusha będzie różny. I znowu na początek, ważne żeby robić to powtarzalnie, czyli po skończonym flush, rozpoczynaj ekstrakcję mniej więcej po tym samym czasie, załóż sobie np 10 sek. Czym dłuższy czas tym temperatury wody rośnie. 
Dojdź do 50-60 ml w 25-35 sek. Potem zrób nam przyjemność i zważ, będziesz wiedział ile w tej objętości jest płynu a ile cremy. Pewnie będzie OK, w okolicach 36 g, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
I to powinna być Twoja baza do dalszych eksperymentów.

Nie wiem ale chyba wogole mnie nie zrozumieliscie 50-60 ml mi wychodzi zawsze problem mam tylko z konsystencja Espresso i ogólnie finalnym wygladem :))

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1939 dnia: 05 Maj 2017, 17:05:04 »
@siewcu
Astorie już naprawiłeś czy na Basicu ciągle parzysz?   ;)

Astoria stoi i czeka na fundusze, żeby kolejne części kupić... A Basic czeka na fundusze na kawę.

nie mierzyłem objętości, a jedynie wagę
A zmierz, bo okazuje się, że potrafi się zmieniać (kawa razem z cremą) dla 36 gramów kawy od 36 do 50 mililitrów.

Jak wrócę do tematu to ogarnę sobie jakąś metodę pomiaru ;) Ale jeśli masz to zmierzone, to kolejny dowód na to, że patrzenie na mililitry nie ma sensu.

Offline Denim

« Odpowiedź #1940 dnia: 05 Maj 2017, 17:09:20 »
Takie coś z golasa na szybko .W rzeczywistości crema jest nieco ciemniejsza . http:// m.imgur.com/VwxlP3v,ieLQr2p,YFd46EB

Ekstrakcja równo 25 sekund.Gramatura 18 g.W smaku jest kwasowosc i lekka slodycz oraz gorycz ktora pzostaje z tylu jezyka ale nie jest jakas uviazliwa W sumie nie wyczułem żadnych  nut cytrusowych  i winnych ogólnie nuda bez ciała .ciastko mokre ale plastyczne w sumie i tak źle chcoiaz nie wiem jak to się ma na golasie czy powinno wychodzić zawsze suche i plastyczne ?Podobno na golasie można z kawy wydobyć mniej słodyczy niż na standardowej wylewce i ogolnie kawa smakuje gorzej Jak to się ma w praktyce?
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2017, 09:30:51 wysłana przez fux »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1941 dnia: 05 Maj 2017, 17:48:53 »
chyba wogole mnie nie zrozumieliscie 50-60 ml mi wychodzi zawsze
A jak mieliśmy zrozumieć skoro napisałeś dokładnie tak:
Do sitka z podwójną wylewka wsypalem 17-18 g kawy Świezo zmielonej .Przed przystapieniem do ekstrakcji ,zrobiłem dosyć długiego flusha 13-15 s. NA 25  sekund ekstrakcji wyszło nieco ponad 25 ml kawy licząc z crema
Jak by nie czytać wychodzi 25ml z 18g.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1942 dnia: 05 Maj 2017, 20:44:51 »
Takie coś z golasa na szybko .W rzeczywistości crema jest nieco ciemniejsza . http:// m.imgur.com/VwxlP3v,ieLQr2p,YFd46EB

Podobno na golasie można z kawy wydobyć mniej słodyczy niż na standardowej wylewce i ogolnie kawa smakuje gorzej Jak to się ma w praktyce?

Zakładam że te dziury to od palców?
Bardzo krzywo z lewej niżej niż z prawej zdecydowanie.
Popracuj nad dystrybucją w sitku, nad równym tampingiem.
Jak chcesz suchsze ciastko zwiększ dozę, ale tym bym się na Twoim miejscu nie przejmował.
Przy NPF z racji konstrukcji, kontakt kawy z wodą jest parę sekund krótszy przy innych parametrach takich samych. Więc teoretycznie może to mieć znaczenie dla smaku, ale ja takich niuansów nie wyłapuje. Więc zostań przy NPF na razie bo łatwiej wyłapiesz błędy w dystrybucji. Przy takim ciastku powinieneś od razu zauważyć, że kawa pojawią Ci się z jednej strony najpierw, etc.

Offline Denim

« Odpowiedź #1943 dnia: 05 Maj 2017, 20:57:09 »

Podobno na golasie można z kawy wydobyć mniej słodyczy niż na standardowej wylewce i ogolnie kawa smakuje gorzej Jak to się ma w praktyce?

Zakładam że te dziury to od palców?
Bardzo krzywo z lewej niżej niż z prawej zdecydowanie.
Popracuj nad dystrybucją w sitku, nad równym tampingiem.
Jak chcesz suchsze ciastko zwiększ dozę, ale tym bym się na Twoim miejscu nie przejmował.
Przy NPF z racji konstrukcji, kontakt kawy z wodą jest parę sekund krótszy przy innych parametrach takich samych. Więc teoretycznie może to mieć znaczenie dla smaku, ale ja takich niuansów nie wyłapuje. Więc zostań przy NPF na razie bo łatwiej wyłapiesz błędy w dystrybucji. Przy takim ciastku powinieneś od razu zauważyć, że kawa pojawią Ci się z jednej strony najpierw, etc.

No mam problem z tampingiem.staram się jak mogę ale zawsze wyjdzie mi mała dolina i nierówno zachodzi ekstrakcja natomiast jak rozprowadze ja igła to już jest lepiej i nie ma przeważnie rozprysku ale ze zwiększeniem dosy już próbowałem i nie wiele to zmienia

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1944 dnia: 05 Maj 2017, 21:40:43 »
No mam problem z tampingiem.staram się jak mogę ale zawsze wyjdzie mi mała dolina i nierówno zachodzi ekstrakcja natomiast jak rozprowadze ja igła to już jest lepiej i nie ma przeważnie rozprysku ale ze zwiększeniem dosy już próbowałem i nie wiele to zmienia

Rozdzielmy dystrybucje od tampingu.
Dystrybucja czyli ułożenia kawy w PF. Tu albo namielesz bezpośrednio, albo robisz WDT czyli igiełką, niektórzy pomagają sobie palcem, niektórzy namielają z górką i strzepują nożem łyżeczką nadmiar. Generalnie, chodzi o to aby zmielone ziarenka były  możliwie jak najrówniej rozłożone w PF. Najprościej na początek - namielesz za dużo i zgarniasz. Spróbuj.

A potem robisz tamping, czyli wprowadzasz tamper do PF i przyciskasz zmielone ziarenka siłą 5-30 kg. Tak żeby uzyskać maksymalnie równą, ubitą powierzchnię kawy.

Offline Denim

« Odpowiedź #1945 dnia: 06 Maj 2017, 16:44:54 »
Chyba nie trafiam  z temperaturą przy strzale bo cały czas wychodzi gorzkie albo kawa jest do bani .W pojedynczej wylewce 7 gram ciężko wogole ubić  z 9 gramami ledwo to muszę dać 10 g a i tak ciastko jest mokre.Jezeli dalej tak będzie to chyba będę musiał zAinwestowac w termometr do grupy a i pewnie młynek trzeba będzie zmienić.ehhh

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1946 dnia: 06 Maj 2017, 17:08:17 »
Młynka najgorszego nie masz, termometr przydatny ale możesz sobie poradzić spuszczając wodę via pusta kolba - kiedy woda przestanie 'tańczyć' na wylewce, wtedy temperatura jest ok, zapinasz kolbę z kawą i 'strzelasz'. Możesz wtedy kombinować z przedłużeniem flusha o sekundę, dwie itd. (od momentu, gdy woda przestanie 'tańczyć).

Trudniejsze jest chyba jednak opanowanie pojedynczego sitka...

Offline Denim

« Odpowiedź #1947 dnia: 06 Maj 2017, 17:40:53 »
Młynka najgorszego nie masz, termometr przydatny ale możesz sobie poradzić spuszczając wodę via pusta kolba - kiedy woda przestanie 'tańczyć' na wylewce, wtedy temperatura jest ok, zapinasz kolbę z kawą i 'strzelasz'. Możesz wtedy kombinować z przedłużeniem flusha o sekundę, dwie itd. (od momentu, gdy woda przestanie 'tańczyć).

Przy mocno nagrzanej maszynie to trzeba aż 300 ml wody spuścić żeby osiągnąć optymalną temperaturę do strzału no ciekawie :)Bez termometru to jak błądzenie w lesie po ciemku a myślałem że przy takiej maszynie krótki flush maks 3 sekundy starczy a w praktyce jest zupełnie inaczej.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1948 dnia: 06 Maj 2017, 18:28:00 »
Rakiety tak mają :) Krótki flush wystarczy, ale pomiędzy strzałami. Metoda z tańczącą wodą jest sprawdzona i działa całkiem nieźle. Termometr albo od Erica albo z Korei, można też kombinować na własną rękę.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1949 dnia: 10 Maj 2017, 16:22:32 »
Mam problem, I dont know how to NPF :( https://www.youtube.com/watch?v=_P7x5ZoV-7w&feature=youtu.be zobaczcie to, nie wiem co robię źle, ekstrakcja dramat, wydaje mi się że dystrybucja dobra. Nie wiem czy żarna tępe, czy ekspres do d.. czy o co chodzi. Żarna na mój gust wydają się ok. Choć nie wiem jak wyglądają nowe. A może to po prostu ja jestem jakiś inny. Ekspres mam juz dość długo wiec raczej sie z nim oswoiłem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi