Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552509 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1875 dnia: 22 Kwiecień 2017, 15:37:42 »
czy są kawy które nie mają wogóle kwasowatości.

India Monsooned może być taka.

Offline Frozen Mężczyzna

• Ekspres: Rocket R58
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
« Odpowiedź #1876 dnia: 22 Kwiecień 2017, 15:38:25 »
Miałem ustawioną temperaturę na bojlerze na max czyli 115 st i też była kwaśna teraz mam ustawione 108, drobniej tez już mieliłem i ekstrakcję przeciągnąłem nawet do 1:25 sek aby wyszło 31 g naparu i tez była kwaśna wiec z tąd moje pytanie właśnie czy każde espresso jest kwaskowate bo może niepotrzebnie kombinuje

Offline bedrim Mężczyzna

• Młynek: CEADO E6P
« Odpowiedź #1877 dnia: 22 Kwiecień 2017, 15:45:19 »
A młynek masz nowy nowy?

Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1878 dnia: 22 Kwiecień 2017, 15:53:40 »
Miałem ustawioną temperaturę na bojlerze na max czyli 115 st i też była kwaśna teraz mam ustawione 108, drobniej tez już mieliłem i ekstrakcję przeciągnąłem nawet do 1:25 sek aby wyszło 31 g naparu i tez była kwaśna wiec z tąd moje pytanie właśnie czy każde espresso jest kwaskowate bo może niepotrzebnie kombinuje
Ciekawe, porównać musisz sobie w takim razie kawy, wypij sobie espresso w jakiejś sieciówce, w jakiejś lepsze kawiarni i zobacz, która bardziej kwaśna.
Jak ich to widać, po prostu musisz sobie kawę dosładzać, pić z mlekiem etc. Albo pić dużo aż się przyzwyczaisz.
Jak Twoja, to...: masz dobry młyn, dobre ziarno, dobry ekspres, pracuj nad techniką.

Offline Denim

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione v2
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #1879 dnia: 22 Kwiecień 2017, 15:59:43 »
Posiadam wysokiej klasy ekspress i jak narazie udało mi się może zrobić nim 2,3 razy dobre espresso niestety ale mimo wysokiej klasy to brakuje niestety termometru w grupie  bo ciężko w ciemno się wcelowac w optymalną temperaturę potrzebna do płynnej ekstrakcji .Myślę że wszystkie czynniki decydujące o jakości przygotowanego espresso cieśninie temperatura otoczenia ,optymalną temperatura w grupie jakości kawy czy jest swierza a nawet zakupionu w palarni nie gwarantuje sukcesu .Naprawdę jest masa frustruajacych rzeczy które mogą zniechęcić człowieka do robienia espresso jeżeli cały czas wychodzi kwasno gorxkie bez bedy bez niczego .Espresso nie wiele różniące się od tego z eksrpesa na 500 zł .Wydajesz masę pieniędzy  i potem okazuje się że nawet dobre checi nie wystarcza bo zawsze ,,coś,,

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1880 dnia: 22 Kwiecień 2017, 16:04:00 »

Posiadam wysokiej klasy ekspress i jak narazie udało mi się może zrobić nim 2,3 razy dobre espresso niestety ale mimo wysokiej klasy to brakuje niestety termometru w grupie  bo ciężko w ciemno się wcelowac w optymalną temperaturę potrzebna do płynnej ekstrakcji .

Myślisz, że termometr coś tu zmieni? "Wysokiej klasy ekspresy" rzadko je mają -- takie modyfikacje to zwykle inwencja zakręconych użytkowników.

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1881 dnia: 22 Kwiecień 2017, 16:17:25 »
Ciekawe, porównać musisz sobie w takim razie kawy, wypij sobie espresso w jakiejś sieciówce, w jakiejś lepsze kawiarni i zobacz, która bardziej kwaśna.
Jak ich to widać, po prostu musisz sobie kawę dosładzać, pić z mlekiem etc. Albo pić dużo aż się przyzwyczaisz.
Jak Twoja, to...: masz dobry młyn, dobre ziarno, dobry ekspres, pracuj nad techniką.

No tak młyn jest nowy 2 tygodnie tyle co ekspres, faktycznie muszę przejść się do jakiejś sieciówki i spróbować ichniejsze espresso i zobaczyć. Bo chce wyeliminować błędy jeżeli takowe popełniam :) kwaskowatość mi nie przeszkadza bo piłem kiedyś jacobs krung bardziej chodzi o to aby wyeliminować błędy w przygotowaniu espresso :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1882 dnia: 22 Kwiecień 2017, 16:19:15 »
Kiedy obejrzę dokładnie ciastko, to widać kanały (najczęściej przy brzegu ciastka). Co mogło pójść nie tak?
Jeszcze jedna możliwość przećwiczona przeze mnie - tamper o za małej średnicy.

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1883 dnia: 22 Kwiecień 2017, 16:43:39 »
Tamper wydaje sie być w sam raz. Wchodzi na styk :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1884 dnia: 22 Kwiecień 2017, 18:08:03 »
 @Denim, nie posiadam takich udogodnień i espresso niemal zawsze wychodzi smaczne, może nie idealne, tylko co to znaczy idealne, ale zawsze piję je ze smakiem. To niemal to wtedy kiedy ustawiam młynek pod nowe ziarna, które wymagają znacząco różnego przemiału.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #1885 dnia: 22 Kwiecień 2017, 20:10:35 »
@Denim, nie posiadam takich udogodnień i espresso niemal zawsze wychodzi smaczne, może nie idealne, tylko co to znaczy idealne, ale zawsze piję je ze smakiem. To niemal to wtedy kiedy ustawiam młynek pod nowe ziarna, które wymagają znacząco różnego przemiału.

Marek.

Mam tak samo. Ekspres z bojlerem dobrze nagrzany do tego prosty młynek i espresso praktycznie zawsze mi smakuje. Czasami odbiega od normy, kiedy wsypuje świeżą kawę i wymaga  to drobnej korekty młynka.

Wiem co to kwas bo kiedyś też tak miałem jak za bardzo się spinałem :) teraz? mielenie (oczywiście podwójne sitko), czasami ważenie, tamping, flush, zapięcie kolby, włączenie dzyndzelka i po 20-30s espresso gotowe. Czysta przyjemność :) proste rozwiązania są najlepsze :D

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1886 dnia: 22 Kwiecień 2017, 20:51:54 »

Marek.

Mam tak samo. Ekspres z bojlerem dobrze nagrzany do tego prosty młynek i espresso praktycznie zawsze mi smakuje. Czasami odbiega od normy, kiedy wsypuje świeżą kawę i wymaga  to drobnej korekty młynka.

Wiem co to kwas bo kiedyś też tak miałem jak za bardzo się spinałem :) teraz? mielenie (oczywiście podwójne sitko), czasami ważenie, tamping, flush, zapięcie kolby, włączenie dzyndzelka i po 20-30s espresso gotowe. Czysta przyjemność :) proste rozwiązania są najlepsze :D
No to ja proszę Twoją receptę aby się pozbyć kwasu :) powiem na marginesie że się nie spinam, raczej traktuje to jako dobrą zabawę aczkolwiek chciałbym wyeliminować tą kwaśność przynajmniej w 50 %

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #1887 dnia: 22 Kwiecień 2017, 21:44:00 »
Nie wiem czy to Ci coś pomorze, mamy dwa różne sprzęty, DB vs HX. Używam sitka IMS 12-18 g, tego z przetłoczeniem na sprężynkę. Młynek ustawiam tak, żeby uzyskać z 16,5 g kawy 33 g naparu w 25-30 s. Ekspres rozgrzewam minimum 40 min z zapiętą kolbą. Mielę do kieliszka shotglass, mieszam kawę wykałaczką, żeby rozbić grudki, przesypuję kawę do PF (shotglass i sitko mają tą samą średnicę, więc łatwo do siebie przyłożyć i obrócić o 180*). Wykonuję tamping z nutacją raczej lekki (nie sprawdzałem ile kg). Puszczam flush, dosyć długi, aż skończy skwierczeć woda. Gdzieś czytałem, że w DB z PID flush chłodzący nie będzie potrzebny, ale nie wiem. Zapinam kolbę podstawian filiżankę i leję 33-34 g naparu.

Cała filozofia.

Jak kawa jest za gorzka to przedłużam flush, za kwaśna jeszcze nie wyszła przy poprawnej ekstrakcji.

Inna sprawa, że wyraźnie rozróżniam kwas przy nieprawidłowej ekstrakcji i przyjemną kwasowatość kawy przy prawidłowej.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2017, 22:14:57 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1888 dnia: 22 Kwiecień 2017, 22:02:17 »
Miklas, spróbuj z laniem kawy na wagę, a nie objętość. Też trochę zmienia.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #1889 dnia: 22 Kwiecień 2017, 22:16:12 »

Miklas, spróbuj z laniem kawy na wagę, a nie objętość. Też trochę zmienia.

Na wagę, na wagę, oczywiście, że tylko tak. Wkradł się błąd, już poprawiłem. Dzięki za czujność. :-)

Marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi