Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552735 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1740 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:13:53 »
mathos, mi na Basicu wychodzi dobre espresso. I crema jest, i espresso bardzo dobre(i powtarzalne), i ratio odpowiednie... Choć czuję, że dałoby się z tej kawy więcej wyciągnąć. Masz jak spróbować z innym młynkiem? Mi z CM702 nic nie wychodziło, na MSJ nie ma problemów...

@siewcu
za ratio odpowiadasz Ty jako barista,  nie ekspres
szkoda że Wrocław daleko, bo ewentualnie mógłbyś swoją kawę zaparzyć u mnie, zobaczyłbyś czy można wycisnąć z niej więcej  ;)

« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 12:19:01 wysłana przez PiotrekBM »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1741 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:29:50 »
Ja mam gdzie zaparzyć kawę na lepszym sprzęcie ;) tylko nie chcę, bo pojawi mi się niezdrowe ciśnienie na naprawienie Astorii... a nie mogę sobie na to pozwolić w tym momencie. Choć, tak jak pisałem, czuję, że da się z niej więcej wyciągnąć.

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1742 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:34:25 »
Naprawiaj Astorie i nie zastanawiaj się.
Cisnienie po kawie z  Ascaso czy Astorii pewnie podobne,  ale po tej z Astorii " morda" będzie bardziej zadowolona   [emoji38]

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1743 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:50:23 »
Tylko finanse nie pozwalają, a nie chcę robić czegoś, czego będę żałować... Czyli uruchamiać karty kredytowej.

« Odpowiedź #1744 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:54:36 »
Jak chcesz.
Ja mając Astorie w domu, nie zastanawiałbym sie  ( oczywiście jeśli koszt naprawy nie jakiś kosmicznie drogi).
Karta jest po to żeby z niej korzystać ,  tylko "z głową"  :)

ps. to trochę tak jakby mieć Porsche w domu , nie kupić opon do niego i jeździć ...Skodą
ale to tylko  moje zdanie... w kwestie finansowe  forumowiczów nie ingeruje,  szanuje ich zdanie  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 16:38:06 wysłana przez PiotrekBM »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1745 dnia: 13 Kwiecień 2017, 16:07:33 »
Gdybym miał jak to zrobić, to bym kupił tę grzałkę :) No ale jest jak jest, w razie czego mogę zawsze pojechać albo do Targowej, albo do Małej Czarnej, albo do forumowego kolegi, który ma bodaj Europiccole :)

Zresztą, heh... dwie próby. Dwa razy przed parzeniem włączyłem tryb pary na 5-7 sekund, żeby nie zagrzało za bardzo, ale podniosło temperaturę w bojlerze. Od razu inny smak...
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 17:56:53 wysłana przez siewcu »

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1746 dnia: 13 Kwiecień 2017, 20:59:25 »
O masz :sciana: Przyszedł mój długo wyczekiwany Compak K3. Rozkręciłem go, wyczyściłem, złożyłem do kupy i... zmarnowałem 0,5kg Ariadny... Poszedłem po rozum do głowy, coś tam przeczytałem, coś tam obejrzałem i znalazłem punkt 0. Pomóżcie co teraz. Jak nie marnując ostatniego 0,5kg kawy wstrzelić się w pobliże espresso?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1747 dnia: 13 Kwiecień 2017, 21:15:45 »
Och, znowu ten Arc ;). Spokojnie... dozujesz normalnie, tak by wypełnić sitko do przyzwoitej objętości. Robisz espresso, sprawdzasz jak się zaparza. Jeśli za długo, to kręcisz w stronę grubego mielenia; jeśli za krótko, to w stronę drobnego. Po zmianie ustawień, mielisz całe sitko i wyrzucasz na bok. Kolejne mielenie jest z tego nowego ustawienia. Zaparzasz i patrzysz co się dzieje... Proste :). Na razie nie przejmuj się timerem, nie korzystaj z niego. Staraj się tylko ustawić stopnień zmielenia. Później dobierzesz sobie czas mielenia.

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1748 dnia: 13 Kwiecień 2017, 21:43:41 »
A od jakiego punktu zaczac poszukiwania? Compak k3 ma na podziałce 110 kresek, przy czym 110 to prawie pełny obrót. U mnie zero wypadło na 1.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1749 dnia: 13 Kwiecień 2017, 22:08:29 »
Nie kieruj się żadnymi numerami... Wszystko jest tu umowne i względne. Jeśli jesteś w miejscu, gdzie żarna się stykają, słyszysz jak się o siebie ocierają, to przekręć śrubę o 1/4 obrotu w stronę grubego mielenia i od tego zacznij poszukiwania espresso :).
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 22:11:36 wysłana przez Antonio »

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1750 dnia: 14 Kwiecień 2017, 00:35:22 »
 :sciana: :sciana: :sciana: Zacząłem od 1/4 obrotu śruby i z 16g dostałem 32g lury w 12s... Zlew... Tym sposobem doszedłem do ok. 1/10 obrotu śruby od styku żaren i z 16g dostałem 32g w 15s... Zlew, zlew, zlew! Jak to możliwe?! Przeczytałem całe 117 str. tego wątku i jestem bezradny. Zrezygnowany zdjąłem górne żarno, żeby wyczyścić mlynek i zacząć od nowa jutra i jedyne co zwróciło moją uwagę to czop kawy przy wylocie. Pomimo tego do kolby leciało dość sprawnie. Jeśli zatkałem młynek, to jakim cudem wylatywało tak grube ziarno? Pomocy!
Pokonany i upokorzony przez nowy młynek idę spać.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1751 dnia: 14 Kwiecień 2017, 01:15:49 »
Nie poddawaj się :) Jakiś przemiał w środku zawsze będzie, na początku się zawsze coś uzbiera... Rozbierz na spokojnie jeszcze raz, wyczyść wszystko dokładnie, poskładaj dokładnie tak, żeby pasowało, tylko wszystko na spokojnie - ja tak zrobiłem ze swoim MSJ. Chwila zeszła, potem kilka szotów na próbę, i jak już znalazłem pi razy oko punkt przemiału na kawie z lidla, to na normalnej poszło bardzo szybko - raz w lewo, raz w prawo, potem między tymi i wyszło tak, jak powinno. I musisz zwrócić bardzo uwagę na jedną rzecz - równy tamping. Jak mi się krzywo ciastko ułoży w sitku po ubiciu, to albo za szybko, albo za wolno leci... No i sypię więcej niż 14 gram do sitka, ostatnio zważyłem z ciekawości ile zostaje w sitku, było to około 16,1-16,2 grama i wychodzi dobrze.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1752 dnia: 14 Kwiecień 2017, 07:47:54 »
Tego typu młynki mają dużą retencję, tzn. sporo zmielonej kawy tkwi między żarnami a wyjściem. Jeśli zmienisz ustawienia, to musisz się pozbyć tej zmielonej wcześniej kawy. Opisz może co dokładnie robisz z młynkiem. Ten młynek nie za bardzo nadaje się do pracy z pustym hopperem, do mielenia odmierzonych, małych porcji kawy. Hopper powinien być napełniony ziarnem.

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1753 dnia: 14 Kwiecień 2017, 10:45:10 »
Z teorii jestem chyba nieźle przygotowany ;) Hopper zasypany ok. 5 cm powyżej wylotu i mielę. Potem zmiana ustawień i mielę. Pierwsza kolba do śmieci, z drugiej ekstrakcja. Doza - 16 g, tamping lekki. W ten sposób skręciłem młynek od 1/4 obrotu (od styku żaren) do 1/10 i nie odnotowałem jakiś szczególnych sukcesów - czas ekstrakcji (16/32g) zwiększył się z 12 do 15 s...

Tego typu młynki mają dużą retencję

Czy w takim razie przy każdej większej zmianie grubości przemiału (od 1/4 do 1/10 to chyba spora zmiana) powinienem rozkręcić młynek i wyczyścić? Może jedno sitko na straty to za mało, żeby usunąć zalegającą kawę?

Chwila zeszła, potem kilka szotów na próbę, i jak już znalazłem pi razy oko punkt przemiału na kawie z lidla, to na normalnej poszło bardzo szybko - raz w lewo, raz w prawo, potem między tymi i wyszło tak, jak powinno.

Zdania są podzielone jeśli chodzi o ustawianie młynka do kaw marketowych. Może jednak powienienem spróbować tak, jak pisze @siewcu...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1754 dnia: 14 Kwiecień 2017, 10:48:30 »
Nie, absolutnie nie musisz rozkręcać młynka za każdym niepowodzeniem ;). Próbuj dalej, najwyraźniej jeszcze drobniej trzeba kawę zmielić. W jakim stanie są żarna?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi