Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550165 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #645 dnia: 18 Wrzesień 2015, 10:49:31 »
Macieju, to jest kawa z 11/09, tym razem bez Etiopii, dość konkretne palenie, więc powinna się dobrze zaparzyć, bez fajerwerków w NPF. Moim zdaniem coś nie tak jest z dozowaniem...

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #646 dnia: 18 Wrzesień 2015, 10:52:28 »
Aaa, to zmienia postać rzeczy. Trzeba drobniej mielić i dobrze ułożyć w sitku.

W młynie: ziarna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #647 dnia: 18 Wrzesień 2015, 11:03:15 »
Tak, ale wg Magelenki już drobniej się nie da...  :-\ Tymczasem w jej ekspresie woda pruje przez kawę, jakby kawy w sitku prawie nie było.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2015, 11:06:18 wysłana przez Antonio »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #648 dnia: 18 Wrzesień 2015, 11:10:37 »
@Magdalenka,

Wrzuć nagranie całego procesu, od ustawiania młynka, aż po koniec ekstrakcji, może dojdziemy, gdzie jest problem.
Wrzuć też zdjęcie przemiału, najlepiej na kartce w kratkę, gdzie część kopczyka przygnieć palcem, tak żeby było widać ślad po przygnieceniu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #649 dnia: 18 Wrzesień 2015, 11:40:52 »
No i pokaż tamper którego używasz...
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #650 dnia: 18 Wrzesień 2015, 12:57:26 »
Przemiał: Jeśli chodzi tą kwestię to sprawdziłam kiedy żarna stykają się i troszkę przekręciłam i zmieliłam kawę. Nie sądziłam, że będę musiała już na początku skręcać młynek maksymalnie i mielić - też tak macie?

Czy na pewno żarna się stykały bez ciała obcego?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline johnyKMSA Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini
« Odpowiedź #651 dnia: 18 Wrzesień 2015, 13:07:37 »
A ja mam inny problem. Wychodzi mi poprawne espresso, czas to zalecane 20-30s, ~36g kawy. Ubijam lekko. Ale cały czas wydaje mi się, że mielenie jest zdecydowanie za grube, pod palcem jakby drobny piasek. Nie mam żadnych grudek w zmielonej kawie, jak często widzę na filmach. Kawa wychodzi smaczna więc nie jest to jakiś straszny problem ale jakoś nie daj mi to spokoju.
Postaram się podesłać zdjęcie.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #652 dnia: 18 Wrzesień 2015, 14:03:16 »
Nie mam żadnych grudek w zmielonej kawie

Ludzie wydają grube tysiące, zmieniają młynki po kilka razy, bawią się w jakieś WDT, RDT i inne cuda żeby pozbyć się tych gródek, a Tobie ich brakuje? [emoji12]

Po prostu ciesz się, że ich nie masz. Jak chcesz sprawdzić przemiał, zastosuj się do mojej instrukcji robienia zdjęcia przemiału kilka postów wyżej

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
« Odpowiedź #653 dnia: 18 Wrzesień 2015, 14:08:24 »
Pan na filmie poprawia dystrybucję za pomocą drucianą którym miesza. Może też tak zrób bo ewidentnie na twojej ekstrakcji widać ogromny problem z ddystrybucję. Przy poprawnej dystrybucji mieląc tuż przy styku żaren powinien się zatkać ekspresji i nic raczej nie poleci.

I moze na początek ucz się na oryginalnym ssitko.VST wymaga drobniejszego mielenia o ile pamiętam. Opanuj podstawowe akcesoria a potem ucz się VST.

Ja również dostrzegam dysonans między poprawną dystrybucją a moją... prosiłam nawet aby chłopak mocniej ubił (swoją drogą słuchajcie... przed chwilą wrócił z pracy i oznajmił, że się zwolnił by robić kawę :) rodzina zarażona! :D) ale to nic nie dało - poza tym ludzie naprawdę lekko tampują kawę xD szczególnie, że mielę tuż zaraz obok styku  żaren... w Gaggi, która miała 15 barów z którą używałam co prawda zmielonej kawy już w sklepie to udawało mi się zatkać ekspres. Powiedz to ile na ślepym sitku powinanm mieć poprawnie barów?

Ta kawa z filmu to Red? Jeżeli tak to zmień sitko na większe i laduj tam 18g. Jaka jest data palenia Red? Podejrzewam, ze z misiac temu. Doza 15-16 g to do Ariadny.

Tak, to była MA Top Red palona tydzień temu dokładnie. Czyli przy tej kawie muszę mieć więcej kawy? Dlatego tak? Tzn tutaj ma znaczenie rodzaj palenia, rodzaj kawy ile ma być w sitku?

C
tamp ma byc sredni lub lekki.

Mocny doslownie nic nie daje (chyba ze jestes Pudzian i wyciskasz >200kg), tylko wrecz moze popsuc.

Do VST 15 pakujes max 16g, normlanie 15g. One sa trudne w obsludze i wymagaja drobniejszego mielenia i doskonalej dystrybucji,
sprobuj tych z zestawu.

Takie też odniosłam wrażenie kiedy oglądam filmy na youtubie - ludzie bardzo mało siły wkładają w to i dysrybucja jest wolna. Ja cisne ile mam energii w dłoniach i sami widzieliście... leci jak... czyl

drobniejszego mielenia? Ale drobniej już nie mogę xD

zaraz poproszę chłopaka aby nagrał cały proces i sami ocenicie - ja po ostatnim swoim filmiku ogarnia mnie stres na samą myśl :P

Jesteście kochani! Zabieram się do pracy! Zaraz wrócę z bagażem informacji :)
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2015, 14:14:16 wysłana przez Magelenka »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #654 dnia: 18 Wrzesień 2015, 14:37:59 »
A jak długo mieli się te 15g? Wg mnie powinno to trwać ok. 12-15 sekund.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2015, 14:56:54 wysłana przez Antonio »

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #655 dnia: 18 Wrzesień 2015, 16:04:14 »

Takie też odniosłam wrażenie kiedy oglądam filmy na youtubie - ludzie bardzo mało siły wkładają w to i dysrybucja jest wolna. Ja cisne ile mam energii w dłoniach i sami widzieliście... leci jak... czyl

drobniejszego mielenia? Ale drobniej już nie mogę xD

zaraz poproszę chłopaka aby nagrał cały proces i sami ocenicie - ja po ostatnim swoim filmiku ogarnia mnie stres na samą myśl

Jesteście kochani! Zabieram się do pracy! Zaraz wrócę z bagażem informacji

Powtorze cisnac mocno SZKODZISZ, ryzyko bledu za duze (krzywe ciastko) itp..
Naciskaj lekko lub srednio. Duza sila nic nie daje, 9bar generuje o wiele wiecej ...

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
« Odpowiedź #656 dnia: 18 Wrzesień 2015, 17:49:28 »
Młynek

Ustawienie żaren:

- do samego styku i troszkę odrkęcamy - musicie oglądaćz głosem :)

W załączinkach zdjęcia przemiału. Przeglądam ten wątek od początku i kiedy patrze na te wasze przemiały to wydają mi sę drobniejsze? Mam jeszcze kawy trochę zmielonej w sklepie i ta zmielona tam jest taka bardzo zbita, bardziej lepka, jakby drobniejsza... czy mi się tylko wydaje?

Zaraz nakręcę ekspres.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #657 dnia: 18 Wrzesień 2015, 17:54:51 »
OK, punkt "0" młynka jest uchwycony. Kawa ze sklepu jest mocniej wypalona, zatem mniej gęsta i bardziej "lepka".
Skoro stopień zmielenia jest OK, to co się dzieje, że coffee cake jest w Twoim ekspresie rozbijany strugami wody i proces zaparzania trwa parę sekund?

Zaraz sam sprawdzę ten młynek ;).

--
Jak mówiłem, tak sprawdziłem u siebie tę mieszankę w tym samym młynku (drugi z lewej ;)). Zakręciłem do końca, do styku żaren, po czym odkręciłem o 9 kresek w stronę grubego mielenia. W podwójnym sitku (WEGA) zmieściłem 18g. Ekstrakcja trwała ponad 25 sekund. Wyszło sensowne doppio.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2015, 18:35:20 wysłana przez Antonio »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #658 dnia: 18 Wrzesień 2015, 18:40:00 »
Dystrybucja. Bierz wykałaczkę w dłoń i mieszaj przed tamperem tak żeby więcej kawy na brzegi poszło. Żebyś przed tamperem miała w miarę równo.
LMWDP #469

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #659 dnia: 18 Wrzesień 2015, 18:42:28 »
Nie dotknąłem wykałaczki, a tylko delikatnie uderzam dłonią w portafilter aby coffee cake nabrał równomiernego rozłożenia swego ciężaru. Polecam do tego gestykulację Pergera, kładącą nacisk tampera na obwód...

« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2015, 18:47:42 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi