Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1091850 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5502
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6375 dnia: 01 Luty 2024, 08:16:24 »
Może: wdt i kanałowanie, krzywy tamping.
》tertium non datur《

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6376 dnia: 01 Luty 2024, 08:28:19 »
Przy wylewce nie powinno to mieć większego znaczenia bo i tak wszystko ścieka jednym otworkiem w dnie, ma natomiast kolosalne przy NPF

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6377 dnia: 01 Luty 2024, 08:30:17 »
No i krzywy blat na którym stoi ekspres ;)
Zdarza się też że ciurka jedną strona jeśli ekstrakcja jest bardzo wolna a pf jest suchy.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5502
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6378 dnia: 01 Luty 2024, 09:55:28 »
Spinacz, na początku mojej kawowej drogi miałem sytuacje, że różne ilości naparu naleciało do filiżanek.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6379 dnia: 01 Luty 2024, 10:10:46 »
Młoda miała wlaśnie szkolenie w sobotę, też jej leciało jedną stroną:)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6380 dnia: 01 Luty 2024, 11:57:31 »
Spinacz, na początku mojej kawowej drogi miałem sytuacje, że różne ilości naparu naleciało do filiżanek.
Mi dalej tak leci, tam gdzie więcej to moja filiżanka :-) Celowo tego nie poprawiam

Offline Karsin

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: Lelit Mara X | V60
  • Młynek: DF64V | 1Zpresso
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6381 dnia: 01 Luty 2024, 12:05:15 »
Dałem do góry dwa stopnie, na początku chciałem wrócić w dół bo pojawił się chanelling, ale okazało się, że za słabo dociskałem tamper.
Przy kolejnej próbie 30 sekund, 45g i ...

GORZKA CZEKOLADA, nic więcej, zero kwasu
najlepsze espresso jakie piłem (wiem, nie piłem za dużo :D)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5502
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6382 dnia: 01 Luty 2024, 12:06:00 »
Mi dalej tak leci, tam gdzie więcej to moja filiżanka  Celowo tego nie poprawiam
👌😁
》tertium non datur《

Offline rrafal_

  • Wiadomości: 3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6383 dnia: 01 Luty 2024, 12:58:12 »
Dałem do góry dwa stopnie, na początku chciałem wrócić w dół bo pojawił się chanelling, ale okazało się, że za słabo dociskałem tamper.
Przy kolejnej próbie 30 sekund, 45g i ...

GORZKA CZEKOLADA, nic więcej, zero kwasu
najlepsze espresso jakie piłem (wiem, nie piłem za dużo :D)

to ta kawka?

 haybcoffee.pl/produkt/black-espresso-blend/

Offline Karsin

  • Wiadomości: 70
  • Ekspres: Lelit Mara X | V60
  • Młynek: DF64V | 1Zpresso
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6384 dnia: 01 Luty 2024, 17:05:42 »

Offline rrafal_

  • Wiadomości: 3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6385 dnia: 03 Luty 2024, 11:00:17 »
haybcoffee.pl/produkt/black-espresso-blend/
Sorry, faktycznie nie doprecyzowałem
To ta: konesso.pl/product-pol-12490-Kawa-ziarnista-HAYB-Konesso-Espresso-Blend-1kg.html

dzięki :D leci na listę 'do wypróbowania'

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6386 dnia: 04 Luty 2024, 10:47:13 »
Hejka mam pytanko. MAm podwójną wylewkę i ostatnio kilka razy zdarzyło się że kawa leciała tylko jedną stroną (do jednej filiżanki) a dopiero na sam koniec też drugą :(
Czym może być to spowodowane? Coś źle robię?

Miewam tak, jak ubicie nie ma poziomu. Nie zawsze przywiązuję do tego wagę, bo czasem ta z "wcześniejszego" wypływu jest dla tego, kto ma większe zapotrzebowanie :-) na kawę. Używam tylko tampera, więc poziom wyrównuję "obmacując" dookoła sitka/tampera. Jak kawa jest optymalna (mieszanka), to tamper chowa się równiutko i łatwiej sprawdzić, ale tak czy inaczej paluszkami.
Niby jest tak, że podwójna wylewka to taki lejek i te spostrzeżenia nie powinny się pojawić, ale jednak taką prawidłowość zauważyłem. Słowem, sprawdź poziom ciacha, zanim będziesz wołał speca od mebli kuchennych :-).

Offline kabzior

  • Wiadomości: 835
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6387 dnia: 07 Luty 2024, 18:19:09 »
Kupiłem sobie IMS Baristapro Nanotech Superfine 15g.
I ciekawe efekty są...
Niezależnie czy zmielę tak grubo że na grupie nie podejdę wyżej niż 6-7 barów, czy tak drobno że prawie dławię szota z 11 barami (i oczywiście wszystko co pomiędzy) to z sitka lecą kropelki jak z prysznica, nigdy nie łączą się w jeden strumień. Zależnie od mielenia albo bardzo szybko, albo bardzo wolno, ale zawsze osobne kropelki, aż do samego końca, nawet jeśli przeciągam szota bardzo długo.
To taki ficzer tego sitka, czy nie umiem?

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6388 dnia: 07 Luty 2024, 18:43:34 »
A to nie jakaś fizyka? Jakie były wnioski z testów organoleptycznych?

PS. Czemu "dławisz 11 barami". To za dużo?

Offline kabzior

  • Wiadomości: 835
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6389 dnia: 07 Luty 2024, 18:46:05 »
Smaczne jest, bardzo delikatne.

Czemu dławię? Bo chciałem zobaczyć czy efekt kropelkowy zamiast jednolitego strumienia występuje w całym spektrum, więc robiłem szoty od super grubego do super drobnego mielenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi