Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550373 razy)

Offline Przemkos

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4245 dnia: 29 Styczeń 2021, 18:58:34 »
Jak regulacja młynka wpływa na smak? Gorzka = za drobno? Kwaśna= za grubo? Dzisaj miałem sytuacje ze mieląc drobniej napar zrobił się kwaśniejeszy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Generalnie tak, ale są jeszcze inne parametry - dawka, ratio. Poszukaj w necie hasła "espresso compass", pomoże zrozumieć te zależności.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4246 dnia: 29 Styczeń 2021, 19:38:22 »
I najważniejsze: równomierny przepływ wody przez kawowe ciastko.

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4247 dnia: 29 Styczeń 2021, 20:02:38 »
@furu f4 nano v2, mogę coś jutro nagrać jak będę kręcił, a pewnie będzie tego sporo  :taniec:

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #4248 dnia: 29 Styczeń 2021, 20:41:12 »
I najważniejsze: równomierny przepływ wody przez kawowe ciastko.
Jak to uzyskać? I jak sprawdzić czy jest równomierny?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4249 dnia: 29 Styczeń 2021, 21:19:30 »
Najlepiej za pomocą portafiltra bez wylewek, tzw. NPF. Gdy użyjesz go, będziesz mógł zaobserwować to, co dzieje się na dnie sitka. Bywa, że gdy kawa jest nierównomiernie ułożona, woda przebija się przez kawowe ciastko, tworząc kanały. W miejscu takich kanałów woda jest wyrzucana w dość spektakularny sposób: wygląda to jak spray -- chlapie na boki.

Gdy zbyt drobno zmielisz kawę, jej opór może być tak duży, że woda łatwiej znajdzie sobie jakieś słabsze punkty w kawowym ciastku i przez nie popłynie szybciej. A tam gdzie przepłynie szybciej, będziemy mieli niedoparzoną kawę.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4250 dnia: 29 Styczeń 2021, 22:42:35 »
Odnośnie moich wcześniejszych problemów: okazuje się, że ich rozwiązanie było proste i dostępne pod ręką. A mianowicie fiorenzato  kawka

Po godzinie ustawiania, zmarnowaniu jakichś 250g kawy od Antonia  :sciana: , nabiciu trochę kaw na liczniku: oto efekt w załączniku.

Chyba będę musiał odgrzebać mojego Graefa i sprawdzić czy da się zrobić dobre espresso na niskim budżecie po takich wpisach, bo trochę myślę, że to przesada. :D

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4251 dnia: 29 Styczeń 2021, 22:51:01 »
Odnośnie moich wcześniejszych problemów: okazuje się, że ich rozwiązanie było proste i dostępne pod ręką. A mianowicie fiorenzato  kawka

Po godzinie ustawiania, zmarnowaniu jakichś 250g kawy od Antonia  :sciana: , nabiciu trochę kaw na liczniku: oto efekt w załączniku.

Chyba będę musiał odgrzebać mojego Graefa i sprawdzić czy da się zrobić dobre espresso na niskim budżecie po takich wpisach, bo trochę myślę, że to przesada. :D

Dobre? Nie wiem, na pewno da się poprawne i dalej uważam, że jest to dobry entry level. Tylko bardzo szybko się zauważa jego granice i bardzo irytuje to, jak bardzo młynek przeszkadza w osiągnięciu zamierzonego rezultatu.

Nie wiem też, jak ma się mój cm 702 do Twojego cm800 to zawsze jednak wyższy model. Myślę, że największym ograniczeniem jest w cm702 powtarzalność przemiału: regulacja ma duży skok i nie jest on sztywny, ma tendencje do dawania różnego przemiału, co strasznie irytuje. Pewnie dużą kwestią jest też to, że miałem ekspres z klasy wyższej niż młynek, co za tym idzie to on ciągnął mnie w dół. Na pewno zostanie u mnie jako młynek do dripu, ewentualnie kawiarki jak w końcu kupię. W tej roli powinien się dobrze sprawdzić.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4252 dnia: 01 Luty 2021, 10:05:03 »
Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Jak już osiągnę ratio 1:2 w czasi 25s to co jeszcze mogę poprawić? Bawić się pidem? Czy więcej się już z tego ziarna nie wyciągnie?

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4253 dnia: 01 Luty 2021, 10:12:59 »
Możesz oczywiście próbować z PID albo też spróbować innego ratio. Nie jest powiedziane, że dana kawa smakuje najlepiej przy klasycznym 1:2. Ja od jakiegoś czasu stosuję ratio 1:2,5 i w moim odczuciu smaku jest znacznie więcej.

To wszystko oczywiście kwestia indywidualnych preferencji, ale próbować zawsze warto. Zawsze można wrócić do tego co było wcześniej.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4254 dnia: 01 Luty 2021, 10:21:07 »
Możesz modyfikować dalej parametry dozy (przemiał, masa)...
Możesz zaopatrzyć się w sitka precyzyjne lub/i sitka o innych parametrach..
Możesz wgłębiać się w szeroko rozumiany temat temperatury (nie tylko ustawienia PID ale przede wszystkim cooling flushe)...

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4255 dnia: 02 Luty 2021, 12:03:42 »
Czy tak to powinno wyglądać? Pewnie nie :P Mam tak za każdym razem, za mały tamper?

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4256 dnia: 02 Luty 2021, 12:37:15 »
Jeśli Ci to przeszkadza to nie - nie powinno być żadnego okruszka.
Oczywiście tak naprawdę to nie ma znaczenia, no ale niektórzy lubią perfekcję... ;-)

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4257 dnia: 02 Luty 2021, 12:38:35 »
Bardziej niż o te okruszki chodzi o ten pasek kawy przyklejony do ścianki koszyka :)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4258 dnia: 02 Luty 2021, 13:16:36 »
Estetyka i może trochę więcej sprzątania, ale w sumie szczotkę do grupy zawsze trzeba mieć pod ręką.

Poza tym co to za pasek - widziałeś mój: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=109.msg223575#msg223575 (4s filmu) ;-)

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4259 dnia: 02 Luty 2021, 13:19:38 »
Fajne są te kolby :) czy poza estetyka mają jakaś przewagę nad standardowa?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi