Autor Wątek: Bosch TES50129RW - Woda nie przechodzi przez blok zaparzajacy.  (Przeczytany 10637 razy)

Offline mbmp95

Witam,
Posiadam ekspres Bosch TES50129RW.
Podczas robienia kawy ekspresy przechodzi przez wszystkie czynności od mielenia do pobrania wody. Lecz z ekspresu nie wydobywa się kawa. Po wysunięciu szuflady zobaczyłem że jest tam woda a w zbiorniczku jest sucha zmielona kawa. Tak jakby woda nie przeszła przez zaparzacz. Zaparzacz wypłukałem, po wyschnięciu zamontowałem i niestety to samo. Tyle że otwory przez które wpływa woda do zaparzacza były wilgotne. Czyli woda dostaje się do zaparzacza ale dlaczego nie zaparza kawy?

W skrócie mówiąc:
Ekspres nie parzy kawy, wrzątek ścieka do tacki ściekowej, następnie wyrzuca sucha zmielona kawę.

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Bosch TES50129RW - Woda nie przechodzi przez blok zaparzajacy.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2019, 19:07:09 »
A jak włączysz funkcję czyszczenia to leci woda z zaparzacza?

Offline mbmp95

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2019, 23:40:18 »
Również nie leci. Od razu do tacki.

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2019, 09:20:11 »
Obejrzyj blok zaparzający... wygląda jak by gdzieś się przytkał...możesz spróbować zamoczyć blok zaparzający w cafizie albo delikatnym odkamieniaczu (tylko najpierw wymontuj uszczelki).

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2019, 09:50:16 »
Nie wiem jaka jest konstrukcja w tym przypadku, może tak jest że przy powiększonym ciśnieniu woda jest kierowana do tacki wtedy prawdopodobnie wyczyścić trzeba zaworek w zaparzaczu.
Ale jeśli jest inaczej,  gdy w przypadku zwiększonego ciśnienia w układzie, woda  wraca tylko zaworem nadmiarowym do zbiornika głównego,  to być może jakiś wężyk z głowicy zaparzacza zleciał. Trzeba zdjąć będzie obudowę i się przyjrzeć.
Można to ocenić na słuch, gdy zleci wężyk pompka pracuje bez obciążenia, głośniej, jeśli układ jest szczelny a zatkany jest zaworek wylotowy zaparzacza będzie pracowała pod pełnym obciążeniem, ciszej. Tak to widzę:)

Offline mbmp95

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2019, 14:03:01 »
A powie ktoś jak działa takie sprzęgło zaparzacza?

Rozumiem że jedna wpływa a drugą?
Bo jakoś mi się wydaje że woda wpływa jedna a wypływa druga. A chyba nie powinno.

Offline emilien

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad 2019, 21:50:13 »
jak zaparzacz w dolnej pozycji to gdy dmuchasz w jedno ma wylatywać drugim ( ma być przelot) gdy ustawisz zaparzacz w poz górną to bolczyk od dołu się wciska i przestawia zaworek tak, że nie ma przelotu a woda kierowana jest do zaparzacza.
Rozwiązaniem problemu z tematu jest odkręcenie 3 śrubek od góry i wyjęcie siteczka oraz przeczyszczenie ew odkamienienie zaworka ze sprężynką ( coś jakby regulator ciśnienia w ekspresie.
U mnie czasami się przycinał.
Pozdrawiam :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi