Autor Wątek: Kolba na dłuższy czas.  (Przeczytany 3021 razy)

Offline Miriz9

Kolba na dłuższy czas.
« dnia: 14 Listopad 2019, 19:52:29 »
Witajcie. Postanowiłem napisać nowy temat, ponieważ im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie, ale do rzeczy. Otóż poszukuje ekspresu który kupię dopiero po nowym roku. Będzie on używany głównie do kaw mlecznych, aczkolwiek same espresso też będzie pite. Pomijając już co chwile zwiększany budżet, postanowiłem postawić granicę do 5000. Do tej pory, zapisałem sobie kilka raczej ciekawych ekspresów:

-Rocket appartamento
-Lelit mara pl62t (może trafi się jakaś promocja)
-Bezzera BZ10 S PM
-Bezzera Unica PID

Teraz trochę technicznie, otóż chciałbym kupić coś, co będę miał na dłuższy czas, coś, co pozwoli mi się "uczyć kawy" (chodzi mi tutaj np. O pl62t która posiada PID, czyli jak ogarnę podstawy, będę mógł się bawić temperaturą). W przyszłości mam zamiar kupić kilka rzeczy do ekspresu takich jak:

-Prysznic IMS
-Sitka VST/IMS
-Cafelat
-NPF

Dlatego chciałbym też, aby te rzeczy były dostępne do kupienia w Polsce. Czy możecie mi pomóc w wyborze? Proszę tylko o uzasadnienie swojego wyboru, pomoże mi to w dalszych poszukiwaniach.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolba na dłuższy czas.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopad 2019, 20:00:02 »
To dopisz jeszcze ASCASO DUO PID. Może po Nowym Roku coś jeszcze zostanie ze Świątecznej Promocji i załapiesz się na cenę poniżej 5k. Uzasadnienie później bo mam gości. :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopad 2019, 20:01:28 »
Do listy dopisałbym jeszcze Nuova Simonelli Oscar II.

Do tej pory, zapisałem sobie kilka raczej ciekawych ekspresów:
-Rocket appartamento
-Lelit mara pl62t (może trafi się jakaś promocja)
-Bezzera BZ10 S PM
-Bezzera Unica PID

Zarówno wspomniane przez Ciebie ekspresy, jak również prysznic IMS, sitka VST/IMS i NPF dla tych ekspresów bez problemu kupisz w Polsce. Nie wiem jak dostępność Cafelat, ale chyba nie powinno być z tym problemu...
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2019, 20:09:03 wysłana przez skansen »

Offline Miriz9

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopad 2019, 20:12:08 »
Pomyślę nad nim, ale raczej nie mój styl. Czy to prawda, że PID w HX nie ma większego sensu?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2019, 23:13:00 »
Fajnie, fajnie a młynek ?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2019, 23:24:18 »
Czy to prawda, że PID w HX nie ma większego sensu?

Zdania w tej kwestii są podzielone, temat poruszaliśmy m.in w wątku: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8408 .
Nieprzypadkowo w nowym wcieleniu Mary (model Mara X) Lelit zrezygnował z klasycznego ustawiania temperatury na rzecz PID z trzema predefiniowanymi ustawieniami temperatury (warm/hot/extra hot). Więcej o tym modelu można przeczytać m.in. w wątku: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8272 .

Offline Miriz9

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2019, 13:36:24 »
Właśnie po przeczytaniu owych wątków, nie miałem już zielonego pojęcia czym się w końcu zainteresować... Słyszałem że z niektórymi pidami dzieją się dziwne rzeczy, np. Przekłamują temperaturę, coś tam było chyba też o wyłączaniu pompy, czy coś w tym stylu. Dlatego też zastanawiam się, czy ciut nie zwężyć mojej listy.

Lelit mara pl62s vs Rocket appartamento -> czym na dobrą sprawę różnią się te ekspresy? Bebechy niby podobne.

Zastanawiam się, czy nie poczekać do premiery nowej mary, i ewentualnie wybrać pomiędzy marą X a pl62t.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2019, 10:13:51 »
A ja to chciałbym taki ekspres który nie warczy jak mój stary dobry ascaso. Taki cichy jak brzeczek w akwarium i taki co to nie muszę czekać az sie para zbierze na spienianie mleka. I to taki który jest tani jak barszcz :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi