Autor Wątek: Problemy z wytwarzaniem pary i spienianiem mleka Jura S90  (Przeczytany 4836 razy)

Offline ted47

• Jura
  • Ekspres: Jura S90
Problemy z wytwarzaniem pary i spienianiem mleka Jura S90
« dnia: 13 Listopad 2019, 16:01:14 »
Mam kłopot jak wyżej, wymieniłem zawór zwrotny, zawór elektromagnetyczny pary i rozebrałem spieniacz który budzi we mnie obawę czy w nim nie brakuje jakiegoś elementu. Naczytałem się o konieczności czyszczenia (grzybka,dyszy itp.) ale nic takiego w moim spieniaczu nie ma. Może ktoś z kolegów podał mi jakieś wskazówki co jeszcze z tym fantem można zrobić. Obecnie wygląda to tak ,że po włączeniu spieniacza para raz mocniej dmuchnie ale jak by za mało bo nie zaciąga mleka które w rurce się trochę podniesie ale zaraz cofnie a potem słychać tylko cykliczną pracę chyba pompy i nie ma żadnego efektu. Proszę o poradę znawców tematu.

Offline Dawid

• Labuna.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Labuna.pl
  • Młynek: Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Black
Odp: Problemy z wytwarzaniem pary i spienianiem mleka Jura S90
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopad 2019, 23:16:35 »
Najłatwiejszym sposobem jest abyś nakręcił tylko dyszę z oringami tą widoczną na zdjęciu, następnie włącz spienianie mleka. Jeśli para wydostaje się mocnym najlepiej jednostajnym strumieniem to oznacza, że problem tkwi tylko w samym spieniaczu. Swoją drogą nie jest to oryginalny spieniacz JURY dlatego nie ma w nim standardowego grzybka (regulatora powietrza)

Jeśli para leci słabym strumieniem, jest często przerywana albo traci ciśnienie to jest to problem z ekspresem. W 99% przypadków za niespienianie mleka odpowiada sam spieniacz. Przy dłuższym podawaniu pary cykliczne stukanie dochodzi z pompy i jest to całkowicie normalne.
www.labuna.pl to sklep ze świeżo paloną kawą speciality i akcesoriami. Jeśli nie wiesz czym jest chemex, aeropress czy król Comandante, my Ci wszystko wytłumaczymy. Natomiast dla tych, którzy już "zjedli zęby" na ziarnistej kawie informujemy, że postaramy się by sklep zawsz był dobrze zaopatrzony

Offline ted47

• Jura
  • Ekspres: Jura S90
Odp: Problemy z wytwarzaniem pary i spienianiem mleka Jura S90
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2019, 12:02:46 »
Sprawa rozwiązana ,wymieniłem ponownie zawór zwrotny który też był wadliwy, założyłem dobry i wszystko gra i buczy  :taniec:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi