Autor Wątek: Nivona 779 - chęć zmiany na nespresso lub kolbe  (Przeczytany 5728 razy)

Offline bols86

• Ekspres: Gaggia Classic 2018
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Nivona 779 - chęć zmiany na nespresso lub kolbe
« dnia: 12 Listopad 2019, 22:48:37 »
Cześć, od roku jestem szczęśliwym posiadaczem automatu Nivona 779, poprzednio używałem Giaggi Classic z dobudowanym PID’em. Chęć zakupu automatu była podyktowana wygodą na która wpływa szybkość i prostota zrobienia kawy mlecznej, jeden przycisk i po sprawie. Od dłuższego czasu zauważyłem, iż używam jego tylko w weekendy przez co rzadko kiedy przekraczam ilość 10 kaw w tygodniu, w większości przypadku jest to jednak espresso. Zastanawiam się nad sensem trzymania tego ekspresu do takich zastosowań. Wpadła mi do głowy chęć odsprzedaży i zakupienia czegoś bardziej kompaktowego, jestem dosyć sceptycznie nastawiony do ekspresów kapsulkowych, wiem ze jednak jest to zalecana rozwiązanie przy takiej ilości spożywanych kaw. Czy kupując nespresso latissima touch będzie to krok wstecz?. Nie ukrywam iż kawa z ekspresu kolbowego podchodzi mi najbardziej, to mimo wszystko czas nagrzewania takiego sprzętu przed spożyciem jest nie do zaakceptowania u mnie. Czy istnieje tu jakiś złoty środek?. Myślałem o Jurze A1, ale to znowu koszt nie mały no i kolejny automat. Hmmm podpowiecie coś?.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Nivona 779 - chęć zmiany na nespresso lub kolbe
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2019, 22:58:37 »
Ekspres z termoblokiem plus młynek. Mogą być używane. W ostateczności ten sam ekspres ale produkowany po 2012 roku (bo w wersji wszechstronnej), bez młynka ale za to z saszetkami POD.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline bols86

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopad 2019, 23:33:49 »
Janusz jeśli już wziąłem udział w temacie to muszę powiedzieć iż moim marzeniem jest Dream PID z młynkiem polecany tutaj na forum - zreszta nawet od Ciebie, aczkolwiek cena trochę przekracza mój budżet no i czas nagrzewania się jego, czytałem coś u chłopaków o 30 minutach :-(.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad 2019, 00:21:35 »
O co chodzi z tym czasem nagrzewania? Za drogo (prąd) aby włączyć ekspres przez gniazdko WiFi ręcznie lub ustawiając timer na 30 przed? Masz niestandardowe godziny, w których chcesz pić kawę i ekspres musiałby chodzić cały dzień?

Dla przykładu u mnie ekspres włącza się koło 6 rano i wyłącza o 8. Po południu włączam już zdalnie jak wracam z pracy.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2019, 00:37:11 »
Jeśli chcesz pić espresso i nie chcesz czekać na nagrzanie (też nie rozumiem tak jak Mader dlaczego to takie kłopotliwe), to polecam Cafelat Robot - przy średnio i ciemno palonych kawach nie trzeba dodatkowo rozgrzewać. Espresso wychodzi naprawdę dobre, sprzęt jest kompaktowy. Roboty przy nim bardzo mało (przygotowanie, rozgrzanie żadne, sprzątanie). Do tego fajny młynek i jesteś w domu, nie skazujesz się na kapsułki od jednego producenta i mówiąc szczerze - kawa z nich jest pijalna, ale duuużo gorsza niż z takiego Robota.

Offline bols86

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopad 2019, 08:25:58 »
Panowie, Panowie spokojnie - na forum jak widzicie nie jestem od wczoraj, znam bardzo dobrze tematyke nagrzewania ekspresów z bojlerem, znam ja na tyle dobrze iz musze za nia podziekowac.
Dla mnie to jak uprawianie seksu z 30 minutowym mentalnym nastawieniem, pozniej 20 minutowa gre wstepna i na koniec uswiadomienie sobie, ze tak juz bedzie na zawsze -, nie mowie temu kategoryczne nie!, za te timery na WIFI powinniscie dostac Wszyscy bany (zartuje oczywiscie). Chce ekspresu z termoblokiem, jestem osoba aktywna fizycznie, w weekendy potrafie wstac o 7, ale tez o 11 - dzien zazczynam od wyjscia z lozka i podejsca pod ekspres celem zrobienia espresso a nawet trzech wq. zaleznosci od ciezaru dnia poprzedniego, pozniej od razu uciekam na trening, tu nie ma mowy o jakims kreceniu sie po kuchni z zegarkiem, lub analizowaniem o ktorej godzinie jutro wstane i czy w ogole bede w domu - make life easier Guys! :).
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2019, 08:31:32 wysłana przez bols86 »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad 2019, 08:52:59 »
Skoro tak dobrze znasz tematykę nagrzewania ekspresów to wiesz pewnie, że rozgrzanie bojlera czy gotowość termobloku to jedno a temperatura całej grupy kawowej, kolby to drugie? Można przyśpieszać, spuszczać wodę, wzbudzać grzałkę ale to taki sex bez gry wstępnej, szybko i kiepsko.

Offline bols86

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopad 2019, 09:00:23 »
mlopus, wspolczuje Ci jesli seks bez gry wstepnej kojarzy Ci sie z czyms kiepskim i szybkim - musisz koniecznie cos z tym zrobic. Który z modeli Ascaso pozwoli mi na zrobienie kawy bez wstepnego rozgrzewania w okolicach 30 minut?.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopad 2019, 09:18:23 »
Chyba każdy - @Janusz wspominał ostatnio o pomiarach z których wynikało, że pełne rozgrzanie ekspres osiąga po 15 minutach.

Offline bols86

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopad 2019, 09:23:54 »
Dzięki @skansen - wydaje mi sie, ze chyba nic tutaj nie ugram z tym czasem cholera jasna:/. Pozostaje chyba kupic nespresso i zapomniec na kolejne 2 lata o temacie kolby ktora powraca jak bumerang.....

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopad 2019, 09:28:07 »
@bols86 to ja współczuję Tobie jeśli nie masz czasu na kawę, bliskość i życie :-)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopad 2019, 09:37:19 »
Dzięki @skansen - wydaje mi sie, ze chyba nic tutaj nie ugram z tym czasem cholera jasna:/

Możesz poczekać aż Google w końcu dopracuje powiązanie wtyczek WiFi z budzikiem... Wówczas ekspres włączałby się po odrzuceniu budzika. Do tego dodatkowy warunek na obecność w domu... Brzmi fajnie, ale niestety na razie powiązanie z budzikiem nie działa. Trzeba oddzielnie ustawiać w sterowniku godzinę...

Pozostaje chyba kupic nespresso i zapomniec na kolejne 2 lata o temacie kolby ktora powraca jak bumerang.....

Wg mnie nawet ledwo rozgrzane Ascaso, czy nawet ekspres z bojlerem zrobią lepszą kawę niż ekspres nespresso... Sam robię dokładnie tak jak @Mader. Rano wtyczka WiFi uruchamia ekspres algorytmem czasowym a po południu odpalam sprzęt zdalnie...

Oprócz ekspresu wtyczki sterują młynkiem i lightboxem. Po osiągnięciu temperatury przez bojlery włącza się młynek (po wyłączeniu się grzałek). Po kolejnych 20 minutach włącza się lightbox - wówczas wiem, że ekspres jest już w pełni wygrzany:
38011_skansen_coffe_corner.jpg
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2019, 09:48:18 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopad 2019, 09:42:14 »
@bols86 , Wstajesz rano, włączasz ekspres, idziesz się umyć a jak wracasz z łazienki po 15 minutach robisz pierwszą kawę. W czym tu problem ?

Offline bols86

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopad 2019, 09:53:31 »
Nie biore prysznica przed bieganiem przy treningiem na dworzu - nie ma to zadnego logicznego uzasadnienia, ja rozumiem, ze wiekszosc ludzi tutaj wstaje rano, zaklada kapcioszki i sie kreci po domu nie zwazajac na czas nagrzewania, ale mamy tutaj inny przypadek, nie pomoze rada z wlacznikami wifi czy algorytmami czasowymi, ma byc po prostu praktycznie, @Janusz rozumiem, że zaden z modeli ASCASO nioe jest w stanie nagrzac sie w powiedzmy 5 minut?. Druga sprawa jest taka, ze nie wyobrazam sobie dzwonka do drzwi, wpadajacych znajomych i sytuacji "kawy?", "tak chcemy", OK to zamknac mordeczki i czekac 30 minut bo Stary teraz bedzie nagrzewał ekspress, czlowieku to daj nam wody i dupy sobie ta kawa nie zawracaj, wypijemy na miescie - wiecie ile razy cos takiego slyszalem przy Gaggi?.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2019, 09:56:03 wysłana przez bols86 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopad 2019, 09:56:52 »
Termoblok sam się nagrzeje (czas nagrzewania jest 1,5 min) ale rozgrzana musi być także grupa kawowa i kolba. Chyba, że nie zależy Ci na tym aby ta pierwsza kawa była prawidłowym espresso. Coś do filiżanki poleci. Niekoniecznie z odpowiednią konsystencją i cremą na kawie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi