Autor Wątek: Lelit vs Bezzera.  (Przeczytany 4229 razy)

Offline BackToDream

Lelit vs Bezzera.
« dnia: 10 Listopad 2019, 16:02:32 »
 :bry:

Jestem na etapie poszukiwania ekspresu (góra 4-5 kaw dziennie, espresso + mleczne) zacząłem czytać o przeróżnych systemach w ekspresach, ale już mi się po prostu wszystko miesza. Do tej pory, wybrałem według mnie najlepsze w tej cenie, czy moglibyście mi pomóc z wyborem?

Lelit Victoria/Mara PL62s
Bezzera BZ09 S PM/UNICA PID

Słyszałem, że UNICA PID potrafi wariować z temperaturą, i ciężko się nim pieni mleko, słyszałem też coś o samoczynnej wyłączającej się pompie, ale nie wiem dokładnie o co chodziło. Victoria 58mm, lcc, ogólnie wydaje mi się fajna maszyna. Jeżeli chodzi o Mare, co tutaj dużo mówić, sercem jestem za nią  :-D hx niby lepiej utrzymuje temperaturę niż pid. BZ09, o niej wiem najmniej, będę musiał doczytać kilka rzeczy. Co z tego byście mi polecili? Dla kogoś kto chcę wejść na poważnie w świat kawy. Młynek już mam, nada się pod espresso. Jeżeli chodzi o mnie, wziąłbym mare, ale wolę dopytać, i mieć czyste sumienie  [emoji38]

skansen

• Gość
Odp: Lelit vs Bezzera.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopad 2019, 16:52:14 »
Odnosząc się do samego tytułu wątku - Lelit produktuje ekspresy od ponad 20 lat. Przy Bezzerze (1901) jest to firma młoda. Obaj producenci w dużej mierze korzystają z tych samych, głównie włoskich dostawców.

Lelit Mara jako jedyna z tej czwórki jest maszyną HX, możliwe będzie na niej pienienie mleka jednocześnie z parzeniem kawy. Victoria ma najmniejszy ze wszystkich maszyn bojler, co przekładać się będzie na stabilność temperaturową...

Mój subiektywny ranking wymienionych przez Ciebie maszyn to :
1. Marra - świetnie sprawdzi się do kaw mlecznych
2. BZ09 UNICA PID / BZ09 S PM
3. Victoria.

Wart uwagi jest jeszcze Nuova Simonelli Oscar II. Również  świetnie sprawdzi się do kaw mlecznych.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2019, 16:55:37 wysłana przez skansen »

Offline BackToDream

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad 2019, 17:00:37 »
Myślałem nad nim, ale mi się po prostu nie podoba. Czy brak PID'a w pl62s będzie jakąś duża przeszkodą w dalszym "rozwijaniu" się w temacie? Chodzi mi o to, że jednak nie pokombinuje z temperaturą.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2019, 17:26:58 »
Przeszkodą w rozwijaniu się nie będzie. Kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że PID w HXach nie jest niezbędny. Przy czym HXy nie są maszynami "z mojej bajki" więc lepiej, żeby się wypowiedział ktoś kto dobrze zna tego typu konstrukcje. Może @WS pomoże?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2019, 17:28:27 »
W maszynach HX bardziej potrzebne są ograniczniki przepływu w obwodzie termosyfonicznym.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopad 2019, 18:32:50 »
Aby nieco utrudnić wybór proponuję wziąć pod uwagę także DREAM PID, UNO PID oraz DUO PID ze stajni ASCASO. Możliwość wpływu na espresso poprzez zmianę paramatrów takich jak temperatura, preinfuzja, ciśnienie oraz posiadanie elektrycznego podgrzewacza filiżanek, programowania objętościowego ilości kawy w filiżance, kontroli czasu ekstrakcji są tego warte.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline origanum_vulgare

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopad 2019, 20:59:09 »
Skorzystaj ze wskazówki @skansen który wspomniał  o Oscar II  i doczytaj o nim na forum jest sporo informacji. Od elektros.it można kupić z kitem OPV + Sirai - na forum już były takie zakupy, więc o sklepie też coś znajdziesz.

Chodź kibicuję Lelit Mara z Twojego zestawienia - warto zajrzeć tu coffeeequipmentreviews.wordpress.com/2017/11/20/lelit-mara-pl62s/

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2019, 23:06:48 »
Kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że PID w HXach nie jest niezbędny.
Może i nie jest. Wiele rzeczy nie jest niezbędne.
Mam Bezzerę Magica S PID z HX-em i sobie chwalę. Nie mam żadnych problemów z temperaturą. Nawet nie wiem na czym polegają te problemy. Oczywiście, że jak
zejdzie trochę wody temp spada, ale za moment się uzupełnia i dochodzi do temperatury.
PID jest o tyle fajny, że reguluję nim różne kawy. Jaśniej palone ustawiam PID na 92 C, średnio palone na 90 C. A potem też dla smaku lubię "pokombinować" z temp. Może i nie jest konieczne dla stabilności temp., ale dla zabawy w szukaniu smaku i aromatu już jest odczuwalne. Z mojego doświadczenia ta sama kawa robiona raz po raz po zmianie o 2 C już daje inne wrażenia smakowe.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopad 2019, 23:14:37 »
Skorzystaj ze wskazówki @skansen który wspomniał  o Oscar II  i doczytaj o nim na forum jest sporo informacji. Od elektros.it można kupić z kitem OPV + Sirai - na forum już były takie zakupy, więc o sklepie też coś znajdziesz.

Na Elektrosie jest Oscar II Black i Red za 678Euro z VAT, to mniej niż 3000zł, taka cena za HXa to świetna okazja: https://www.elektros.it/pl/en/coffee_machines/coffee_machine_nuova_simonelli/

Offline BackToDream

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopad 2019, 12:27:46 »
Dziękuje za propozycję, ale Oscar raczej odpada, po prostu mi nie siedzi. Coraz mocniej zastanawiam się nad pl62s

Offline ketras

• Ekspres: Delongi EC850 ; SAECO Poemia; OSCAR NUOVA SIMONELLI II ;
  • Młynek: ascaso i1 steel ; Baratza Vario ; Ceado E6P
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwiecień 2020, 23:00:51 »
Dziękuje za propozycję, ale Oscar raczej odpada, po prostu mi nie siedzi. Coraz mocniej zastanawiam się nad pl62s
Witam, może odgrzewam wątek czy wybrałeś Lelit Marę?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi