Autor Wątek: Nauka espresso Ascaso dream PID - pojedyncze a podwójne sitko  (Przeczytany 5650 razy)

Offline dario199109

• Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Cześć wszystkim,
 Od kilku dni jestem posiadaczem ekspresu Ascaso dream PID + młynek Eureka mignon specialita. Jestem na etapie nauki przygotowania espresso. Na innych wątkach spotkałem się z opiniami iż lepiej ustawiać grubość przemiału i inne parametry na sitku podwójnym z racji troszeczkę innej budowy pojedynczego sitka. I tutaj mam pytanie głownie posiadaczy Ascaso - czy możecie się podzielić Waszymi opiniami w tym temacie?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Nauka espresso Ascaso dream PID - pojedyncze a podwójne sitko
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopad 2019, 13:15:37 »
Akurat posiadam ASCASO Dream.  Nie wiem czy taki model jak twój. Filozofii nie ma. Najpierw kup dobrą kawę. Nie tyle z lokalnej palarni co ze sprawdzonej Ustal ile chcesz kawy sypać do sitka. Zmiel na wybranych ustawieniach - te musisz pewnie na poczatku wybrać na oko. Teraz dazysz do tego aby w 25-30 sekund otrzymać powiedzmy ratio 1 porcja kawy i 2 porcje naparu. Możesz też opcjonalnie zaznaczyć na filiżance ile to jest bo jak nie masz szybkiej wagi to będzie trudniej.
Jak leci za szybko to zmiel drobniej. Nie pij wszystkiego i nie oszczędzaj na kawie. Za około 70-80 zł możesz mieć kg dobrej kawy.

I pamiętaj, że prostota jest najlepsza. Aaa nie zapomnij o tampingu kawy

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopad 2019, 13:50:55 »
Aaa nie zapomnij o tampingu kawy

Zauważyłem, że wielu początkujących kawoszy, nie wiedziec czemu, bagatelizuje kwestie związane z dystrybucją kawy w sitku i jej tampingu.

Offline dario199109

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopad 2019, 14:03:08 »
Aaa nie zapomnij o tampingu kawy

Zauważyłem, że wielu początkujących kawoszy, nie wiedziec czemu, bagatelizuje kwestie związane z dystrybucją kawy w sitku i jej tampingu.

Jako żółtodziób o trampingu i dystrybucji kawy wiedzę mam - teoretyczną :) natomiast tak jak wszędzie trzeba wprawy i doświadczenia aby tą wiedzę przełożyć owocnie w praktykę :) Dzięki za opinie. Jeżeli macie jeszcze jakieś złote rady na początek, poproszę :)

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2019, 14:13:42 »
Tak się jeszcze zastanawiam nad tym tematem i sensem jego stworzenia. Jest duży wątek dot. robienia espresso: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Chyba, że ekspresy Ascaso są bardziej problematyczne / wymagające jeśli chodzi o robienie espresso to wtedy taki wątek ma jak najbardziej sens.

Offline dario199109

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2019, 14:31:20 »
Tak się jeszcze zastanawiam nad tym tematem i sensem jego stworzenia. Jest duży wątek dot. robienia espresso: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Chyba, że ekspresy Ascaso są bardziej problematyczne / wymagające jeśli chodzi o robienie espresso to wtedy taki wątek ma jak najbardziej sens.

Głównym powodem (zamierzeniem) tworzenia wątku, było pytanie o sitko do użytkowników Ascaso.

Widziałem ten duży wątek (222 strony), natomiast nie mogłem precyzyjnie sprawdzić czy temat sitek był tam poruszany i dotyczył Ascaso. Natomiast jeżeli bede miał trudności podczas przygotowana kawy i będą one opisane w innych wątkach - nie widzę potrzeby tworzenia nowych wątków i nie będę ich zakładał.   
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2019, 14:34:14 wysłana przez dario199109 »

Offline jancewicz

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Luty 2026, 15:52:48 »
Mam ten ekspres i ogólnie poddałem się jeśli chodzi o robienie espresso z pojedynczego sitka. Dużo kawy zmarnowałem i nic.  :sciana:
W najlepszym razie efekt jest jak z jakiegoś marketowego automatu, czas ekstrakcji ok, niby da się pić, ale gęstości nie ma.

Robienie na podwójnym mam opracowane. Kupuję nową kawę, kilka prób z ustawieniem młynka i jest super, tylko jedną filiżankę oddaję komuś, albo wylewam.

Jeśli komuś udało się opanować tę sztukę na tym ekspresie, to podbijam temat. Próbować dalej, czy kupić inne sitko?

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2026, 18:51:58 »
tylko jedną filiżankę oddaję komuś, albo wylewam.

Na prawdę nie jesteś w stanie wypić podwójnego espresso? Ja wypijam dwa podwójne jedno po drugim zaraz po śniadaniu 😄😄 ogólnie wychodzi tego z 5 podwójnych espresso dziennie

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2026, 19:05:24 »
Czyli 10 kaw na dzień. Twardziel jesteś ;).

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2026, 19:17:44 »
18g kawy - 36g uzysku to przecież na 3 łyczki 😁

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2026, 21:12:25 »
Na prawdę nie jesteś w stanie wypić podwójnego espresso?
  Podwójnego nie! Najwyżej dwa pojedyncze, jedno po drugim, z dwóch różnych filiżanek. Espresso to espresso, po co to psuć...

No, ale je nie o tym...

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Luty 2026, 00:42:08 »
Nie bez powodu "pojedyncze" espresso odeszło do lamusa... ja bym nie kupował ekspresu z grupą58mm wiedząc, że chcę pić tylko pojedyncze espresso.
Jedynie w step-down koszykach widać ratunek - tylko nie widzę na rynku step-down koszyków na dozę załóżmy 9g :)

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Kwiecień 2026, 06:55:53 »
Pojedyncze wg mnie jest trudne - nie wiem jednak z czego to wynika, ale mnie nigdy nie wychodzi ;).

Za to podwójne jest bardzo łatwe do opanowania. Dasz radę, powodzenia  :ok: 8)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi