;

Autor Wątek: Kawa dla ignoranta  (Przeczytany 917 razy)

Offline JarekB

  • Wiadomości: 193
Kawa dla ignoranta
« dnia: 31 Październik 2019, 19:05:16 »
Cześć.
Chcę podarować w prezencie kawę świeżo paloną znajomemu.
Znajomy pije typową zalewajke i mieli ją młynkiem ostrzowym.
Czy jest sens dobrą kawę traktować w ten sposób? Dostrzeże różnice?
Jeżeli tak to jaka kawa będzie dobra do takiej formy przygotowania?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7313
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2019, 19:19:58 »
Każda dobra kawa będzie dobra do tej metody.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 513
  • Ekspres: v60, Chemex, Melitta, Aeropress, Phiny, Tygielek, FP, moka i brikka, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Październik 2019, 19:24:46 »
Pewnie że dostrzeże, ja też bym w to poszedł ale nie kupował bym bardzo wyszukanych czy rzadszych kaw, już nawet nie o młynek chodzi, poprostu danie nieprzyzwyczajonemu laikowi czegoś przykładowo kwaśnego, z wisniowym aromatem fermentacji, przypominającego herbatę owocową, prędzej odstraszy niż zachęci

Ale coś typowego napewno zrobi efekt "łał co to", słodka Brazylia, owocową Kolumbia, może nie koniecznie porzeczkowa Kenia.

Sprawdzić się może o dziwo palenie do espresso, bo to co my określamy ciemniejszym paleniem i tak jest zauważalnie jaśniejsze, dobrym pomysłem może być np ćwiartka Brazyli do przelewu i ćwiartka Kolumbia do espresso, będzie i coś ciekawego i bardziej normalnego

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3439
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2019, 19:43:15 »
Do tej metody każda kawa może być ok. Kwestia gustu jakie aromaty lubi / akceptuje ktoś. Jesli kolega pija kawy marketowe, to na początek proponowałbym jakąś Brazylię z obróbki pulped natural paloną średnio pod espresso. Jeśli kolega lubi eksperymenty to do tego można jakąś kawę przelewową z Peru, Gwatemali, Kostaryki, Brazylii. Jeśli kawa będzie z obróbki Honey to kwasowości praktycznie nie będzie w ogóle. Jeśli delikwent lubi herbaciane aromaty to jako druga kawę Etiopia z obróbki mytej lub Rwanda może być interesująca jako coś innego w kawie. Jeśli lubi korzenno-tytoniowe aromaty to może coś z Indonezji spróbować.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2019, 19:47:25 wysłana przez krystians »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1242
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Październik 2019, 20:34:08 »
Proponuję Chocolate Wave lub może nawet Stormy Weather od Antonia. Zaproponowałbym Mujeres, ale ta pozostawia delikatne kwaski na końcu - jest ryzyko, że może im nie podejść.

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 321
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Październik 2019, 21:44:15 »
Weź coś palone pod espresso z palarni Blend. Człowiek będzie zadowolony. :)

Offline _Tedi_

  • Wiadomości: 24
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopad 2019, 11:34:26 »
Każda dobra kawa będzie dobra do tej metody.

Odwrotnie, żadna kawa nawet Twoja  ;) nie będzie dobra do zalewajki, gdy przemiał ma sporo pyłu w sobie.
Przy tak długim kontakcie wody z zmielony ziarnem pozostającym cały czas w szklance podczas picia kawy, może spowodować nawet nie małe mulenie w żołądku.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7313
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopad 2019, 11:53:35 »
Drogi Tedi, wiemy o tym  :taktak:.

Jeśli kawa dobra, to można ją zmielić na pył i nawet ugotować. Taki napar będzie bardzo dobry i nikogo nie zamuli.

« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2019, 11:59:01 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3439
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Listopad 2019, 12:29:31 »
I do tego przy odpowiedniej technice mieszania przemiałem, młynek ostrzowy nadaje się najlepiej. :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 513
  • Ekspres: v60, Chemex, Melitta, Aeropress, Phiny, Tygielek, FP, moka i brikka, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopad 2019, 13:16:20 »
tak jest, ostrzowy do imbryka daje radę :)

ino antonio jak się odgryzasz tediemu, co oczywiście popieram :) to ale samemu nie naciągaj, w imbryku się nie gotuje. Pył z kawy wypienia się tak fajnie, że ciężko dobrze dojść do wrzenia.

I trochę podstaw dla tediego: ekstrakcja z osiadłych na dnie fusów jest na na tyle niewielkim poziomie, że po odczekaniu pożądanego czasu parzenia, zamieszaniu kożucha i oczyszczeniu, można spokojnie dać kawie ostygnąć, nie płacząc, że osiadły muł zniszczy nam napar. Nie wierzysz? na szczęście kawowy biznes wierzy, bo bez cuppingu by się chyba nam rynek zawalił ;)

No i pstryczek ;) wolę pić wypieki Eli przygotowanie przy pomocy szklanki i łyżeczki niż pewne kawy inei przemęczone przez gastro sprzęt  :taktak:

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3439
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Listopad 2019, 13:22:58 »
Widziałem na filmach dokumentalnych jak Sasa Sestic mielił do cuppingu kawę na ceramicznym stożku, a zalewajka nadal jest podstawą oceny jakości kawy na świecie. Co tu dużo mówić Tedi żyje we własnym uniwersum. Jak tam Tedi tworzenie własnego forum idzie ?

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1241
  • Ekspres: Gastroback 42636/Breville BES900XL, Aeropress, Phin
  • Młynek: Żarnowy
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Listopad 2019, 13:23:47 »
Odwrotnie, żadna kawa nawet Twoja   nie będzie dobra do zalewajki, gdy przemiał ma sporo pyłu w sobie.
Czy to oznacza że doradzamy autorowi wątku zakup herbaty zamiast kawy?  A może żeby w prezencie do paczki dorzucił tez mlynek żarnowy?

Offline _Tedi_

  • Wiadomości: 24
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Listopad 2019, 18:54:17 »

Czy to oznacza że doradzamy autorowi wątku zakup herbaty zamiast kawy?  A może żeby w prezencie do paczki dorzucił tez mlynek żarnowy?

Biorę prezent,  ;) a zapyloną zalewajkę będę pił zawsze po obfitym posiłku.


Jeśli kawa dobra, to można ją zmielić na pył i nawet ugotować. Taki napar będzie bardzo dobry i nikogo nie zamuli.


Nawet gdy ktoś pije zalewajkę na czczo?








Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7313
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa dla ignoranta
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Listopad 2019, 19:30:11 »
Spróbuj kiedyś. Kawa z ibryka ma sporo podobieństw do espresso.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi