Autor Wątek: Jura J7 Press Rinse i System Filling  (Przeczytany 9908 razy)

Offline ITGuy

• Ekspres: Jura J7, Gaggia Classic
  • Młynek: KM3874
Jura J7 Press Rinse i System Filling
« dnia: 24 Październik 2019, 09:14:09 »
Cześć.
Ostatnio w czasie parzenia kawy nagle wyświetlił się komunikat "PRESS RINSE" a później "SYSTEM FILLING" i woda zaczęła lecieć z wylewki pary. I tak bez końca. Wyleje trochę wody i komunikat "PRESS RINSE" naciskam guzik i "SYSTEM FILLING" i woda lecie z wylewki pary. Nie używam filtrów Claris - leję wodę z dzbanka Brita. Urządzenie ma ustawione: brak filtra i co jakiś przeprowadzam odkamienianie (urządzenie samo się dopomina). Do odkamieniania używam tabletek Jura, do czyszczenia również tej firmy.
Czy na tej podstawie możemy jednoznacznie stwierdzić że to zawór. Sam zawór pracuje (odkręciłem silnik od zaworu i silnik kręci, przykręcony do zaworu również kręci). Jednakże nie jestem w stanie stwierdzić czy prawidłowo. Proszę o podpowiedź co jeszcze mogę sprawdzić ewentualnie czy można stwierdzić, że to zawór jest winny?
-----
Pozdrawiam, Szymon.

Offline ITGuy

• Ekspres: Jura J7, Gaggia Classic
  • Młynek: KM3874
Odp: Jura J7 Press Rinse i System Filling
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Październik 2019, 21:33:09 »
Okazało się, że to przepływomierz świrował. Po otwarciu śmigiełko w środku kręciło się ale z oporem. Po wyczyszczeniu śmigiełko kręci jak turbina w dieslu i ekspres zaczął działać. Przy okazji poznałem budowę maszyny, rozebrałem i wyczyściłem zaparzacz, wymieniłem uszczelki i maszynka gotowa na kolejne poranne kawowanie.
--------
Pozdrawiam, Szymon.

Offline Wojteksw Mężczyzna

• Ekspres: Jura E8
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2019, 11:01:39 »
Brawo, zaoszczędziłeś sporo pieniędzy, oraz satysfakcja wykonania dobrej roboty własnoręcznie.
Ja tym sposobem reanimowałem Jurę C5, chociaż teraz jest w zapasie bo kupiłem E8.

Offline Pitpepa

• Ekspres: Jura C9 One touch
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2019, 16:12:00 »
Witam
Mam taki sam kłopot z Jura C9 , przeczyściłem przepływomierz lecz nic to w moim przypadku nie dało ?Czy uszkodzony zawór za złączką trójdrożną może powodować takie objawy , dlaczego wtedy woda jest zimna ?może jeszcze regulator pulsacji, ciśnienia ?
Dzięki piękne

Offline jacek13t

• prv
  • Ekspres: Jura Impressa J5
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudzień 2021, 21:26:09 »
Witam Dzień dobry,
mam ten sam problem z Jura Impressa J5:
"Ostatnio w czasie parzenia kawy nagle wyświetlił się komunikat "PRESS RINSE" a później "SYSTEM FILLING" i woda zaczęła lecieć z wylewki pary."
Który to jest przepływomierz i jak go rozebrać, sby go wyczyścić?
Już dwa razy rozbierałem tą maszynę (wymiana m.in. wymiennika ciepła), ale nie wiem gdzie jest ten przepływomierz?
Będę bardzo wdzięczny za informację, co winienem zrobić, aby móc korzystać dalej z ekspresu?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2021, 09:05:18 wysłana przez Fux »

Offline jacek13t

• prv
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2021, 16:34:30 »

Przepływomierz znalazłem, jest pomiędzy wylewką kawy a zaparzaczem i od niego oddzielony grodzią plastikową.
Będę wdzięczny za informacje jak go wyciągnąć z JURA J5

Offline jacek13t

• prv
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2021, 22:16:49 »
Rozebrałem dzisiaj zaparzacza kawy i wyczyściłem wszystko.
Po włączeniu przestały się wyświetlać komunikaty "PRESS RINSE", a później "SYSTEM FILLING", ale dalej nie parzy kawy tylko wysypuję ją tacę ociekacza.

Czy mam wymieniać na nowy przepływomierz?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek informacje i sugestie.

Offline jacek13t

• prv
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudzień 2021, 18:56:07 »
Po wyczyszczeniu zaparzacza i ustaleniu, że działa przepływomierz oraz po usunięci kamienia z zaworu trójdrożnego Y (był zakamieniony) dalej nie podaje kawy na wylewki do kawy tylko wyrzuca kawę na tackę i na tackę upuszcza wodę.
Podaj za to bez problemu na dyszę obok gorącą wodę i parę do cappuccino.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek informacje i sugestie.

Offline jacek13t

• prv
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudzień 2021, 15:13:05 »
Victoria.
Zatkany był zaworek sprężynowy w wyciskaczu zaparzacza. Wszystko już hula jak burza.
Temat zamknięty.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi