Autor Wątek: Czy Gaggia Classic to ściema?  (Przeczytany 31046 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Czy Gaggia Classic to ściema?
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Październik 2019, 18:04:51 »
Ja też nikogo nie obrażam ale wybacz nie mogę dłużej czytać tych wywodów o dobrej kawie z marketowej mielonki i wyższości DL. Kup nowe identyczne delonghi i dużo kawy w markecie i nie oczekuj, że potwierdzimy te Twoje subiektywne twierdzenia. Gaggię łatwo sprzedasz. Kupiłeś sobie rower szosowy i czujesz rozczarowanie, że jest kiepski do jazdy po lesie i znasz las więc wiesz, że masz rację  [emoji14]

Co to jest dobra kawa, natural z afryki czy peabery z indii? To co dobre dla mnie jest dobre?  :picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 18:08:41 wysłana przez mlopus »

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Październik 2019, 18:08:35 »
Mlopus ... Na te chwilę problem mam taki, ze mielonka w delonghi smakuje lepiej niz ta sama milonka w gaggi. Tu w ogole nie ma o czym gadac. Gdybym zrobil Ci ta sama mielonke w Delonghi to bys sam tak stweirdzil. Ile ja mam to samo powtarzac? Nie mowie ze espresso zrobiine idealnie ze sztuka w gaggi jest gorsze niz espresso z mielonki w delonghi! Czy ja tak gdzies napisalem?
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 18:10:48 wysłana przez DarioMario »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Październik 2019, 18:09:06 »
Tak musi być. Tańsze ekspresy są konfigurowane z myślą o kiepskiej zwietrzałej kawie więc małe kolby i systemy ciśnieniowe.

Gaggia generuje takie samo ciśnienie jak DeLonghi. Po prostu większa kolba i mniej stawiające opór sitko po prostu sprawiają że woda się leje.

Jedyne co możesz kombinować z mielonką to zwiększać dozę kawy i mocniej ubijać.  W teorii jak weźmiesz zmieloną kawę świeżą z palarni to jest szansa że będzie ciekło wolniej bo świeżą kawa stawia większy opór.
Ewa szukać innego sitka ciśnieniowego przy czym nie masz gwarancji że będzie lepiej.

Lepiej będzie jak doposażysz się w normalne sitka, młynek i świeżą kawę.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Październik 2019, 18:11:03 »
To proste gaggia potrzebuje normalnego sitka, ziarnistej kawy i młynka. Jeśli chcesz mielonki to kup Delonghi.

Im wyżej pójdziesz ze sprzętem tym bardziej będziesz rozczarowany dążąc do smaku który znasz i lubisz.
Chyba że otworzysz się na nowe doznania i wtedy być może stwierdzisz nagle, że kawa którą zawsze rano piłeś w niedzielę już nie smakuje.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 18:19:27 wysłana przez mlopus »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Październik 2019, 21:28:45 »
Spojrzcie tu z youtuba koles uzywa Delonghi dedica ktora jeat tej samej klasy co scultura i mi wychodzi wlasnie taki shot jak u niego w moim delonghi na dobrych mielonkach z torebek.

h ttps://youtu.be/WEta_YrnPiA

Mój drogi, na tym filmie ekstrakcja trwa równo 15 sekund - od włączenia pompy to cykniecia na końcu. Jakbyś tego nie brał - leci tu kawa z siłą wodospadu. Czasy ekstrakcji w stosunku do pożądanych uzysków (ilości naparu w filiżance) to 25-30 sekund, więc dużo wolniej. Jeśli Classic leje jeszcze szybciej to rzeczywiście nie może za dobrze smakować.

Cytuj (zaznaczone)
Espresso espressem, ale nie chcialbym w Gaggi osiagac z mielonek gorszego efektu niz z tanszych ekspresow.  Jesli ktos mi powie wprost ze tak wlasnie powinno byc (i chyba pare osob tak powiedzialo) to sie z tym pogodze i bede wiedzial na czym stoje.

Jak zaczynałem używać Classica to chyba od razu przesiadłem się na kawę ziarnistą i miałem jakiśtam młynek z „plastikowymi” żarnami. Więc ciężko mi z autopsji potwierdzić, że ten typ tak ma lub nie z mielonką. Przychylam się do opinii kolegów, że Gaggia reaguje na mielonkę jak większość ekspresów z wyższej niż DeLonghi półki.

Jeśli upierasz się do pozostania przy mielonkach to może rzeczywiście pozostanie     przy takim DLu jest słusznym podejściem.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Październik 2019, 21:41:13 »
Nie chce mi się czytać tych wszystkich postów ale jeśli ta Gaggia ma na wyposażeniu sitka tradycyjne to niech @DarioMario dokupi sobie pojedyncze i podwójne sitko ciśnieniowe i będzie miał kawę taką jak z DL. Mogę sprzedać jeśli średnica jest 58 mm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Październik 2019, 22:00:53 »
jeśli ta Gaggia ma na wyposażeniu sitka tradycyjne
Nie ma, na zdjęciu w pierwszym poście są ciśnieniowe z podwójnym dnem.
bardzo zastanawia mnie powoływanie się na cytat z Biblii w kwestii uzasadniania agresywnej wypowiedzi
A mnie bardzo-bardzo zastanawia Twoje zastanowienie. Historia ostatnich 2000 lat na naszej planecie to notoryczna agresja (nie tylko wypowiedzi) uzasadniana cytatami z tej Księgi (i pochodnych używanych przez dwie konkurencyjne organizacje), w obie strony.

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 24 Październik 2019, 22:07:46 »
Janusz tam są tylko sitka super crema i nie działa podobno.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Październik 2019, 22:25:54 »
To może niech @DarioMario nakręci i wrzuci filmik jak to robi. Dziwi mnie też że te sitka z podwójnym dnem mają jakby siatkę / niby dziurki pod spodem. Nasze, załączane do ekspresów ASCASO mają w drugim dnie czystą blachę i tylko jedną malutką dziurkę. Może ten typ tak ma.
@DarioMario spróbuj nieco innej techniki. Nasyp kawy ze 2/3 sitka i mocno ubij tamperem. Następnie dosyp do pełna i znów ubij tamperem. Wiem, nie jest to właściwa metoda na espresso przy tradycyjnych sitkach. Ale to co uzyskujesz i tak nie można nazwać espresso. Może jednak uzyskasz w ten sposób zamierzony efekt.
Jakby nie było radzę zaopatrzyć się w tradycyjne sitka i młynek.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 22:36:53 wysłana przez Janusz »

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Październik 2019, 22:45:38 »
:D :D :D
Ja bede robil sobie espresso. Zeby to bylo jasne. Nie po to kupilem Gaggie by miec to samo ale po to by miec lepiej.
WIEM czego trzeba by bylo lepiej. Skoro moj Hario reczny zmielil raz kawe do tego sroonia ze ledwo przezzla tzn ze moge zrobic dilling pod espresso (aczkolwiek to wciaz sitko cisnieniowe. Na pro sitku moze byloby juz ok}.
I WIEM ze czas ekstrakcji w Delonghi jest 15 sekund. Ale to wciaz 5 sekund dluzej niz w Gaggi.
I WIEM ze to w Delonghi to nie jest espresso. Nie wiem czemu ciagle sie upieracie i mowicie o espresso.

NIE MAM PROBLEMU Z ESPRESSO! Czy ja to mam jeszcze 10 razy powtorzyc? Czy mozemy sie umowic ze nikt juz nie wypowie slowa espresso? Przeczytajcie moj pierwszy post raz jeszcze "bez madrego palca na brodzie".
Nie wiem natomiast czy istnieje jakis sposób by w Gaggii móc w takim samym stopniu wykorzystywac mielonki jak w Delonghi!

Nie mam cisnieniowego sitka na 1 kawe. Byc moze to by pomoglo.
Bardzo chetnie takie sitko od Janusza kupie o ile nie ma takiego samego ksztaltu jak to sitko na ESE pojedyncze ktore mam i jest na zdjeciu. Razem z sitkiem profesjonalnym (nie wiem czy lepsze na 1 kawe czy na doppio}.
Tak. Rozmiar 58.
Postaram sie jutro wieczodem nakrecic filmik.
Ps. Te sitka maja normalnie jak to jest w cisnieniowych sitkach jedną dziurke od spodu.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 22:53:58 wysłana przez DarioMario »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Październik 2019, 22:52:20 »
Spróbuj metody jaką Ci podałem.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Październik 2019, 23:07:13 »
NIE MAM PROBLEMU Z ESPRESSO! Czy ja to mam jeszcze 10 razy powtorzyc? Czy mozemy sie umowic ze nikt juz nie wypowie slowa espresso?
I sprawa jasna. Chłopakowi chodzi o to, aby miał kawkę smakującą jak w DL. Dlatego odpuszczam ten post, niech sobie szuka sposobów na kawę którą zna tylko on. Zawsze myślałem, że ekspresy kolbowe służą do robienia esp....sso. Może warto mu doradzić przejść na automaty ? Wychodzą nawet smaczne kawy i to z mielonek marketowych.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 23:09:19 wysłana przez hlary »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Październik 2019, 23:13:57 »
Nie mam cisnieniowego sitka na 1 kawe.
Jak nie masz jak masz, nawet na zdjęciu umiesciłeś. To drugie to nie jest żadne sitko na saszetki pods tylko właśnie sitko typu single czy jak ty to nazywasz na 1 kawę.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Październik 2019, 23:28:55 »
Dziwi mnie też że te sitka z podwójnym dnem mają jakby siatkę / niby dziurki pod spodem. Nasze, załączane do ekspresów ASCASO mają w drugim dnie czystą blachę i tylko jedną malutką dziurkę. Może ten typ tak ma.
Kiedyś też miałem jakiś taki ekspresik budżetowy do budżetowych kaw, starszy typ KRUPS XP52, podobny był Zelmer. Produkcja chińska kontynentalna (Chińska Republika Ludowa - Made in PRC) w odróżnieniu od Hongkongu, itp. zwanych Made in China. I tam były dokładnie te same sitka z taką kratownicą dla ozdoby, zmyłki, że to sitko. A to drugie sitko jest na kawę pojedyncza, a nie saszetki. Ma rację @Bacek. Na saszetki sitko wygląda inaczej, jest bardziej płaskie i szerokie. Ja miałem 3 sitka. Te dwa jak kolega pokazał na zdjęciu i trzecie na saszetki. Sorry, ale było jeszcze czwarte sitko - ślepe. Ale ja wtedy nie wiedziałem do czego ono służy. Instrukcja nie pisała o nim.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 23:35:45 wysłana przez hlary »

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Październik 2019, 23:57:19 »
móc w takim samym stopniu wykorzystywac mielonki jak w Delonghi!

Serio nie jesteś ciekawy jak mogą smakować dobre, fajnie wypalone i świeże kawy zamiast tych sklepowych mielonek? Już pomijając metody, ekspresy itp -mniejsza z tym...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi