Autor Wątek: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa  (Przeczytany 193642 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa
« Odpowiedź #735 dnia: 03 Lipiec 2024, 08:22:24 »
Z tego co wyczytałem w necie, a nigdy nie robiłem testów na nieprzerobionej maszynie, wydajność pompy do spółki z restryktorem, konstrukcją itd. w fabrycznej MarzeX daje maksymalny przepływ na poziomie 4-5 ml/s (Bella Barista podaje 260 ml/min = 4,33 ml/s). U mnie jest to zbieżne z maksymalnym otwarciem zaworu, a przecież podczas zakładania zestawu wymienia się restryktor. Nie wiem tylko, czy ma inną wielkość otworu niż oryginał.

Reszta wygląda dość liniowo między ustawieniami 90° w lewo a 90° w prawo:

marax_flow_wykr.jpg

Manometr na grupie podczas ekstrakcji również dojeżdża do 11-12 BAR, mimo, że wbudowany fabryczny pokazuje u mnie 8,5 BARa.

Nie chcę Ci imputować błędu w montażu, ale osobiście nad samym zakładaniem oringów na zawór musiałem się chwilę zastanowić, bo instrukcja w tym momencie staje się mniej czytelna.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #736 dnia: 03 Lipiec 2024, 22:43:02 »
@Kekacz - no właśnie widziałem w paru miejscach wczoraj szukając informacji, że przepływ na poziomie 4 ml/s jest ok ;) zatem przyjmuję, że jest dobrze :)
Odnośnie zaworu to chyba nie rozumiem bo ja oringi miałem już fabrycznie założone. Chyba, że mi coś umknęło i powinienem jeszcze jakieś założyć, bo rzeczywiście 2 mi zostały no ale przyjąłem, że tak jak z filtrem czy restryktorem są to części zapasowe ;)
No właśnie zajrzałem do instrukcji i się nie pomyliłem - jak wół stoi, że te o-ringi to części zapasowe i mogą być użyte zarówno przy manometrze jak i pokrętle/zaworze.
A odnośnie modyfikacji, to czuję się kompletnie zagubiony ;) Jeszcze mnie naszło na refleksje, że teraz trudniej będzie określić czy dobrany przemiał jest zły czy dobry, przy stałej przepływu było to zdecydowanie prostszą sprawą :/
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2024, 22:59:45 wysłana przez MarVald »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #737 dnia: 04 Lipiec 2024, 07:43:23 »
Mea culpa. Potreningowe zmęczenie dało mi się we znaki i pokręciłem fakty. To manometr ciśnienia składa się z dwóch elementów i oringi dokłada.

Miałem te same przemyślenia odnośnie doboru stopnia przemiału ale jakoś to idzie. Dla testów można zrobić ekstrakcję na pełnym przepływie a po ewentualnym skorygowaniu zmielenia wrócić do profilowania.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #738 dnia: 04 Lipiec 2024, 22:11:20 »
Instrukcja jest spoko, ale temacie o-ringów na kolumnie manometru to się nie popisali :)  Mi tutaj nie poszło z nakrętką kontrująca ;)
a w temacie profilowania to lecę totalnie na czuja obecnie po obejrzeniu kilku filmów :)  Natomiast w temacie przepisu orientacyjnego na słodycz mam lekki rozjazd bo znalazłem dwa kompletnie sprzeczne podejścia ;) w whole latte love sugerują dłuższą preinfuzję i podnisienie przepływu w drugiej fazie a Lance znowu twierdzi, że trzeba wygaszać przepływ pod koniec ;)
Ostatnio ciągle zmieniam kawy i to powoduje dodatkową trudność, bo łatwiej by się było uczyć na znanej kawie i sobie porównywać a tak każda jest inna ;)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #739 dnia: 05 Lipiec 2024, 07:06:43 »
że trzeba wygaszać przepływ pod koniec
Trochę inny ekspres i przepływ max mam 12 ml/s i programowalny profil, ale spróbuj nie pod koniec tylko zaczynasz  najwyższym ciśnieniem dopóki przestrzeń pomiędzy ciastkiem a grupą się całkiem wypełni i ciśnienie w grupie dojdzie  do 9 bar, chwilę trzymasz na 9 i powoli zaczynasz iść w dół do 5, w taki sposób uzyskałem najsłodsze shoty jakie kiedykolwiek i gdziekolwiek piłem w życiu. Ciastko się cały czas rozpada od momentu kiedy zaczyna się ekstrakcję więc nawet na logikę trzeba zmniejszać przepływ żeby unikać kanałowania.😉
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2024, 07:17:51 wysłana przez Artisz »

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #740 dnia: 05 Lipiec 2024, 22:26:37 »
U mnie najlepsze shoty wychodzą dla poniższych dwóch profilowań:

1. zaczynam na maxa (ok. 14g/s), czekam aż całe ciastko nasiąknie woda, najczęściej w momencie dojścia ciśnienia na grupie do 4-5bar, widać to też po tym, że sitko jest już całe "spocone" lub nawet skapną 2-3 krople, wtedy zamykam flow control na 15-20 sekund i następnie pomału otwieram, a właściwa ekstrakcja trwa do końca przy 6-7bar.
2. zaczynam od 4g/s, ciśnienie na grupie pomału dochodzi do 9bar, w połowie uzysku przymykam flow control tak, żeby cała ekstrakcja kończyła się przy 5bar.

Do pierwszego profilu zazwyczaj muszę zmielić trochę drobniej.

Jutro spróbuję to co poleca @Artisz, trochę zbliżone do mojego drugiego profilowania, ale jednak inne :)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #741 dnia: 06 Lipiec 2024, 07:58:29 »
Ustawienie przepływu na początku na max ma na celu jak najszybsze wypełnienie pustej przestrzeni w grupie i zmoczenie ciastka na całej grubości żeby ekstrakcja zaczęła się możliwie w tym samym czasie, w przypadku niskiego przepływu na początku ekstrakcja górnej części zaczyna się nawet parę sekund wcześniej niż dolnej więc nie będą jednakowo wyekstrahowane co z pewnością wpłynie na końcowy smak.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2024, 08:04:26 wysłana przez Artisz »

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #742 dnia: 19 Lipiec 2024, 10:48:43 »
Cześć! I ja zostałem szczęśliwym właścicielem Mary :-)
W związku z tym pytanie - z ekspresem przychodzą 3 sitka, na 7-11g, 14-18g i bodajże 18-21g. Tego 7-11 nawet nie wypakowywałem, ale używałem zarówno sitka nr 2 i 3 - obydwa dla 18g, aby mieć jakiś punkt odniesienia - kawa wychodzi w troszkę ponad 30s ratio 1:2, ale po wszystkim pozostaje błotko w filtrze, nawet gdy użyję puck screena. Też tak macie? Czy zwiększenie ilości kawy w największym sitku może sprawić, że filtr będzie czystszy po wyrzuceniu ciastka? Dziś będę testował, ale pytam bardziej doświadczonych ode mnie w użytkowaniu tego ekspresu :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #743 dnia: 19 Lipiec 2024, 10:53:48 »
Spróbuj większej dozy, grubszego mielenia, a może także obu sposobów.

Offline kris1772 Mężczyzna

• Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #744 dnia: 20 Lipiec 2024, 22:25:45 »
Ustawiłem troszkę grubsze mielenie i do największego sitka dałem 20g i wyszło piękne ciasto i praktycznie czysty prysznic, mniejsze sitko także czyste, dzięki wielkie  :)

Offline ivosmo

• Młynek: G-iota / DF64v
« Odpowiedź #745 dnia: 06 Sierpień 2024, 08:11:55 »
Mam pytanie do posiadaczy - może ktoś miał już podobne doświadczenia.

Moja Mara X (pierwsza wersja, z wypustu premierowego w zasadzie) do tej pory sprawowała się bez zarzutu ale od paru dni ma się gorzej. Schemat jest jak poniżej:

1. Włączam zimny ekspres (np. rano, po całej nocy kiedy był wyłączony)
2. Zwykle przy rozgrzewaniu (z tej małej rurki schowanej nad tacką ociekową, która oryginalnie upuszcza nadmiar wody do tacki podczas robienia kawy) słychać jak sobie pomału bulgocze w bojlerze aż w końcu, jak osiągnie ciśnienie, zamyka się zaworek i jest cisza
3. Od kilku dni niestety tak jakby zaworek się nie domykał - z tej rurki cały czas leci para, grzałka cały czas pracuje na pełnych obrotach, wskazówka ciśnienia w bojlerze wychodzi grubo poza skalę aż w końcu ekspres gwiżdże jak czajnik.
4. Do tej pory (zanim znajdę chwilę go rozkręcić) pomagało doraźnie upuszczenie ciśnienia np. przez dyszę pary / kranik gorącej wody - jak ciśnienie spadało w okolice 2.5 bara - z jakiegoś powodu wtedy zaworek się domykał i ekspres dalej zachowywał się normalnie, trzymał ciśnienie w okolicy 1.5 bara
5. Dzisiaj doszedł dodatkowy objaw - upuszczenie ciśnienia już nie do końca rozwiązuje problem - co prawda zaworek się domyka [chyba] i przestaje wydobywać się para z okolicy tacki - ale ekspres się strasznie grzeje - trzyma cały czas ciśnienie w okolicy 2.5 bara, z grupy leci non stop wrzątek, w ciągu 5 minut chyba ze trzy razy uruchamiała się pompa żeby "dopełnić" bojler

Ktoś miał takie objawy? Ewentualnie czy ktoś zna serwis we Wrocławiu, który mógłby się nim zająć?

Na spokojnie sobie rozkręcę obudowę i sprawdzę czy w środku nie widać jakiegoś oczywistego problemu ale zakładam, że nic nie naprawię samodzielnie.

Ekspres jest z pierwszego wypustu - jedynie co to gdzieś tak rok temu poprzepinałem silikonowe rurki prowadzące wodę w taki sposób, żeby nadmiar wody z OPV podczas ekstrakcji nie był wyrzucany do tacki ociekowej tylko z powrotem do zbiornika (zgodnie z poradnikami dostępnymi gdzieś tam na home barista itp.) - żeby ekspres nie zużywał tyle wody i żeby nie trzeba było co chwilę tacki opróżniać. Ale to już dawno temu także to chyba nie jest przyczyna (zresztą Mara v2 chyba tak z fabryki wyjeżdża już...)

Pierwszym co mi przychodzi do głowy to zdjąć obudowę i zobaczyć czy gdzieś nie ma czegoś ewidentnego - nie wiem, zatoru w jakiejś rurce - albo po prostu go spróbować odkamienić  bo coś się może przyblokowało w środku albo jakiś czujnik zarósł kamieniem (choć i tak to robię w miarę regularnie, ostatnio kilka miesięcy temu - choć fakt jest taki, że niedawno przeprowadziłem się z powrotem do Wrocławia z raczej twardą wodą...)
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2024, 08:14:45 wysłana przez ivosmo »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #746 dnia: 07 Sierpień 2024, 14:50:01 »
Ekspresu takiego nie posiadam ale objawy klasyczne.
1. Jeżeli chodzi o zaworek to może być lekko zakamieniony lub uszczelka jest już zużyta. Zalecam wymianę na nowy, jest to raczej niewielki koszt.
2. Przegrzewanie. No tu już może być większy problem. Z tego co się orientuję Mara X ma sterowanie PID temperatury w bojlerze. A więc może to być wina sondy temperatury albo w gorszym wypadku elektroniki.
    Zakamienienie raczej odpada bo zazwyczaj sonda jest umieszczona nad poziomem wody.

PS: a sprawdzałeś ustawienia temperatury...może ktoś majstrował :)

Offline ivosmo

« Odpowiedź #747 dnia: 07 Sierpień 2024, 15:56:37 »
Dzięki za odpowiedź :) Do ekspresu zajrzałem wczoraj - zaworek "antypróżniowy" (nie wiem jak to po naszemu się nazywa - vacuum breaker albo anti vacuum valve) jest OK i pracuje dobrze - był minimalnie zabrudzony ale działa w porządku. Zawór bezpieczeństwa też jest OK - przepuszcza dopiero jak na skali wskaźnika ciśninenia wybije powyżej 3 barów (wtedy właśnie gwiżdże jak czajnik).

Także obstawiam termosondę tak jak mówisz - jestem po kontakcie z konesso, czekam na wysłanie nowych czujników (w Marze są 2 - jeden na górze bojlera - zakładam, że od temperatury pary, drugi jest od spodu bojlera [zakładam, że mierzy temperaturę wody wychodzącej do grupy]). Także wymienię profilaktycznie dwa - u mnie w ogóle są "starego typu" (w końcu ekspres z pierwszej partii premierowej), później podobno Lelit wprowadził nieco zmienione czujniki. Po ponad 4 latach miał prawo wysiąść :)

Także obstawiam, że to któryś z czujników temperatury - ekspres ewidentnie rozgrzewa się prawidłowo i zaworki działają OK tylko po prostu grzeje go za mocno - aż do momentu, gdy ciśnienie uruchamia zawór bezpieczeństwa.

Nastawów raczej nikt nie zmienił bo w Marze są do wyboru tylko presety 0, 1, 2 - różnica jesy +- 2 stopnie między nimi - także to nie powodowałoby przegrzewania raczej :) Wymienię czujniki to się wyjaśni czy to to czy coś innego. Jak czujniki będą Ok to chyba następne w kolejce będzie SSR albo w najgorszym wypadku cały "mózg"

Offline Biff

« Odpowiedź #748 dnia: 08 Sierpień 2024, 17:14:30 »
A próbowałeś odpiąć sondę i zobaczyć czy ekspres się nagrzewa?

Offline ivosmo

« Odpowiedź #749 dnia: 09 Sierpień 2024, 23:10:08 »
Jestem już po naprawie. Wymieniłem sondę na nową (i przy okazji zaworek podciśnieniowy i bezpieczeństwa). Wszystko działa jak trzeba także to sonda była przyczyną. Robota w sumie łatwa tylko stara sonda strasznie mocno siedziała a dojście do niej było słabe (musiałem wykręcić z bojlera rurkę doprowadzającą parę do dyszy, żeby dobrze klucz włożyć).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi